StoryEditor

Matovičovci útočia na Danka: chce umlčať diskusiu o rozkrádaní krajiny

15.08.2016, 13:00
Autor:
TASRTASR
Obyčajní ľudia si myslia, že predseda parlamentu zmenami rokovacieho poriadku odvracia pozornosť od chýb vládnej koalície.

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko chce zmenou rokovacieho poriadku zabrániť opozícii rozprávať o rozkrádaní krajiny a chybách vlády. Myslia si to poslanci Národnej rady SR z hnutia OĽaNO-NOVA.

Danko podľa nich koná splašene a na základe averzie voči opozícii. Návrh by mal stiahnuť, zvolať pracovnú skupinu a tá by mala vypracovať skutočne potrebné zmeny rokovacieho poriadku.

Rokovať bude grémium

Povedali to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Richard Vašečka a Veronika Remišová. O návrhu má rokovať grémium v utorok 16. augusta.

Nové pravidlá majú priniesť časový limit pre vystúpenia poslancov, neobmedzený priestor ponechávajú prezidentovi, premiérovi a členom vlády, predsedovi parlamentu a jeho podpredsedom.

Obmedziť sa má istým spôsobom aj počet poslancov vystupujúcich v rozprave. Šéf parlamentu má získať silnejšie postavenie. Okrem iného má mať právo prerušiť schôdzu na ním určený čas, ak vykáže poslanca pre nevhodné správanie z pléna a ten neuposlúchne. Tiež by mohol dávať podnet na disciplinárne konanie proti poslancovi.

"Najviac ma hnevá obmedzenie času vystúpenia poslancov," povedala Remišová na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Myslí si, že Danko takto neobmedzí vlastných poslancov, iba opozíciu.

V SNS sú podľa Remišovej totiž viacerí poslanci, ktorí v pléne ešte ani nevystúpili.

Prekáža jej aj to, že vláda či predseda parlamentu nebudú mať žiadne obmedzenia na vystúpenie. "Treba si ale uvedomiť, že nie parlament sa zodpovedá vláde, ale vláda parlamentu. Vláda nemá mať v parlamente väčšie privilégiá ako poslanec," zdôraznila Remišová.

Kritika na Danka

Kritizuje aj právomoc predsedu parlamentu dať podnet na disciplinárne konanie voči poslancovi.

Príprave zmien predchádzal podľa Danka komparatívny rozbor rokovacích poriadkov vo viac ako 20 krajinách EÚ. Porovnanie rokovacích poriadkov podľa Kancelárie NR SR ukázalo napríklad, že spomedzi 27 komôr parlamentov v deviatich existuje stále obmedzenie dĺžky rečníckeho času, ktorý je určený pre poslancov alebo senátorov v rozprave k návrhu zákona na schôdzi parlamentu.

Pokiaľ ide o právomoci predsedu parlamentu, podľa Remišovej Danko argumentuje tým, že podobné sú aj v iných krajinách EÚ. "Zabudol však dodať, že napríklad predseda britskej komory parlamentu House of Commons je striktne nestraník, musí vystúpiť zo svojej politickej strany, a to aj po ukončení funkcie predsedu, práve preto, aby sa zaručila jeho objektívnosť a nestrannosť voči všetkým poslancom," upozornila Remišová.

Vašečka upozorňuje, že vo Veľkej Británii napríklad opozícia griluje vládu. Pýta sa, prečo Danko neupravuje aj Hodinu otázok či poslanecké prieskumy, aby opozícia mohla riadne vykonávať svoju kontrolnú funkciu.

Hnutie OĽaNO-NOVA je pripravené spolupracovať na zmene rokovacieho poriadku, ale postup by mal byť iný ako používa Danko.

Predseda parlamentu hovorí, že podobné pravidlá sú aj v iných štátoch. Oslovení poslanci Mosta-Híd a Siete sa k návrhu zatiaľ vyjadrovať nechcú. Šéf ústavnoprávneho parlamentného výboru Róbert Madej (Smer-SD) s opozičnou kritikou nesúhlasí. Za novými pravidlami vidí snahu skultivovať parlament.

01 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha 02 - Modified: 2021-09-22 13:16:34 - Feat.: - Title: Zuzana zo Solivaru svoju výhru dostane: Obohatí sa o 400-tisíc eur, ktoré jej utiekli v očkovacej lotérii 03 - Modified: 2021-09-05 10:56:36 - Feat.: - Title: Predčasných volieb sa neobávam, vyhlásil Heger. Tvrdí, že Matoviča ako lídra strany určite vymeniť nechce 04 - Modified: 2021-08-04 16:22:04 - Feat.: - Title: Pre štátnu zamestnankyňu sú neočkovaní "tupelami". Matovič má pre ňu tvrdý odkaz 05 - Modified: 2021-08-04 10:58:33 - Feat.: - Title: Do očkovacej lotérie sa zaregistrovalo už viac ako 300-tisíc ľudí. Toto Slovákom odkazuje Matovič
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
24. apríl 2024 05:15