Bonaparte protest 18 07 2016MAFRA/Pavol Funtál
StoryEditor

"Dosť bolo Fica." Ľudia sa pred Bonaparte otočili chrbtom premiérovi a Kaliňákovi

Dnes sa v Bratislave konal piaty protest za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ľudia vyšli prvýkrát do ulíc aj v Nitre.

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA dnes pokračovali v sérii protestov za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z funkcie. Pred bytovým komplexom Bonaparte, v ktorom si premiér Robert Fico (Smer-SD) prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov, sa dnes zišlo približne 700 ľudí.

Demonštrácia sa začala o 18.15 hod., s príhovormi vystúpili opoziční politici Igor Matovič (OĽaNO), Anna Zemanová (SaS). Tá zdôraznila, že protestom dávajú ľudia najavo, že im Slovensko nie je ľahostajné ani počas letných prázdnin. Na pódiu rečnil aj nezaradený poslanec Zsolt Simon či bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Ľudia mali opäť v rukách červené karty, ktorými dávali najavo stop Kaliňákovi. Viackrát kričali: Do basy, hanba, dosť bolo zlodejov. V rukách držali transparenty ako Kaliňák kryje zločin. Ku koncu protestu zahrala rómska kapela z Vranova nad Topľou.

SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú Kaliňákov odchod pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka, ktorú mal podľa opozície Kaliňák pomáhať zametať pod koberec.

Kaliňák pôvodne popieral akýkoľvek vzťah s Bašternákom, neskôr však priznal, že od neho kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Podľa opozície ide o "záhadný" obchod. Opozícia prišla aj s viacerými návrhmi na odvolanie Kaliňáka a Fica. Posledné dva pokusy koalícia zablokovala.

Protest pred Bonaparte (sledujeme online) 12:20 test 19:44 Protest končí hymnou Protest sa končí, na záver znie slovenská hymna. "Venujme ju aj nášmu cyklistovi Petrovi Saganovi, ktorý dnes vyhral ďalšiu etapu na Tour," tvrdí organizátor Michal Šipoš. 19:42 Ľudia už odchádzajú z protestu Ľudia už odchádzajú z protestu. Matovič vysvetľuje, prečo sa rozhodli okrem protestu usporiadať aj koncert 19:32 Kapela Gipsy Daniel Ľuďí pred Bonaparte zabáva kapela Gipsy Daniel.

Zdroj: HNtelevízia
19:21 Protest sa koná aj v Nitre "Dosť bolo zlodejov," skandujú ľudia a odkazujú to aj do Nitry, kde je takisto protest. Cez telefón sa k ľuďom prihovára poslanec SaS Jozef Rajtár. "Podpredseda parlamentu Glváč sa vyhráža Filipovi Rybaničovi ôsmimi rokmi basy," hovorí Rajtár. Ľudia opäť skandujú "Dosť bolo zlodejov." 19:19 "Tri kilá kešu sme ti dlžní" Matovič teraz počíta kilové balíčky kešu. "Tri kilá sme ti dlžní, však je doba kešu," vtipkuje Matovič. 19:15 Bonapáče pre protestujúcich Kým na proteste hrala kapela, Igor Matovič ľuďom rozdával "bonapagáče."
Kým na proteste hrala kapela, Igor Matovič medzi ľuďmi rozdával
19:01 "Do basy, do basy" Ľudia mohutne kričia "Do basy, do basy." 18:56 Ľudia teraz tlieskajú na islandský spôsob Ľudia teraz tlieskajú na islandský spôsob. Hecuje ich organizátor Michal Šipoš.
Zdroj: HNtelevízia
18:50 Odstúpiť, odstúpiť, skandujú ľudia "Dajme im najavo, že čo má urobiť minister Kaliňák." Odstúpiť, odstúpiť, skandujú ľudia za prispením bubna. 18:49 Takto to vyzerá pred Bonaparte 18:48 "Skorumpovaná banda zlodejov" "Ak táto skorumpovaná banda zlodejov neodíde, nikdy sa problémy nevyriešia. Vadí mi to, že mnohí politici zneužívajú to, že sme ticho."
Zdroj: HN/Pavlína Chalupková
18:46 Na pódiu vystúpil Peter Pollák „Najzávažnejší problém, ktorým je rómsky problém sa nevyriešil. A aj to je dôsledkom, kedy tu máme aj extrémistov," bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. 18:42 Ľudia skandujú na islandský spôsob Ľudia teraz skandujú na spôsob islandských fanúšikov na EURO. "Odstúp, odstúp."
Zdroj: HN/Pavlína Chalupková
18:40 Na pódiu vystúpil Zsolt Simon. Hovoril aj po maďarsky "Chceme krajinu, chceme Slovensko, kde sa oplatí žiť. Nie politikov, ktorí zvyšujú dane, len aby mohli kradnúť ešte viac," tvrdí Zsolt Simon. Teraz sa k ľuďom prihovára po maďarsky. 18:38 Zemanová cituje europoslankyňu Joly Zemanová cituje francúzsku europoslankyňu Joly, ktorá spychybnila, či prebehne spravidlivé vyšetrovanie, keď ministrom je Kaliňák. 18:35 "Koalícia musí mať strach" "Z parlamentu spravili lampáreň. Je to hanba. Táto koalícia musí mať veľký strach. Čo je veľa, to je veľa a Kaliňák by mal odstúpiť," hovorí poslankyňa Anna Zemanová.
Zdroj: HNtelevízia
18:33 "Hanba, hanba" Matovič tvrdí, že Rybaničovi hrozí osem rokov väzenia. Ľudia skandujú "hanba, hanba." Matovič dodal, že paragraf porušil aj samotný Fico. "Ukázal som sporo odetú slečnu, ktorá Ficovi robí sexy asistentku a to ho nahnevalo. Spáchal ten istý trestný čin, čiže ak odsúdia Rybaniča, musí rovnako skončiť aj ten pán premiér." Ľudia opäť kričia "Do basy, do basy."
Piaty protest pred Bonaparte
Zdroj: HN/Pavlína Chalupková
18:29 Na protest príde aj Sulík Na proteste vystúpi aj Richard Sulík, Alojz Hlina a Zsolt Simon. 18:28 "Fico rozkráda naše peniaze" "Najväčší problém je na počiatku a dovolí rozkrádať naše spoločné peniaze. A býva tam na najvyššom poschodí," hovorí Matovič.
Zdroj: HNtelevízia
18:25 Matovič: Urobíme to na Procházku Matovič sa prihovára ľuďom. "Urobíme to tak na Procházku, pol na pol. Jedna časť bude protest, druhá koncert."
Piaty protest pred Bonaparte
Zdroj: HN/Pavlína Chalupková
18:24 Na proteste je aj holandská televízia Na proteste je aj holandská televízia. Matovič ich zdraví po holandsky. "Goedendag." 18:16 "Nemôžu si s nami robiť všetko" Prišla som, aby si páni Kaliňák a Fico nemysleli, že si s nami, bežnými ľuďmi, môžu robiť všetko. Vediem k tomu i svoje deti, preto tu sme všetci a veríme, že to pomôže. Inak by sme sem nechodili," hovorí pred Bonaparte Silvia Vojtišková z Bratislavy.
Zdroj: HNtelevízia
18:14 "Môžeme sa Ficovi otočiť chrbtom" Matovič tvrdí, že prišli dve inšpektorky a pýtali si papiere s potvrdením. Teraz ľuďom vysvetľuje zákon o verejnom zhromažďovaní. "Teraz môžeme symbolicky sa otočiť chrbtom k Ficovi a odkázať mu, že ním pohŕdame."
Zdroj: HNtelevízia
17:57 Matovičovci: Tentokrát budeme otočení chrbtom k Bonaparte Dnešný protest nebude pred luxusným komplexom Bonaparte, ale tesne vedľa. Majiteľ vedľajšieho pozemku pustil ľudí. "Budeme tentokrát k Bonaparte otočení chrbtom," píšu obyčajní ľudia. 17:34 Lipšic: V kauze Bašternák je zatiaľ obvinený len Filip Rybanič 17:19 Inšpektor chce zakázať pódium. Inak dostanú Matovičovci pokutu 17:04 Dnes protestuje Bratislava a Nitra V Bratislave a v Nitre sa dnes od 18.00 hod. koná protest za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka.
Zdroj: MAFRA/Peter Mayer

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 03:03