Poslanec OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic, v pozadí premiér Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Úmyslom Danka je zastaviť opozíciu, vyhlásil Lipšic v parlamente

09.09.2016, 12:12

Rokovací poriadok nemá dovoliť parlamentnej väčšine porušovať práva parlamentnej menšiny. Upozorňuje na to opozičný poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), ktorý sa odvoláva na výroky Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP).

Novela rokovacieho poriadku, ktorá okrem iného prináša obmedzenia pre poslancov, má podľa Lipšica uprieť práva opozície. "Celý tento návrh, jeho úmysel, motív a jeho znenie je zameraný na to, aby sa upreli práva opozície," vyhlásil Lipšic v diskusii k návrhu, s ktorým prišiel predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Takže, aký problém riešime?

ESĽP podľa Lipšica opakovane zdôrazňuje dôležitosť slobody prejavu parlamentu, keďže ide o politický prejav "par excellence". "Po druhé, k slobode prejavu v parlamente. Niet žiadnej pochybnosti, že prejav v parlamente požíva vyššiu mieru ochrany. Parlament je unikátne fórum na diskusiu v demokratickej spoločnosti, čo má kľúčový význam," citoval ďalej.

Poukázal aj na tretí princíp, a to autonómnosť v parlamente. Súd podľa Lipšica hovorí, že aj keď individuálne záujmy musia byť niekedy podriadené záujmom skupiny, demokracia neznamená, že záujmy väčšiny musia vždy prevážiť.

Podľa súdu je nevyhnutné docieliť rovnováhu, ktorá zabezpečí spravodlivé a náležité zaobchádzanie s ľuďmi, ktorí patria k menšine a ktorá zabráni zneužívaniu dominantného postavenia.

"Podobne pravidlá týkajúce sa interných procedúr parlamentu nesmú slúžiť ako základ na zneužívanie dominantného postavenia väčšiny vis-a-vis opozícii. Súd priznáva dôležitosť ochrane parlamentnej menšiny pred zneužitím parlamentnej väčšiny," zdôraznil Lipšic. Poslanec si nevie predstaviť, že by v iných parlamentoch väčšina bránila opozícii tri mesiace priniesť do pléna tému, ktorá trápi spoločnosť.

Lipšic odmieta argumentáciu, že obmedzenia vystúpení poslancov majú zefektívniť rokovania parlamentu. "Keby bol problém, že parlament rokuje deň a noc a nestíhajú sa prerokovávať zákony, tak v poriadku. Ale my rokujeme asi 90 dní v roku. Takže, aký problém riešime? Žiadny," povedal Lipšic, podľa ktorého koalícii neprekáža dĺžka prejavu opozičných poslancov, ale jeho obsah.

Lipšic spochybňuje inšpiráciu

Poslanec spochybnil aj argumentáciu, že zmeny v rokovacom poriadku sú inšpirované zahraničnými demokratickými parlamentmi. Koalícia si podľa neho berie inšpiráciu len v tom, čo jej vyhovuje proti opozícii.

Pýta sa, prečo nepodporili zriadenie vyšetrovacích výborov, ktoré presadzoval a ktoré majú všetky parlamenty okrem slovenského a maltského. "Prečo ste sa neinšpirovali parlamentmi aj v tomto?" obrátil sa na koalíciu Lipšic.

Koaličný poslanec za SNS Jaroslav Paška pripomenul Lipšicovi, že za zmeny rokovacieho poriadku nie je len koalícia, ale aj mnohí poslanci opozície. "Nie je to len záujem koaličných poslancov, ale aj opozičných," zdôraznil Paška. O tom, či je priestor pre opozíciu a koalíciu v návrhu vyvážený, sa dá podľa neho ešte diskutovať v druhom čítaní. 

Oľga Nachtmannová (Smer-SD) Lipšica skritizovala za to, že hovorí o kauzách, ale on sám bol pri nevyšetrení viacerých káuz. "Nie ste tabula rasa," odkázala Lipšicovi.

01 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 02 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 03 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 04 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 05 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
24. apríl 2024 00:38