StoryEditor

Všetky vlasy sa mi dupkom postavili, vyhlásil Sulík o opatreniach Kažimíra

17.08.2016, 14:03
Strana SaS kritizuje opatrenia ministra financií. Vláda podľa liberálov nereformuje ale plytvá.

Socialisti vždy radi rozdávali peniaze druhých ľudí, povedal na tlačovej konferencii strany SaS Richard Sulík. Reagoval tak na balík opatrení z dielne ministra financií Petra Kažimíra.

"Môžeme konštatovať, že za posledné roky sa nereformovalo, ale plytvalo. Vláda napriek rekordne vysokému nárastu príjmov nedosiahne vyrovnaný rozpočet v budúcom roku, ale až neskôr," upozornil Sulík.

"Vláda sa rozhodla vytiahnuť peniaze z vreciek ľudí tam, kde ľudia nemajú inú možnosť," povedal Eugen Jurzyca. Ako príklad uviedol zvyšovanie poplatkov v bankách alebo v zdravotníctve.

"Vláda Roberta Fica určila, ako sa budú tieto sektory regulovať," dodal s tým, že "občan dostane za viac peňazí menej úžitku."

"Spočítali sme, že z pohľadu opatrení, ktoré chystá vláda pre občanov a podnikateľov tu máme osem až deväť spôsobov, ako od ľudí vytiahnuť peniaze cez nové a vyššie poplatky a dane," vyhlásil exminister práce Jozef Mihál.

Mihál zdôraznil veľkosť dosahu napríklad dane z dividend. "Tým, že sa zruší zdravotný odvod z dividend, štát stratí sumu 19 miliónov ročne a tým, že zavedie daň z dividend štát získa sumu až 240 miliónov eur," vysvetlil.

Upozornil pri tom na to, že sa daň negatívne dotkne napríklad drobných urbárnikov, majiteľov pozemkov alebo lesov. "Veľmi negatívne sa dotkne podnikateľov, ktorí majú príjmy nad 53-tisíc ročne," povedal. Podľa Mihála sa však daň nebude týkať napríklad zahraničných investorov, alebo ľudí, ktorí zisky vynesú mimo Slovenska.

"Z každého jedného eura, o ktoré sa bude musieť zvýšil minimálna mzda, štát získa na vyšších odvodoch 77 centov," povedal Mihál na margo avizovaného zvyšovania minimálnej mzdy.

"Všetky vlasy sa mi dupkom postavili, keď som videl, čo ten minister vymyslel," povedal Sulík k plánovanej registračnej dani. Ide o poplatok pri prihlásení nových aj jazdených áut. Po novom má táto suma siahať až do výšky 6000 eur za najvýkonnejšie vozidlá.

01 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha 02 - Modified: 2021-10-27 15:32:22 - Feat.: - Title: Richard Sulík si môže vydýchnuť. O funkciu ministra hospodárstva neprišiel 03 - Modified: 2021-10-27 11:13:01 - Feat.: - Title: Očkovaní môžu mať väčšiu slobodu aj v čiernych okresoch. Sulík predstavil tri návrhy, ako ju dosiahnuť 04 - Modified: 2021-10-12 16:04:10 - Feat.: - Title: Exminister financií Peter Kažimír má na krku obvinenie z podplácania 05 - Modified: 2020-12-03 12:49:24 - Feat.: - Title: Matovič sa vyviňuje, chce zbierať len plusové body. Politológ kritizuje premiéra za populizmus
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 12:48