StoryEditor

Nechápem, prečo ma vynechali z rokovaní. Som pripravený skončiť ako minister, vyhlásil Maďarič

06.06.2016, 10:28
Autor:
lmlmTASRTASR
Minister kultúry Marek Maďarič reagoval na rozhodnutie koaličnej rady, že sa nebudú zvyšovať koncesionárske poplatky.

Otázka zvyšovania koncesionárskych poplatkov, je pre mňa zásadná. Som pripravený na ďalšie kroky,“ vyhlásil minister kultúry Marek Maďarič na margo rozhodnutia koaličnej rady, že sa nebudú zvyšovať koncesionárske poplatky.

Minister dodal, že je aj pripravený odstúpiť z postu ministra. "Ak skončí jeden minister, koalícia sa nerozpadne. Som na to pripravený, žiadna tragédia by sa nestala, ani v mojom osobnom živote," doplnil Maďarič na tlačovej konferencii.

Minister tvrdí, že ho nepríjemne zaskočilo, že jeden z koaličných partnerov nepodporil cez médiá jeho návrh na zvyšovanie koncesionárskych poplatkov.

Minister nerozumie spôsobu, akým SNS nastolila problém

Je jasné, že ak sa takéto potrebné ale nepopulárne rozhodnutie neurobí na začiatku volebného obdobia, tak už sa neurobí nikdy. Nerozumiem spôsobu, akým SNS nastolila problém. Je to neštandardné cez médiá oznamovať takéto rozhodnutia koaličným partnerom," hovorí Maďarič. 

Líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko po piatkovej koaličnej rade oznámil, že zvyšovanie tzv. koncesionárskych poplatkov za službu RTVS sa od januára konať nebude.

Tento krok má ísť, podľa neho, ruka v ruke s optimalizáciou financovania, riadenia aj programovej štruktúry RTVS.

"Po tomto precedense nie je sväté nič"

Podľa Maďariča ide o porušenie Programového vyhlásenia vlády, pričom upozornil, že vo vládnom dokumente je uvedený záväzok zabezpečiť primerané financovanie RTVS prostredníctvom optimalizácie úhrad za služby verejnosti a to bez podmienok, ktorých splnenie má predchádzať prijatiu legislatívneho opatrenia.

Ako dodal, implementovanie tohto záväzku v programe vlády bolo niekoľkokrát schvaľované, preto nerozumie ani postupu koaličných strán, ktoré "de facto súhlasili s porušením programového vyhlásenia".

"Ak sa budeme tváriť, že programové vyhlásenie je sväté, po tomto precedense nie je sväté nič," uviedol Maďarič.

Kritizoval aj to, že nebol prítomný na rokovaní Koaličnej rady.

O motivácii SNS nepodporiť návrh zákona špekulovať nechce, nekomentoval ani to, či ide o snahu personálnej zmeny na poste riaditeľa RTVS. Na otázku, či bude mať jeho postup podporu, odpovedal, že "sa to ukáže pri hlasovaní".

Maďarič: Politik musí prijať aj nepopulárne opatrenia

Maďarič vyhlásil, že v súčasnosti je existencia verejnoprávnych médií potrebná viac ako inokedy pri šírení kultúry a demokracie. Upozornil, že nezávislosť inštitúcie predpokladá aj primerané financovanie prostredníctvom koncesionárskych poplatkov.

Maďarič si je vedomý, že zvýšenie úhrad je nepopulárne opatrenie.

"Politik však musí prijímať aj také, ak sú potrebné," povedal Maďarič a zdôraznil, že RTVS preukázal nielen zlepšenie hospodárenia, ale aj kvalitatívny nárast svojej produkcie, v televíznom i rozhlasovom vysielaní, potrebuje však prostriedky pre ďalšiu existenciu a rozvoj.

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 05 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 04:31