StoryEditor

Tisíce Slovákov dorazili pred Bonaparte: "Odstúpiť," kričali pred luxusným komplexom

Opoziční poslanci dnes organizovali na Námestí SNP protest proti ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Potom pochodovali pred Bonaparte, kde býva premiér Robert Fico.

Odstúpenie Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z funkcie ministra vnútra pre kauzu Bašternák dnes na Námestí SNP v Bratislave žiadalo približne 2000 ľudí. Protest zorganizovali opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS. Išlo už o druhé takéto podujatie. Prvé sa uskutočnilo pred týždňom pred obytným komplexom Bonaparte.

Politici, ktorí vystúpili so svojimi príhovormi, hovorili najmä o korupcii, ktorá je podľa nich najväčším problémom Slovenska.

"Siaha až do najvyšších kruhov. Korupcia prináša rozklad spoločnosti," povedal predseda SaS Richard Sulík. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič uviedol, že toto nie je štát, za ktorý ľudia štrngali na námestiach. Opoziční politici vyzvali ministra vnútra na odstúpenie.

Dav viackrát kričal na adresu Kaliňáka heslá ako odstúpiť, do basy, či dosť bolo Fica. Okrem politikov vystúpili so svojimi prejavmi aj herci, medzi nimi napríklad Richard Stanke. Protest sa začal o 17.00 h. Približne o 18.00 h sa dav pohol smerom k bytovému komplexu Bonaparte, kde ľudia ešte približne hodinu pokračovali v proteste priamo pred bytom Roberta Fica.

Protest opozície na Námestí SNP (sledujeme online) 19:36 Matovič pozýva na Bonaparty Matovič pozýva ľudí v sobotu na Bonaparty. "Príďte všetci bude to pre vás." 19:35 Matovič: Druhý pokus pre koalíciu Matovič na záver ďakuje všetkým. "Vo štvrtok je to druhý pokus na odvolanie Kaliňáka. Je to druhý pokus pre Žitňanskú, ktorá nám sľubovala dobrý štát. Druhý pokus pre Procházku, ktorý nám dobrý štát sľuboval do sto dní. Dáme im šancu, nech nájdu svoj charakter. Ak Kaliňáka neodvolajú, v pondelok sme tu zase." 19:31 Na záver znie slovenská hymna Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič uzatvára dnešný protest. Na záver znie slovenská hymna. 19:21 "Odvolajte Kaliňáka, lebo už je čas" Remišová odkazuje Ficovi. "Pán premiér, urobte niečo pre tento štát vy. Odvolajte Kaliňáka, lebo už je čas." 19:20 „Tak neblbni a odíď" "Mladí ľudia chcú slušnú krajinu s budúcnosťou. Tak neblbni a odíď," číta Remišová ďalší odkaz. 19:18 Galko číta odkazy pre Fica "Pán premiér, kde sa dá prihlásiť na kurz kreatívneho účotvníctva," číta Remišová odkaz ľudí premiérovi. Z davu sa ozýva. "Odstúpiť." 19:17 "Potkan vylez" "Potkan vylez, potkan vylez," kričia ľudia na Fica. 19:16 Galko: Neprišli ste sem kvôli nám "Neprišli ste sem kvôli nám, ale preto, že chcete zmeniť zlé veci," prihovára sa Ľubomír Galko. 19:15 "Otvor dvere" "Otvor dvere, otvor dvere," vyzývajú ľudia premiéra Fica 19:09 Do basy, ozýva sa pred Bonaparte "Do basy, do basy," kričia ľudia pre bytom premiéra Fica. 19:08 Vyše päťtisíc ľudí Podľa Matoviča je na proteste opäť vyše 5-tisíc ľudí. 19:07 Pozdrav od Matoviča Matovič číta pozdrav od Milana Markoviča, ktorý mal pôvodne moderovať tento protest, ale podľa šéfa OĽaNO je v zápche. "Odkazuje, že hlavne musíme vydržať." 19:05 Matovič hovorí o odkazoch pre Fica Ľudia píšu na červené karty odkaz pre Fica. Nechajú mu ich tu. Ak si ich nevyzdvihne, Matovič ich zanesie do podateľne ako poštu a nechajú si z úradu vlády písomne potvrdiť prevzatie každého jedného lístku.
19:02 Ľudia mávajú pred Bonaparte červenými kartami

Zdroj: youtube
18:58 Organizátori protestu zbierajú kartičky Organizátori protestu zbierajú kartičky, na ktoré ľudia píšu odkaz premiérovi Robertovi Ficovi. 18:55 Stále prúdia ľudia K Bonaparte stále prichádzajú ľudia. Čaká sa na všetkých. 18:51 Zatiahnuté žalúzie Na väčšine okien v komplexe Bonaparte sú zatiahnuté žalúzie 18:47 Luxusný komplex strážia desiatky policajtov Prví ľudia už dorazili pred Bonaparte. Luxusný komplex strážia desiatky policajtov. Dav ľudí polícia navádza o ulicu vyššie. 18:43 Tisíce ľudí pochodujú k Bonaparte Tisíce ľudí pochodujú k Bonaparte. Ľudia stále skandujú "Dosť bolo Fica."
Zdroj: youtube
18:42 "Myslím si, že zmeniť sa to dá" Samozrejme, že by mal Kaliňák odstúpiť. Som tu preto, že väčšina  si myslí, že kradnúť je normálne a nedá sa to zmeniť. No ja si myslím, že zmeniť sa to dá," tvrdí 26-ročný Ján Januška.
18:37 Dav sa blíži k Bonaparte Dav ľudí sa už blíži k luxusnému komplexu Bonaparte, kde býva Robert Fico. V dave kráčajú tisíce ľudí. 18:22 „Za vás mladých tu dnes protestujeme" „Prišiel som to podporiť. Kaliňák by mal odstúpiť. Za vás mladých tu dnes protestujeme," hovorí 77-ročný dôchodca Vladimir Kavec.
Pochod centrom Bratislavy
Zdroj: HNtelevízia
18:21 Potrebujeme zmenu, hovorí mladá študentka na proteste Potrebujeme zmenu. Potrebujeme, aby vláda odstúpila a aby zavládol zdravý rozum. A keďže to nešlo v parlamente, museli sme ísť do ulíc. Dúfam, že sa to podarí, chcem tu žiť a mať tu raz deti," hovorí 18-ročná Lenka Pivovarčiová.
18:18 "Kaliňák odstúpiť, Kaliňák odstúpiť" "Kaliňák odstúpiť, Kaliňák odstúpiť." Ľudia skandujú v centre Bratislavy 18:17 "Dosť bolo Fica, dosť bolo Fica" Dav ľudí sa teraz nachádza pri prezidentskom paláci. Ľudia skandujú "Dosť bolo Fica, dosť bolo Fica." 18:06 K Bonaparte pochoduje päťtisíc ľudí Podľa Matoviča pochoduje k Bonaparte približne päťtisíc ľudí. 18:04 Začína sa pochod k Bonaparte Matovič ukončil protest na Námestí SNP a vyzval ľudí, aby sa presunuli pred Bonaparte. Začína sa pochod k luxusnému komplexu, kde býva Robert Fico. 17:59 Vydržíme, odkazuje Simon Ficovej vláde Na pódiu je Zsolt Simon, ktorý odišiel z poslaneckého klubu Most-Híd. "Odkazujeme nielen Ficovi a Kaliňákovi, ale aj Bugárovi, Žitňanskej a Dankovi, že vydržíme.
Protest na Námestí SNP
Zdroj: HN/Pavol Funtál
17:57 Budaj: Nech príde Kaliňák na námestie Budaj vyzval Kaliňáka, aby prišiel na námesti na SNP vysvetľovať. "Do basy, do basy," znie z davu, v ktorom je už vyše tritisíc ľudí. 17:56 Budaj: Paška skončil. Vy ste to dokázali "Tu sa to stalo. Tu a v Košiciach sa stalo, že skončil Paška. On by sám nikdy neodišiel. Vy ste to dokázali. Ďakujem vám za vytrvalosť," hovorí Ján Budaj na proteste. 17:53 "Dosť bolo Fica, dosť bolo Fica" "Neuhneme ani o milimeter. Robert Kaliňák už dávno nemal byť ministrom vnútra," hovorí Hlina. "Ľudia spontánne skandujú Dosť bolo Fica, dosť bolo Fica." 17:51 Hlina: Fico už nebude chránený "Ak padne Kaliňák, tak Robert Fico už nebude chránený," hovorí Hlina. Žiada okamžite Kaliňáka, aby odstúpil. 17:50 Veľký návrat Alojz Hlinu Po dlhej dobe je na scéne Alojz Hlina. Po tom, ako sa stal šéfom KDH, je na prvom proteste. "Zaslúžime si viac. Minister vnútra mal už dávno odstúpiť. Už aj za Kavkazom by mal Kaliňák problém," hovorí Hlina na proteste.
Zdroj: youtube
17:48 Lipšic: Osekajme tejto chobotnici chápadlá "Budeme postupne, aj keď to bude dlho trvať, osekávať tejto chobotnici chápadlá. Ak vydržíme, bude nás stále viac a nakoniec ten boj vyhráme," hovorí Lipšic. 17:46 Lipšic: Ľuďom sa nepáčia zlodejiny „Pred Bonaparte prišlo 5-tisíc ľudí, nikto ich tam nenaviezol a chceli tam prísť ukázať, že sa im nepáčia zlodejiny, tvrdí Lipšic. 17:43 Pesnička pre Fica: Nečakaj ma už nikdy "Nečakaj ma už nikdy," táto pesnička hrá na proteste na Námestí SNP a je venovaná premiérovi Ficovi 17:41 Blogerka Kozelová sa prihovára k ľuďom "Toto je naša krajina. Nie krajina oligarchov, dépeháčkarov a zlodejov," hovorí známa blogerka Monika Kozelová. 17:37 Stanke: Dajte nám už konečne pokoj a odstúpte "Našim Robertom to trvá už týždne. Dajte nám už konečne pokoj a odstúpte," vyzval Richard Stanke. 17:36 Stanke kritizuje Ficovu vládu „Ich fantómová bolesť chrbtice dokazuje, že žiadnu chrbticu nemajú. Ich arogancia dokazuje, že nemajú žiadne zábrany," hovorí Richard Stanke. Ľudia skandujú "Do basy, do basy." 17:35 Na pódiu je herec Stanke Na pódiu vystupuje známy herec Richard Stanke, ktorý podporuje protesty proti Kaliňákovi. Na proteste je teraz približne 3-tisíc ľudí. 17:32 „Toto je mafia vo vedení nášho štátu“ Toto je mafia vo vedení nášho štátu, kde si vyberú za prokurátora syna človeka, ktorý požičal Bašternákovi peniaze, hovorí Matovič. Ľudia opäť skandujú. 17:30 Matovič: Už nám varia čaj Matovič vtipkuje, že už ich čakajú pred Bonaparte a varia im čaj. 17:30 Bilbordy na proteste "Končí doba kešu. Kaliňák ide do trešu." "Už bolo dosť trýzne, nech Kaliňák zmizne".
17:29 Sulík ukončil svoj prejav „Je možné, že kvôli Bélovi Charakterovi Bugárovi a Andrejovi Slušnosť Dankovi, tu bude Smer vládnuť ďalšie štyri roky," ukončil Sulík svoj prejav. 17:28 Správa do Európy Sulík na proteste: „Aj keď Kaliňák neodstúpi a vo štvrtok nebude odvolaný, je mimoriadne dôležité, aby sme poslali do Európy správu, že tu žijú ľudia, ktorým sa takáto politika hnusí." 17:23 Nerozumiem Bugárovi a Dankovi, že asistujú takejto špinavej hre, hovorí Sulík na proteste. 17:23 „Slabučko hryzkajú" „Slabučko hryzkajú, ani len nehryzkajú. Svojim voličom ukazujú hnusnú tvár politiky. Danko a Bugár sa môžu hanbiť, oklamali svojich voličov,“ konštatuje Sulík. „Hanba, hanba, hanba,“ kričí dav ľudí. 17:21 Je veľmi nebezpečné, aby bol Kaliňák ministrom "Je veľmi nebezpečné, aby takýto človek ako Kaliňák bol ministrom," hovorí Sulík 17:20 Sulík: Korupcia rozkladá našu spoločnosť "Korupcia rozkladá našu spoločnosť. Úspešný už nie je ten, kto je nadaný a má nápady, úspešný je ten, kto je náš človek a má kontakty," hovorí Sulík na proteste.
Zdroj: youtube
17:18 „Viete, kto má dnes meniny?" hovorí Matovič "Viete kto má dnes meniny? No náš malý Lacko Bašternák. Takže mu to dnes okoreníme," hovorí Matovič na proteste 17:10 Odkaz pre Fica Matovič vyzýva ľudí, aby napísali na červenú kartu odkaz pre premiéra Fica. "Potom mu to necháme pred Bonaparte," vyhlásil Matovič. Na námestí 17:06 Protest na Námestí SNP sa začne o pár minút
Zdroj: HN
17:02 Na protest dorazil aj Sulík Na protest prúdia ďalší ľudia. Dorazil už aj šéf SaS Richard Sulík a s podpredsedom strany Ľubomírom Galkom. 17:01 "Chceme späť Slovensko," prihovára sa k ľuďom Matovič „Sme tu preto, lebo nám zobrali Slovensko a my ho chceme späť," prihovára sa k ľuďom šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič v úvodnom prejave.
17:00 V publiku je aj Peter Pollák. V publiku je napríklad exsplnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák. 16:59 Matovič rozdáva červené karty Zatiaľ je na Námestí SNP približne 300 ľudí. Na pódiu hra kapela. Matovič sa prechádza medzi ľuďmi a rozdáva červené karty. 16:52 Kňažko hovorí v HNtelevízii o kauze Bašternák "Položil by som si otázku. Ako je možné, že to zašlo až takto ďaleko?" hovorí v rozhovore pre HNtelevíziu o kauze Bašternák Milan Kňažko, ktorý je susedom kontroverzného podnikateľa.   Celý rozhovor s Milanom Kňažkom nájdete večer na HNtelevízii.
Zdroj: HNtelevízia
16:30 Matovič na polícii hovoril o kauze Bašternák 16:29 Opoziční poslanci očakávajú na dnešnom protest vyššiu účasť ako minulý pondelok, keď bolo pred Bonaparte vyše päťtisíc ľudí. 16:28 Na proteste bude aj známy herec 16:27 Protest na Námestí SNP Opoziční poslanci dnes organizujú druhý protest po prepuknutí kauzy okolo kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Protest sa začína od 17.00 na Námestí SNP v Bratislave. Odtiaľ bude pochod pred luxusný bytový komplex Bonaparte.

menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 18:05