StoryEditor

Hrnčiarova skupinka skončí v Moste. Silnejší Bugár si robí nároky na ďalšieho ministra

17.08.2016, 15:30
Odídenci zo Siete Radoslava Procházku dnes rokovali so stranou Bélu Bugára.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár bude chcieť pre svoju stranu post ministra dopravy. K takýmto zmenám má viesť vstup piatich poslancov Siete do klubu Most-Híd.

Ak teda zajtra bude v Moste odsúhlasené pripojenie piatich odídencov zo strany Romana Brecelyho, nasledovať budú rokovania obsadení rezortu dopravy.

Ďalšie ministerstvo
"Ak vznikne trojkoalícia, budeme o tomto poste hovoriť," povedal dnes Bugár. Dodal, že je na premiérovi Robertovi Ficovi, či vznikne zo štvorkoalície trojkoalícia.

"Premiér si predvolá predsedu Siete a opýta sa ho, koľkými poslancami vie podporiť vládnu koalíciu," popísal Bugár. Zdôraznil, že keď jeho klub bude mať k dispozícii 15 poslancov, šéf Siete nebude mať viac ako dvoch poslancov, ktorí by podporovali vládu. V takom prípade by jeho strana požadovala rezort dopravy. 

Pätica odídencov zo strany Sieť Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík vstúpia do poslaneckého klubu Mosta-Híd. Dohodli sa na tom dnes s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom. O vstupe definitívne rozhodne predsedníctvo a poslanecký klub Mosta-Híd vo štvrtok 18. augusta. Bugár nevylúčil, že Most-Híd bude chcieť ministerstvo dopravy.

"Zhodli sme sa na tom, že títo poslanci vstúpia do klubu ako jednotlivci, nie ako platforma," informoval po rokovaní Bugár. Zopakoval, že by nebolo dobré, keby vládna koalícia stratila väčšinu a aj preto treba spolupracovať s touto päticou. "Budeme vedieť silnejšie presadzovať náš program a priority," doplnil Bugár s tým, že klub Mosta-Híd bude pevnou súčasťou vládnej koalície.

Problém pre vládu
Predsedníctvo Siete vníma odchod poslancov ako posledný v dlhom rade dôkazov o obchodníckom postoji týchto ľudí k výkonu mandátu, píše Sieť vo vyhlásení. 

Prípadné vypovedanie koaličnej zmluvy počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie by vedenie strany považovalo za politické hazardérstvo a za významný krok smerom k destabilizácii vládnej väčšiny. 

Most sa vyrovná SNS
Prijatím poslancov bude mať Most-Híd v parlamente 15 hlasov, rovnako ako jeho koaličný partner SNS. Sieť už len dvoch. Nie je vylúčené, že koalícia zmení koaličnú zmluvu. Zo štvorkoalície je už prakticky trojkoalícia. Počty hlasov sa však nateraz nezmenili, koalícia ich má 81. Na to, aby vláda mala v pléne väčšinu, potrebuje aspoň 76 poslancov.

Pätica poslancov oznámila odchod zo Siete v utorok 16. augusta. Dôvodom bola ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. V Sieti sa podľa nich nič nemení ani po výmene predsedu a nechcú ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane. Podľa predsedu Brecelyho nemali na odchod dôvodov a chceli len ublížiť strane.

01 - Modified: 2024-04-05 10:29:45 - Feat.: - Title: Rušný prístav v Baltimore sa môže po tragickom zrútení mosta čiastočne otvoriť do konca apríla 02 - Modified: 2024-03-31 06:25:00 - Feat.: - Title: Vodné žeriavy aj zvyšky ocele. USA začali odstraňovať trosky mosta v Baltimore, prístav je blokovaný 03 - Modified: 2024-03-28 22:03:34 - Feat.: - Title: Štát Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov. Bývala na ňom hustá premávka 04 - Modified: 2024-03-26 11:52:28 - Feat.: - Title: V Baltimore sa zrútil most, do ktorého vrazila loď. Z vody zachránili dvoch ľudí, jeden je vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-01-26 23:12:31 - Feat.: - Title: Pri kľúčovej diaľnici D1 sa rozpadá most. Štát ho opraví, no za cenu komplikácií
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 21:44