Jozef Mihál, Jana Kiššová a Ľubomír Galko sú kandidátmi na podpredsedov strany.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Sulíkovci spochybňujú trojročný zákon: Je to trhací kalendár

14.07.2016, 11:58

Systém elektronických schránok je súčasťou 900-miliónového výdavku na informatizáciu spoločnosti a hoci mal byť už od augusta tohto roku plne funkčný, nestane sa tak.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec NR SR Karol Galek (SaS) s tým, že zákon o e-Governmente je len trhacím kalendárom.

Opozičný člen parlamentu upozornil, že zákon o e-Governmente platí od roku 2013. "Odvtedy plynula právnickým osobám aj štátnym inštitúciám lehota na to, aby sa pripravili na aktiváciu elektronických schránok. Tie budú povinné pre všetky právnické osoby, vrátane spoločností s ručením obmedzeným či občianskych združení. Ich automatická aktivácia má prebehnúť už o necelé tri týždne a od tohto dátumu by mali byť jedinou cestou pre právnické osoby na komunikáciu so štátnymi orgánmi," upozornil.

Podľa Galeka je na internetovej stránke slovensko.sk zverejnené usmernenie, podľa ktorého "sa proces aktivácie začne 1. augusta 2016 a bude ukončený 1. januára 2017".

"Toto je ale v rozpore so súčasným znením zákona o e-Governmente, ktorý ako jediný dátum ich aktivácie uvádza 1. august 2016. Zákon o dôveryhodných službách, ktorý by túto situáciu mohol vyriešiť, sa do druhého čítania v NR SR dostane až na septembrovej schôdzi. Vznikne tak niekoľkotýždňové legislatívne vákuum. Navyše hrozí, že parlament na návrh vlády schváli protiústavný paškvil, ktorým ex post posunie už prešlý dátum aktivácie elektronických schránok," povedal Galek.

Ako tvrdí, celkovo je počet právnických osôb, ktoré majú zriadenú elektronickú schránku, 817.454. "K 30. júnu si aspoň raz otvorilo túto schránku iba 7591 z nich, čo je necelé percento. Verejnosť navyše nie je dostatočne informovaná o potrebe a spôsobe ich používania. Máme teda za to, že vláda zanedbala nielen spustenie systému, ale tiež úplne zabudla na informačnú kampaň, ktorá je pri tak významnej zmene nevyhnutnosťou," dodal.

Parlament schválil zákon o e-Governmente v septembri 2013. Právna norma mala priniesť výrazné zníženie byrokracie pri komunikácii medzi občanmi, podnikateľmi a štátom. P

odstatou zákona je ustanoviť elektronickú formu komunikácie občanov a podnikateľov so štátom ako nosného spôsobu vzájomnej komunikácie. Súčasťou právnej normy je zavedenie nástrojov ako zaručená konverzia dokumentov, elektronické schránky pre doručovanie písomností či elektronické podanie.

"Očakávame podstatné zvýšenie celkovej efektívnosti, pružnosti a bezpečnosti elektronickej komunikácie," uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Podľa ministerstva sa uplatní zásada, že štát nebude požadovať od ľudí a podnikateľov predkladanie tých údajov, ktoré už má k dispozícii.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 23:08