StoryEditor

Máme nové závažné dôkazy v kauze Bašternák, ukážeme ich v parlamente, tvrdí opozícia

03.06.2016, 09:51
Autor:
lmlmTASRTASR
Opoziční poslanci odovzdali podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej budú žiadať odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka kvôli kauze Bašternák.

Opozícia má nové závažné dôkazy o tom, že podnikateľ Ladislav Bašternák je priamo prepojený na políciu. Poslanci ich predložia na mimoriadnej parlamentnej schôdzi budúci týždeň, kde sa bude odvolávať minister vnútra Robert Kaliňák.

Dôkazy, ktoré predložíme o prepojení podnikateľa s funkcionármi polície sú tak silné, že nás bude veľmi zaujímať, ako sa k tomu postavia koaliční poslanci Most-Híd a Sieť,“ povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

"Je to čítankový podvod"

Spolu so šéfom OĽaNO-NOVA Igorom Matovičom a poslancami Danielom Lipšicom a Jozefom Rajtárom odovzdali podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze.

Táto kauza je čítankový podvod, kde Bašternák okradol ľudí na daniach o osem miliónov eur. A Kaliňákovo ministerstvo koná tak, aby sa nič nevyšetrilo," dodal na tlačovej konferencii Lipšic.

Matovič zároveň na brífingu tretikrát vyzval premiéra Roberta Fica, aby sa odsťahoval z luxusného bytu v Bonaparte.

Žiadame, aby sa Fico okamžite odsťahoval z bytu, ktorý bol postavený z daňových podvodov. Keď má problém s tým, že si nevie nájsť byt, my mu s tým pomôžeme. Som ochotný sa vzdať poslaneckého platu a prispievať mu na nájomné," odkázal premiérovi Matovič. Podľa neho sa Kaliňák chváli tým, že má nadpriemerné IQ. „Ale bohužiaľ ho nevyužíva na to, aby zvelaďoval krajinu, ale využíva ho na to, aby rozkrádal krajinu," dodal šéf obyčajných.

Vyzbierali 34 podpisov

Pod návrh na odvolanie sa podpísalo 34 podpisov od SaS, OĽaNO-NOVA, Zsolta Simona, Miroslava Beblavého, Simony Petrík (všetci traja nezaradení).

Pred poslancov Národnej rady SR by sa mal minister postaviť do siedmich dní. Toľko času má na zvolanie mimoriadnej schôdze predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Minister Kaliňák tvrdí, že nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu. Odmieta akékoľvek obvinenia opozície o prepojení daňových káuz na svoju osobu či stranu Smer-SD.

Pripomenul, že v roku 2011, keď bol Lipšic ministrom vnútra, Policajný zbor SR odmietol 1200 trestných oznámení Finančnej správy SR a tá nepodala v roku 2011 ani jednu jedinú sťažnosť voči týmto rozhodnutiam.

Za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 a 2011 pripravil podľa Kaliňáka takýto postup Lipšica či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) Slovensko o minimálne 711 miliónov eur v podobe neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov DPH.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 12:03