StoryEditor

Opozícia tvrdí, že Dankov podpis bol sfalšovaný: Máme závažné dôkazy

08.07.2016, 10:12
Podľa predstaviteľov opozície podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar viedol neoprávnene mimoriadnu schôdzu.

Opozícia dnes priniesla závažné obvinenia, že podpis predsedu parlamentu na dokumente, ktorým poveril Andreja Hrnčiara viesť mimoriadnu schôdzu, bol sfalšovaný.

Opoziční poslanci sa odvolávajú na predbežné posudky viacerých grafológov, podľa ktorých je toto poverenie "jednoznačne falzifikát."

"Vyzývame Andreja Danka, aby povedal, či poverenie podpísal vlastnou rukou. Toto sú predbežné stanoviská grafológov, plánujeme osloviť písmoznalcov aj v zahraničí. Len potrebujeme originál poverenia. Ale ak nemajú dôvod nič skrývať, nebude problém ho vydať," hovorí poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

Viacero nejasností

Danko vo štvrtok na letisku po príchode zo Štrasburgu zdôraznil, že dokument podpísal práve on. "Rozhodol som a podpísal, že Hrnčioar je jedinou splnomocnenou osobou," vyhlásil Danko.

Podľa politológa Jána Baránka tam podozrenia sú, problém bude s dokazovaním. "Ak by aj malo prísť k falšovaniu, bude veľmi ťažké to dokázať. Navyše bude potrebný originál," povedal pre hnonline.sk známy politológ. 

Podľa Jany Cigánikovej (SaS) nesedí na dokumente ani poradové číslo. Opozícia sa pýta, prečo ešte tento dokument nie je zverejnený na webe.

"Nie je v poriadku, ak sa v kancelárii predsedu parlamentu falšujú dokumenty. Znásilňujú sa tu pravidlá a ohýba sa zákon v prospech skupiny vyvolených," vyhlásila Cigániková. 

Riešia sa zmeny v rokovacom poriadku

Viskupič avizuje ďalšie kroky, o ktorých bude hovoriť v pondelok (11.7.). Spomína možné trestnoprávne následky aj konanie v príslušných parlamentných výboroch.

Opozícia zároveň organizuje ďalšie protesty za odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD) pre daňovú kauzu Bašternák. A to aj s prihliadnutím na konanie predsedu parlamentu Danka. V pondelok o 18.00 h budú protesty v Bratislave a v Žiline.

"Predseda NR SR Andrej Danko sa už jasne vyjadril k tejto téme včera a potvrdil svoje rozhodnutie o poverení podpredsedu NR SR Andreja Hrnčiara na jeho zastupovanie. Keďže v parlamente sa stále stupňuje chaos a neporiadok, už dnes bolo prvé pracovné stretnutie k zmene rokovacieho poriadku," reagovala dnes riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR Zuzana Čižmáriková.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 22:26