StoryEditor

„Bašternákova kauza vyplavila zločin." Opozícia dáva trestné oznámenie

16.05.2016, 10:18
Autor:
lmlmTASRTASR
Opoziční poslanci podávajú trestné oznámenie v kauze Bašternák. Lipšic chce zriadiť parlamentný vyšetrovací výbor.

Opoziční poslanci Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA, Jozef Rajtár a Ľubomír Galko (SaS) podávajú trestné oznámenie v kauze Bašternák. Vyhlásili to na tlačovej konferencii.

Podľa nich je hlavným dôvodom fakt, že polícia v tejto kauze daňového podvodu nekoná aj napriek tomu, že opozícia prichádza s dôkazmi.

"Sme presvedčení, že ľudia ako Ladislav Bašternák majú politické krytie. Máme podozrenie, že táto kauze je priamo napojená na špičky zo Smeru, teda na Fica, Kaliňáka a Počiatka," povedal na brífingu podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Veľmi závažné podozrenia

Trestný čin podľa Rajtára súvisí so staviteľom bytového komplexu Bonaparte Ladislavom Bašternákom ako niekdajším konateľom spoločnosti Real Forum Invest, s.r.o.

"Táto firma má daňový nedoplatok viac ako dva milióny eur, čo je overená informácia na stránke Finančnej správy SR. Je to firma, kde bol konateľom od marca 2009 do marca 2013 Ladislav Bašternák. Od tejto osoby si aj premiér Robert Fico (Smer-SD) prenajíma byt," povedal Rajtár.

Keďže spoločnosť Real Forum Invest, s.r.o., bola podľa jeho slov väčšinou v strate, tak jej nedoplatok "zrejme nevznikol zo zisku, ale ako nedoplatok za nadmerný odpočet DPH".

"Podám už pravdepodobne v utorok (17.5.) trestné oznámenie, aby polícia prešetrila aj túto firmu Ladislava Bašternáka. Hovoríme o podozrení z daňových podvodov, pričom je možné, že to robí organizovaná skupina. Pán minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) mi v parlamente oficiálne navrhol, aby som trestné oznámenie podal, tak to robím," zdôraznil Rajtár.

Opozičný poslanec tiež uviedol, že ako firma Real Forum Invest, s.r.o., tak aj spoločnosť Real Štúdio K.F.A. Bratislava, s.r.o., z kauzy bratislavského bytového komplexu Five Star Residence (podozrenie z neoprávnených odpočtov DPH), majú spoločné črty.

"Sú v súčasnosti napísané na tzv. nekontaktné osoby. Nechajú sa tam záväzky a zapíše sa to na občana iného štátu. Tieto dve spoločnosti majú ako majiteľov občanov Thajského kráľovstva. No od koho si bude daňový úrad vymáhať podlžnosť? Môže niekde do Thajska posielať listy," myslí si Rajtár.

"Polícia je paralyzovaná"

Daniel Lipšic preto oznámil, že už dnes bude písať list predsedom poslaneckých klubov a predsedom vládnych strán, v ktorých ich bude žiadať o zriadenie parlamentných vyšetrovacích výborov v súvislosti s viacerými kauzami.

Nebol som vždy stúpencom vzniku vyšetrovacích výborov, lebo v krajine, kde funguje polícia a prokuratúra, nie sú takéto výbory potrebné. Za vlády Roberta Fica sa preukázalo, že polícia a prokuratúra sú paralyzované. Kauzy sa sústavne zametajú pod koberec, jedna po druhej, a preto žiadame o zriadenie parlamentných vyšetrovacích výborov," povedal Lipšic.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 04:08