StoryEditor

Zadržali asistenta poslanca SaS, prezeral si Kaliňákove účty. Hovorí o jeho prepojení na Bašternáka

11.06.2016, 19:03
Polícia zadržala Filipa Rybaniča, ktorý je asistentom poslanca SaS Jozefa Rajtára. Ten vyslovil podozrenie, že Kaliňák dostával platby od kontroverzného podnikateľa.

Národná kriminálna agentúra dnes zadržala Filipa Rybaniča, ktorý je asistentom poslanca SaS Jozefa Rajtára.

Podľa portálu aktuality.sk zadržala polícia zamestnanca Tatrabanky po tom, ako si mal cez týždeň prezerať účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a je obvinený z trestného činu. Ak by mu dokázali vinu, hrozí mu odňatie slobody v rozsahu od 6 mesiacov do troch rokov.

"Pri výkone svojej funkcie poslanca som narazil na prevody Roberta Kaliňáka, ktorý tvrdí, že nemá prepojenie s podnikateľom Bašternákom. Pýtal som sa ho na to v pléne a je evidentné, že klamal," povedal Rajtár.

Podozrivé platby na Kaliňákov účet

Podľa neho je podozrenie, že Kaliňák dostával platby od kontroverzného podnikateľa Bašternáka, ktorý čelí podozreniu z daňových podvodov a nadmerným vratkám DPH v hodnote osem miliónov. Denník N na svojich stránkach píše, že má k dispozíciá údaje o účtoch a vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák.

V čase vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH, ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi podľa portálu pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom. Kaliňák mal obdržať spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu obdržal 2. mája tento rok, píše Denník N.
Trend.sk hovorí o sume 
140-tisíc eur.  Rovnakú sumu aj s rovnakým popisom platby mal dostať podľa informácií portálu mesiac predtým, v apríli 2016, Ján Počiatek.

Počiatek mal dostávať dividendy

Spomínaná firma B.A.Haus mala Kaliňákovi poslať aj ďalšie dve platby za celkovo 120-tisíc eur aj v decembri 2014. Podozreniu sa nevyhol ani Ján Počiatek, bývalí minister financií v prvej vláde Roberta Fica, mal dostať v roku 2008 sumu 9,5 milióna slovenských korún priamo od Bašternáka.

Šlo o firmu BG Invest, v ktorej figuruje brat Ladislava Bašternáka Peter. Z nej mal podľa Trend.sk v decembri 2011 dostať výplatu dividend za roky 2008 až 2010. Pre vysvetlenie - dividendy poberajú akcionári spoločnosti, počiatek ním podľa obchodného registra nikdy nebol. 

Poslanec SaS pripomenul, že sa počas mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej Kaliňák čelil pokusu o odvolanie, ministra vnútra pýtal na existenciu nejakého finančného plnenia medzi ním a firmami, v ktorých figuroval Bašternák. "Minister Kaliňák existenciu takýchto prevodov poprel, ale všetko nasvedčuje tomu, že klamal. Vyzývam špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby na výpoveď Rybaniča nazeral ako na akt vlastenectva a ako na ďalší dôkazový materiál týkajúci sa podozrení z daňových podvodov obrovského rozsahu, ktorým čelí podnikateľ Ladislav B.," povedal Rajtár. Podľa informácii HN je Rybanič jediný Rajtarov asistent a dostáva od neho mesačne 2077 eur. 

Podľa Sulíka sme v súčasnosti svedkami mimoriadne závažných podozrení. "Stovky tisíc eur na účet Kaliňáka, milióny korún na účet exministra dopravy a financií Jána Počiatka. To sú mimoriadne masívne podozrenia," tvrdí šéf liberálov.

Pri výsluchu mu nedovolili advokáta

Podľa poslanca Daniela Lipšica (OĽANO-NOVA) je Rybanič obvinený z trestného činu ohrozovania bankového tajomstva. "Počas výsluchu si Rybanič nemohol zavolať advokáta a ani po tom, ako bolo voči nemu vznesené obvinenie. Je zvláštne, že polícia postupuje, predpokladám, že na pokyn ministra vnútra, takýmto spôsobom, kde sú zjavne porušované práva obvinenej osoby," podotkol Lipšic.

Zároveň pripomenul, že pred komunálnymi voľbami boli zverejnené aj bankové prevody vtedajšieho kandidáta na starostu bratislavského Starého Mesta a súčasného poslanca OĽaNO-NOVA Gábora Grendela. "Do dnešného dňa Kaliňák napriek prísľubu tento únik informácií rovnakého rozsahu a rovnakého charakteru nepreveril. Tu však koná okamžite a spôsobom, kedy sú mimoriadne vážne porušované základné procesné a ústavné práva každej obvinenej osoby," povedal Lipšic.

Robert Kaliňák TASR/Štefan Puškáš

"Neštítia sa spáchať trestný čin"

Hovorca rezortu vnútra Ivan Netík uviedol, že minister Robert Kaliňák bol informovaný, že asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N.

"Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin," píše sa v stanovisku ministerstva vnútra. 

Konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú,  sú podľa Netíka nepravdivé. Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od osoby pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka či už priamo alebo sprostredkovane. Minister vnútra R. Kaliňák o tomto prípade informoval aj svojich koaličných partnerov,  a aby vyvrátil akékoľvek podozrenia, ukázal im aj všetky potrebné dokumenty.

"Minister vnútra je pripravený pred špeciálnym prokurátorom kedykoľvek vyvrátiť tieto obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov," píše Netík.

Práca s dátami je prísne kontrolovaná, tvrdí banka

Hovorkyňa Tatrabanky Zuzana Povodová zase pre denník uviedla, že každá práca s klientskymi dátami je prísne kontrolovaná a zaznamenávaná a každé podozrenie z úniku dát by okamžite riešili. "Upozorňujeme na skutočnosť, že bližšie informácie neposkytujeme k žiadnemu prešetrovaniu až do jeho úplného ukončenia," povedala.

O čom je kauza Bašternák? Pozrite si krátke zhrnutie vo videu HNtelevízie:


01 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 02 - Modified: 2024-02-07 09:10:21 - Feat.: - Title: Hellebrandt z PS sa vzdal poslaneckého mandátu, nahradí ho Dubovický 03 - Modified: 2023-11-09 09:36:38 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Začína sa diať to, čo nemusí skončiť dobre. Desivo nás to valcuje 04 - Modified: 2023-06-09 20:21:06 - Feat.: - Title: Boris Johnson sa vzdal funkcie poslanca. Bude čeliť postihu za nepravdivé údaje o večierkoch 05 - Modified: 2023-06-05 13:37:46 - Feat.: - Title: Francúzsko za znásilnenie žiada o zrušenie imunity pre veľvyslanca Libanonu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 18:22