StoryEditor

Nicholsonová hovorí o mediálnej hre ministra Richtera

09.06.2016, 11:00

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) žiada vyšší príspevok pre opatrovateľov, ktorí sa doma starajú o svojich zdravotne ťažko postihnutých rodinných príslušníkov. Zvýšenie príspevku, ktoré navrhuje ministerstvo práce, nepovažuje za dostatočné.

Poukazuje, že v priemere ide iba o 30 eur. Systém prispievania na starostlivosť o zdravotne postihnutých považuje za diskriminačný, nevylučuje preto, že sa obráti na Ústavný súd SR.   

Nicholsonová upozorňuje, že pokiaľ by sa ľudia, o ktorých sa doma stará rodina, umiestnili v domovoch sociálnych služieb, štát by na nich platil od 320 eur mesačne. Ďalších 310 eur majú posielať samosprávne kraje na prevádzku týchto zariadení.

Opatrovatelia však majú nižší príspevok, čo Nicholsonová kritizuje. U ľudí v produktívnom veku to má byť v priemere 173 eur mesačne, u dôchodcov 92 eur mesačne. Má ísť asi o 56.000 opatrovateľov.

"Je to protiústavné. Dochádza k obrovskej diskriminácii veľkej skupiny ľudí, pretože na tých, ktorí sú v zariadeniach, štát dopláca od 320 až po 900 eur mesačne a títo, ktorí ich do toho zariadenia nedali a starajú sa o nich 24 hodín denne, o ťažko zdravotne postihnuté deti, mladých ľudí, dostávajú v priemere 173 eur mesačne," povedala Nicholsonová. Žiada preto ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), aby im priznal minimálne 320 eur mesačne.

Zvýšenie navrhované ministerstvom práce považuje za marketingový ťah. Podľa jej slov ľudom, ktorí sa starajú o zdravotne ťažko postihnutých, nepomôže. "To je nič," poznamenala Nicholsonová. Avizovala, že pokiaľ ministerstvo príspevok nezvýši a neodstráni diskrimináciu, obráti sa na Ústavný súd SR. Kedy by sa tak mohlo stať nekonkretizovala, počkať chce na kroky ministerstva.

Štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš (Smer-SD) je však presvedčený, že aktuálny návrh ministerstva prináša ZŤP väčšiu ochranu než návrh, s ktorým v minulosti prišlo ministerstvo, ktorého súčasťou bola aj Nicholsonová. Tá v rezorte pôsobila ako štátna tajomníčka počas vlády Ivety Radičovej.

"Na jednej strane čistý príjem mamičiek, ktoré sa starajú o ťažko zdravotne postihnuté dieťa, dosiahne zhruba 300 eur v čistom vyjadrení, čo je o niečo menej ako je minimálna mzda. Na druhej strane ale sociálne poistenie za tieto ženy budeme platiť zo sumy, ktorá je vyššia ako minimálna mzda," vysvetlil.

Okrem toho sa podľa neho trojnásobne viac zvýši ochrana zostatku príjmu zdravotne ťažko postihnutého. "Keď sme si porovnali návrh, s ktorým prichádza vláda a s ktorým prišlo ministerstvo, ktorého súčasťou bola aj Nicholsonová, tak je to skutočne výrazný rozdiel. My trojnásobne viac zvyšujeme ochranu príjmu. Na druhej strane to neznamená, že je to konečné riešenie, čo sa týka postavenia opatrovateľov," zdôraznil Ondruš.

Súčasná vláda sa totiž plánuje zaoberať aj problematikou posudkového lekárstva. "Ak sa nám podarí zreformovať systém posudkového lekárstva, tak si myslíme, že sa potom vytvorí aj priestor, aby sme ušetrené prostriedky presunuli do zvyšovania ďalších príspevkov," avizoval štátny tajomník.

Pripraviť by sa mala aj novela zákona o sociálnych službách, ktorou sa nastaví ich financovanie. "Ak dnes niekto porovnáva osobnú asistenciu, príspevok na opatrovanie so systémom sociálnych služieb, tak to bude korektné porovnávať až po budúcom roku. Porovnávanie kompenzácií ťažkého zdravotného postihnutia a sociálnych služieb nie je korektné, lebo sociálne služby patria do originálnej kompetencie samospráv, zatiaľ čo príspevky na kompenzáciu zdravotného postihnutia sú originálnou kompetenciou štátu. Nemôžeme a ani nechceme vstupovať do toho, ako si samosprávy z vlastných zdrojov financujú sociálne služby. Druhá vec je príspevok štátu a táto otázka bude riešená v priebehu budúceho roka," dodal Ondruš.

Rezort práce zverejnil predbežnú informáciu o príprave návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Samotná výška príspevku na opatrovanie by tak v závislosti od počtu opatrovaných osôb a rozsahu opatrovania mala stúpnuť zo súčasných 220,52 eura na 247,65 eura, čo podľa ministerstva predstavuje reálne zvýšenie o 27,13 eura mesačne.

01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 12:27