StoryEditor

Nie je to strašenie. Riziko teroristických útokov je mimoriadne vysoké, vyhlásil Fico

29.07.2016, 10:37
Premiér hovoril na brífingu o aktuálnej bezpečnostnej situácii na Slovensku.

"Riziko ďalších teroristických útokov je mimoriadne vysoké," vyhlásil premiér Robert Fico na tlačovej konferencii.

Podľa neho nejde o strašenie, ale o aktuálnu situáciu v Európe. „Máme dočinenia s individuálnymi páchateľmi, ktorí využili migráciu a môžu byť úspešní pri páchaní útokov ako veľké organizované skupiny," doplnil premiér.

"300-tisíc migrantov, o ktorých nič nevieme"

Fico preto požiadal šéfa SIS, aby využil všetky kapacity na plnenie povinností ohľadom bezpečnosti na Slovensku. "Ďalej som ho požiadal, aby SIS spolupracovala so zahraničnými partnermi a poskytovala všetky informácie," hovorí premiér.

Doplnil, že podľa medzinárodnych zložiek je v Európe až niekoľko stoviek potenciálnych individuálnych teroristov. "Navyše je v Európe 300-tisíc migrantov, o ktorých nič nevieme."

Práve spoluprácu tajných služieb Fico považuje za najefektívnejší nástroj v zabránení ďalších útokov. Bezpečnostné organizácie pripúšťajú, že v Európe je dnes niekoľko stoviek osôb, ktoré môžu spáchať teroristický čin, pripomenul.

Potvrdzuje sa podľa neho absolútne prepojenie migrácie s terorizmom. Prostredníctvom migračných vĺn sa na územie Európy dostali organizované skupiny, ktoré mohli priniesť so sebou zbrane a výbušniny, zdôraznil.

Bezpečnosť je na prvom mieste

"Bezpečnosť obyvateľov Slovenska je na prvom mieste nášho záujmu," povedal Fico s tým, že verí, že kroky, ktoré Slovensko podniklo a podniká, sú správne a znižujú možnosť teroristických útokov, ktoré sa odohrávajú v iných krajinách.

Za výhodu v tejto súvislosti označil, že Slovensko nevpustilo na svoje územie žiadnych migrantov. Vyhlásil, že si stojí za všetkými vyjadreniami na adresu migrácie, ktoré v minulosti mal a rovnako aj za žalobou, ktorú Slovensko podalo ohľadom povinných kvót.

"Nemôžem povedať, že sa nikdy nič nestane, v hlavách teroristov môžu byť všelijaké plány, len to chceme eliminovať," odpovedal Fico na otázku, či krajine bezprostredne hrozí teroristický útok. Požiadal, aby jeho slová neboli vnímané ako strašenie, ale snaha poskytnúť verejnosti relevantné informácie.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
16. apríl 2024 12:08