StoryEditor

Sulík skončí ako šéf SaS, budú nové voľby. Je to nefér, reaguje Nicholsonová

16.05.2016, 14:19
Autor:
pebpebTASRTASR
Najsilnejšiu opozičnú stranu Sloboda a Solidarida zrejme čakajú veľké zmeny.

Richard Sulík odstúpi z postu šéfa strany SaS. Rezignáciu oznámil na dnešnej tlačovej konferencii.

Dôvodom je neblahá diskusia, ktorá sa vedie v médiách a strane škodí. Zároveň ide aj o to, aby nenastal v strane žiadny rozkol. Informáciu ako prvý priniesol denník Sme.

Richard Sulík ďalej prezradil, že v súlade so stanovami zvolal mimoriadny kongres na 11. júna. Na ňom rezignuje na post šéfa strany a bude opätovne kandidovať. Stranícke voľby v SaS mali byť pôvodne o rok.

Nechcem aby sa stalo, aby sme traumatizovali spoločnosť vnútornými problémami. Som pevne rozhodnutý nedopustiť, aby sa zopakovala situácia z minulosti. Vtedy nám v máji v roku 2013 agentúra Focus namerala v prieskume 3,9 percenta," vyhlásil Sulík.

Doplnil, že odstúpi z funkcie preto, aby členovia strany mali úplne voľné ruky a nech si zvolia toho najlepšieho predsedu.

Na tomto kongrese budem kandidovať aj ja, aby som získal mandát na štyri roky. Na ňom budú mať členovia strany možnosť prezentovať svoju víziu o budúcnosti strany," dodal Sulík.

V strane by zostal aj po prehre

Prezradil, že ak by stranícke voľby prehral, tak by v SaS zostal ako radový člen strany.

Pred pár týždňami potvrdil v rozhovore pre HNtelevíziu Jozef Mihál, že bude chcieť kandidovať na post šéfa SaS. Zvažoval to aj ďalší podpredseda Ľubomír Galko.

Mihál má zrejme dojem, že bude viesť stranu lepšie ako ja. Ale to, že bude Jozef Mihál kandidovať na post predsedu strany, je úplne v poriadku. Len je zbytočné, aby to bolo prepierané na verejnosti," skonštatoval Sulík.

K dnešnému vyhláseniu sa v sídle strany vyjadril aj Ľubomír Galko. Podpredseda SaS uviedol, že Sulíkovo rozhodnutie urýchli aj to jeho. "Dnes kandidatúru ani nepotvrdzujem, ale ani nevyvraciam," povedal.

Kladne by sa ku kandidatúre postavil, ak by išlo o "súťaž nápadov, vízií, ako viesť SaS". Galko si myslí, že Sulík ostane na čele v súčasnosti najsilnejšej opozičnej strany.

Strana Richarda Sulíka získala v marcových voľbách 12 percent a stala sa najsilnejšou opozičnou stranou. Po tom, čo sa Sulíkovi nepodarilo zložiť pravicovú vládu, sa vzdal kresla poslanca Národnej rady a zostal pôsobiť v europarlamente. Poslancom EP je od mája 2014.

Je to nefér, reaguje Nicholsonová

Mihál uviedol, že na Sulíkovom rozhodnutí si zgustnú politológovia a komentátori. "Na svojom záujme nič nemením," povedal Mihál.

Priznal ale, že si nie je istý, či bude mať čas pripraviť sa na voľby.

"Mám povinnosti, ktoré som si naplánoval dlho predtým, ako prišlo dnešné rozhodnutie Richarda Sulíka," povedal. Rozhodnutie svojho terajšieho šéfa komentovať nechcel. "Rozhodne to nie sú príjemné stavy," potvrdil podpredseda liberálov.

Rozčarovanie nad dnešným ohlásením Richarda Sulíka skrátiť proces voľby nového šéfa strany neskrývala podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová.

"Je to nefér," povedala na rovinu.

"Tešila som sa na férovú súťaž, dvoch či viacerých koncepcií a teraz neviem, čo sa dá stihnúť za tri týždne. Ja toto prostredie prestávam poznávať," dodala.

Predseda SaS Richard Sulík dnes ohlásil, že na 11. júna zvolá mimoriadny kongres strany, kde ohlási svoju rezignáciu na post predsedu strany a zároveň umožní, aby na tomto kongrese mohol ohlásiť kandidatúru "ktokoľvek, kto sa na to bude cítiť". Potvrdil, že on kandidovať bude.

Sulík svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že sa chce vyhnúť pokračovaniu neblahej diskusie o rozkole strany v médiách. Zároveň chce dať členom strany "úplne voľné ruky pri voľbe predsedu strany, o ktorom si myslia, že je najlepší".

Profil Richarda Sulíka
Richard Sulík sa narodil 13. januára 1968 v Bratislave. Po emigrácii rodiny do západného Nemecka študoval fyziku na Technickej univerzite v Mníchove (1987-1989) a ekonómiu so zameraním na podnikovú ekonómiu na Ludwig-Maximilians-Universität v Mníchove (1989-1992).

V rokoch 1998-2003 bol Richard Sulík študentom Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave, odboru dane a daňové poradenstvo. Názov jeho diplomovej práce znel: Daňová reforma SR.

Založil a viedol akciovú spoločnosť Fax and Copy s neskorším názvom FaxCopy (1991-2001). V rokoch 2002-2003 bol na Ministerstve financií SR poradcom pre daňovú reformu ministra financií a do roku 2006 potom členom kolégia ministra financií SR.

V rokoch 2004-2006 zastával funkciu riaditeľa zodpovedného za reštrukturalizáciu spoločnosti OLO, a. s., mestskej organizácie pre odvoz a likvidáciu odpadu v Bratislave. Roky 2005-2006 strávil na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR ako poradca ministerky a potom bol opäť poradcom ministra financií (2006-2007).

Stranu Sloboda a Solidarita (SaS) zaregistrovalo Ministerstvo vnútra SR ako nový politický subjekt 27. februára 2009, jej ustanovujúci kongres sa uskutočnil v Bratislave 28. marca 2009. Svoj zámer založiť nový politický subjekt na Slovensku avizoval ekonóm Richard Sulík ešte v novembri 2008. Dodnes je jej predsedom.

V parlamentných voľbách 12. júna 2010 získala strana 22 poslaneckých mandátov. Poslanci na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR zvolili 8. júla 2010 Richarda Sulíka, nominanta SaS, za predsedu NR SR na nasledujúce volebné obdobie.

Pre chýbajúce hlasy poslancov SaS, troch poslancov z OKS a troch z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) nebol 11. októbra 2011 schválený dočasný euroval, a tým padla vláda SR, pretože neúspešné hlasovanie bolo spojené s hlasovaním o dôvere vláde SR.

Premiérka Iveta Radičová vyzvala Richarda Sulíka na odstúpenie z funkcie predsedu NR SR. Sulík vo funkcii predsedu Národnej rady SR skončil. V tajnej voľbe ho 115 hlasmi na návrh SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd odvolali poslanci. Novým predsedom Národnej rady SR sa stal Pavol Hrušovský (KDH).

Richard Sulík bol jednotkou na kandidátke SaS v predčasných voľbách do NR SR 10. marca 2012. Stal sa poslancom parlamentu a členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ a Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

V májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) 2014 získala SaS 6,66 percenta hlasov od voličov, vďaka čomu strana získala jeden poslanecký mandát. Europoslancom sa stal líder strany Richard Sulík, ktorý zostal jej predsedom aj po zvolení do EP.

V parlamentných voľbách 5. marca 2016 druhá v poradí skončila strana SaS, získala 12,10 percenta hlasov voličov a 21 kresiel v NR SR.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini svojím rozhodnutím zo dňa 14. marca 2016 zobral na vedomie písomné rozhodnutie poslanca Richarda Sulíka o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca NR SR. Mandát zanikol dňom doručenia písomného rozhodnutia o vzdaní sa mandátu poslanca parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 03 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
27. apríl 2024 00:37