StoryEditor

Poslanci sa v parlamente rozhádali, Matovič kričal na Bugára

18.04.2016, 12:23
Podpredseda vlády Peter Pellegrini vystúpil v Národnej rade a poslancom predstavil Programové vyhlásenie. Zároveň požiadal o vyslovenie dôvery pre novú vládu.

Žijeme v dobe narastajúcich bezpečnostných rizík, masovej migrácie a ekonomických turbulencií, preto bolo dôležité čo najskôr vytvoriť stabilnú vládu postavenú na zodpovednosti za Slovensko.

V pléne Národnej rady SR to dnes vyhlásil vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý za vládny kabinet plénu predstavil Programové vyhlásenie vlády SR (PVV) a požiadal poslancov o vyslovenie dôvery vláde. Pellegrini zastúpil premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý je hospitalizovaný.

"Bolo dôležité vytvoriť vládu, ktorej členovia uprednostnia budúcnosť našej krajiny pred svojimi politickými zásadami a malichernými hádkami. Predstavitelia stabilných a štandardných strán si boli vedomí, že iba vyspelosť politiky dokáže spojiť pravicové strany s ľavicovými či strany preferovane orientované na národnostne orientovaného voliča. Je to vláda jedinečnej a historickej štátotvornej dohody," povedal Pellegrini s dôvetkom, že tento kabinet bol jediným možným vyústením výsledkov marcových parlamentných volieb.

Pellegrini zdôraznil, že koaličná vláda bola vymenovaná v súlade s ústavnými postupmi SR.

"PVV sa hlási k európskym demokratickým tradíciám slobody, ľudskej dôstojnosti a tolerancie. Významnú úlohu v ňom zohráva boj proti fašistickým ideológiám, ako aj akýmkoľvek podobám extrémizmu. PVV je produkt spoločnej vyspelej politickej kultúry, ktorú chceme uplatňovať aj naďalej," uistil.

Pellegrini predstavuje programové vyhlásenie v parlamente (sledujeme online) 18:57 Danko: Chcel by som urobiť Matoviča šťastným "Je problém splniť každému detské želania a túžby. Chcel by som mať čarodejný Arabelin prsteň, aby som vedel Igorovi Matovičovi splniť všetky jeho životné túžby. Aby som ho vedel urobiť šťastným, aby nemusel poslancov urážať. Absolvujem stretnutia s ním, aby som pochopil, z čoho to pramení," povedal predseda parlamentu. 18:06 Matovič reagoval v statuse na Danka 18:05 Danko sa chce osobne stretnúť s Matovičom Danko tvrdí, že od neho nikdy nebudeme počuť na pôde parlamentu urážky, aké dnes hovoril šéf OĽaNO Igor Matovič. To je cesta k zlobe a k emóciám. Nečudujem sa, že sa po takýchto slovách neovládnu poslanci. Ale verím, že tak ako sme zvládli aj dnešnú emóciu, tak to zvládneme aj nabudúce." Danko dodal, že bude osobne hovoriť s Matovičom, čo je dôvodom, že takto koná.  17:57 Danko: Niekedy sa to zvrhlo k urážkam Predseda SNS Andrej Danko zhodnotil na brífingu dnešnú schôdzu v parlamente. "V niektorých častiach sa rokovanie zvrhlo k urážkam, ktoré sa tam nehodia. Sú to slová typu, podvodník či zlodej." 17:29 Schôdza bude pokračovať v utorok od 10.00 hod. Šéf parlamentu prerušil 2. schôdzu parlamentu, pokračovať sa bude zajtra od 10.00 hod. 17:28 Pellegrini požiadal o vyslovenie dôvery „Vážený pán predseda, vážené poslankyne a vážení poslanci. Dovoľujem si vás požiadať, aby ste novej vláde Slovenskej republiky vyslovili dôveru," uzavrel Pellegrini. 17:21 Korupcia? Závažný problém Pellegrini dodáva, že korupcia predstavuje závažný problém, ktorý ovplyvňuje kvalitu života občanov a aj hospodársky rast krajiny. Dodal, že v boji proti korupcii budú presadzovať nulovú toleranciu. 17:15 Prioritou vlády je aj postavenie pacienta v zdravotníctve Pellegrini hovorí v parlamente aj o zdravotníctve .Jednou z priorít bude postavenie pacienta. Vláda zavedie maximálne čakacie lehoty na plánované úkony v nemocniciach. Rezort zdravotníctva umožní opozícii byť v kontrolných orgánoch," hovorí podpredseda vlády. 17:12 Školstvo bude jednou z hlavných priorít „Rozvoj školstva je jednou z najväčších priorít novej vlády. Programové vyhlásenie obsahuje konkrétne riešenia," hovorí Pellegrini. 17:06 Chceme vytvoriť 100-tisíc pracovných miest, hovorí Pellegrini Podpredseda vlády pre investície Pellegrini hovorí, že cieľom vlády je vytvorenie 100-tisíc pracovných miest a udržať sa pod 10 percentnou hranicou, čo sa týka nezamestnanosti. 17:00 Pellegrini pomenoval výzvy pre Slovensko Pellegrini doplnil, že „medzi najväčšie výzvy Slovenska patrí utečenecká a migračná kríza, konflikt na Ukrajine a nedoriešené politické a ekonomické problém Grécka.“ 16:57 Pellegrini hovorí o Programovom vyhlásení Peter Pellegrini v prejave hovorí, že vládny program zahŕňa aj boj proti fašistickým ideológiam a extrémizmu.
16:51 Beblavý ani Grendel nezmenia poslanecký klub Gábor Grendel z OĽaNO-NOVA a nezaradený poslanec Miroslav Beblavý sa nepresunú v rámci parlamentných výborov a nepríde ani k zmene počtu poslancov v brannobezpečnostnom výbore. Rozhodli o tom poslanci v parlamente. 16:43 Vládu za Fica dočasne prevezme Kaliňák Vládu za Roberta Fica bude viesť minister vnútra Robert Kaliňák. To aj napriek tomu, že Programové vyhlásenie v parlamente prednesie Peter Pellegrini. Informácie priniesol Denník N.

Minister vnútra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico
Zdroj: TASR/M. Svítok
16:40 Viskupič: Nepokračujme v žabomyších vojnách Poslanec OĽaNO Jozef Viskupič v rozprave dúfa, že „atmosféra toho, čo sme tu boli svedkom, nebude pokračovať. Nepokračujme v žabomyších vojnách," vyzval poslancov Viskupič. 16:36 Schôdza v parlamente pokračuje Prestávka skončila, schôdza pokračuje. Danko tvrdí, že sa pokračuje podľa stanoveného programu. Danko odovzdal slovo Bugárovi 15:36 Bugár vyhlásil prestávku Podpredseda parlamentu Béla Bugár teraz vyhlásil prestávku, počas ktorej bude zasadať poslanecké grémium. 15:29 Beblavý Dankovi: Rád si pozriem s vami moje vystúpenie zo záznamu Nezaradený poslanec Beblavý tvrdí, že Danko asi reagoval na poslanca Lipšica, nie na neho. „Rád si pozriem s vami moje vystúpenie zo záznamu, lebo nemám pocit, že som roznášal zlo. Chcel som tie emócie zmierniť.“ 15:27 „Vy máte väčšinu, ale my máme pravdu." Lipšic vo faktickej poznámke odkázal koalícii: „Vy máte väčšinu, ale my máme pravdu." 15:25 Danko: Nemám Arabelin prsteň Šéf parlamentu Andrej Danko sa poďakoval Beblavému za praktický a pragmatický prístup a za racionálny návrh. Emócie sme však nevyvolali my. Ja sa snažím racionálne konať. Ja nemám ale Arabelin prsteň, aby som mohol dať každému poslancovi svoj vysnívaný post vo výbore," hovorí Danko. 15:21 Beblavý chce ísť do finančného výboru Chcem požiadať o možnosť byť zaradený do finančného výboru. V zahraničnom výbore by sa oslabila superväčšina. Nikomu sa tým neublíži,“ tvrdí Beblavý v rozprave. 15:20 Beblavý: Nechcem stupňovať emócie V rozprave teraz vystupuje Miroslav Beblavý. "Nechcem stupňovať emócie, tie sú už dostatočné." 15:08 Matovič Muňkovi: Vyslúžili ste si trestné oznámenie Igor Matovič odkázal Dušanovi Muňkovi, že si vyslúžil trestné oznámenie, za to, že ho obvinil z neplatenia daní. Ja som tie dane zaplatil. 15:04 Matovičov status: Slovensko vrátili do čias hlbokého mečiarizmu 15:03 Niektoré kluby nenavrhnú neobsadené posty Poslanecké kluby Národnej rady SR SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina nenavrhnú na neobsadené posty podpredsedov parlamentných výborov svojich kandidátov. Uviedli to predsedovia klubov Natália Blahová (SaS), Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA) a Boris Kollár (Sme rodina). 15:01 Poslanec Smeru vracia úder Matovičovi Bola to len tupá a primítvna reakcia. Toto celé tu budeme počúvať štyri roky pokiaľ si niekto z nás neuvedomí že takto nie. Tento pán chce rozvrátiť parlament a tento hnev chce prenášať na všetkých," hovorí poslanec Smeru Dušan Jarjabek. Dodal, že na Matoviča si budú musieť dávať pozor. "Je to chodiaca nenávisť," dodal Jarjabek. 
14:57 Grendel: Bol to test, či sa vytratil duch Pavla Pašku Toto bol taký test, či sa duch Pavla Pašku z parlamentu vytratil. Nevytratil, ale ja osobne som až taký prekvapený nebol,“ tvrdí poslanec Gábor Grendel. 14:53 Reagovať na vás je trest, odkázal Bugár Matovičovi Bugár odkázal Matovičovi, že takto hlboko nedokáže klesnúť nikto a že na neho nebude reagovať vo faktickej poznámake. "Reagovať na vás je trest," tvrdí Bugár. 14:51 Matovič Bugárovi: Vrátili ste Slovensko o 20 rokov dozadu Matovič tvrdí, že Bugár je človekom dvoch tvári. "Jedna tá pre médiá a druhá tá, čo predviedol v diskusii, keď sa vyhrážal Lipšicovi." Bugárovi odkázal, že prekonal Fica 1 a 2 a vrátil Slovensko o 20 rokov 14:49 Ste tretím podvodníkom v koalícii, odkázal Matovič Dankovi "Nedodržali ste chlapské slovo. Pridali ste sa ku Bugárovi a Procházkovi a ste tretím podvodníkom v tejto koalícii. A Fico je vodca podvodníkov," hovorí šéf OĽaNO. 14:46 Matovič odkazuje Dankovi: Naučte sa po slovensky Matovič nevydržal kritiku a ostro reagoval na Danka: Pán predseda NR SR, rozprávajte po slovensky, ste predseda SNS. Keď vyzývate k faktickým poznámkam poslancov, nečítajte najprv priezvisko a potom meno. To je po maďarsky," vyhlásil Matovič.
Protest na Námestí SNP
14:33 „Charakter naozaj rozhoduje“ "Teraz budete pomáhať kauzy zametať pod koberec. Charakter naozaj rozhoduje. K tomu vám blahoželám," hovorí Lipšic Bugárovi. 14:32 Lipšic Bugárovi: Nemusíte sa už pretvarovať Lipšic odkázal Bugárovi, že sa už nemusí pretvarovať. Lipšic zopakoval, že v minulých parlamentných výborov bolo 13 členov. 14:29 Poslanci OĽaNO kritizujú Danka Poslanec OĽaNO Jozef Viskupič bráni Lipšica a reaguje na koalíciu. Snažíte sa nás milá koalícia opinkať tým, že porušujeme zákon? Je to zákon." Líderka OĽaNO Remišová tvrdí šéfovi parlamentu Dankovi, že začal veľmi zle. "Vypínate nám mikrofóny, to je podľa vás slušné?" reaguje Remišová. 14:22 Poslanec Smeru Lipšicovi: Skúste sa správať ako džentlmen Poslanec Smeru Miroslav Číž hovorí Lipšicovi, že si myslel, že v novom politickom období sa bude správať inak.  „Pán Lipšic demonštratívne a neokrôchane porušujete pravidlá. Je to demonštratívne nerešpektovania zárukou je prejavom vašej kvality.  Túžba predvádzať sa prekrýva všetky potreby. Ak máte ešte trochu ľudského citu, skúste sa správať ako džentlmen," hovorí Číž.   14:19 Budaj: Ryba smrdí od hlavy Poslanec OĽaNO Ján Budaj hovorí, že ryba smrdí od hlavy. "Preto je odbré, že Lipšic spomína v parlamente tieto kauzy." 14:17 Náhradníci zložili poslanecké sľuby Náhradníci Péter Vörös, Irén Sárközy (obaja Most-Híd) a Milan Mojš (Smer-SD) zložili poslanecké sľuby. V parlamente nahradili premiéra Roberta Fica (Mojš), ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Vörös) a ministra životného prostredia Lászlóa Solymosa (Sárközy). 14:15 Bugár reaguje na Lipšica Béla Bugár reaguje na Lipšica: Klamete. Hovoríte o tom, aký je Beblavý odborník. Mne povedal, že pre neho nie je problém dostať do iného výboru. Kde máte napísané, že musí ísť poslanec do výboru, do ktorého chce?" pýta sa Bugár Lipšica. 14:09 Suchánek: Kauzu CT ste zamietli pod koberec Suchánek tvrdí, že Generálna prokuratúra zamietla kauzu CT neopodstatnene pod koberec, keď zrušila všetkých deväť obvinení. Podľa neho totiž reálne hrozilo, že obvinených obžalujú a kauza by mohla byť dotiahnutá do konca. 14:08 Zelník si chce vypočuť lekára, čo odhalil kauzu CT Zelník si chce vypočuť člena výboru Alana Suchánka (OĽaNO-NOVA). Ten mieni vo veci zrušenia všetkých obvinení v kauze CT iniciovať zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru a verí, že má dostatočnú podporu. Suchánek bol jeden z tých, ktorí na plánovanú kúpu predraženého prístroja upozornili. Bude žiadať, aby bol na výbor predvolaný generálny prokurátor Jaromír Čižnár a veci vysvetlil. 14:07 Poslanec SNS: netreba sa tváriť, že všetko bolo v poriadku Pri kauze piešťanského CT sa netreba tváriť, že všetko bolo v poriadku. Musí sa ale k nej pristupovať s jasnou hlavou, bez špekulácií a domnienok, myslí si šéf parlamentného zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS). 14:06 Lipšic spomína kauzu CT Lipšic dodal, že nebola jednoznačnejšia kauza, ako je kauza CT. 14:01 Beblavého status na sociálnej sieti 14:00 Beblavého status na sociálnej sieti 13:59 "Zamietli ste to pod koberec" Lipšic sa rozhorčuje pri kauze Bašternák. "Zamietli ste to pod koberec. Veď v tom byte býva váš premiér," zdôrazňuje Fico. 13:53 Lipšic pokračuje v rozprave Lipšic pokračuje v opisovaní kauzy Bašternák. 13:53 Viac o kauze Bašternák Nové zistenia v kauze s bytmi. Vyšetrovanie Bašternáka mal stipnúť šéf Finančnej správy. 13:51 Danko opätovne prerušuje Lipšica Danko opätovne prerušuje Lipšica. "Zneužívate svoju rozpravu," tvrdí Danko. Lipšic však opakuje, že sa drží temy. 13:50 Matovič o Ficovi: Ak zostane v nemocnici, tak to by som mal byť ešte opatrnejší 13:49 Danko prerušil Lipšica Danko chcel Lipšica prerušiť a odkázal mu nech sa drží témy. "Ja sa témy držím takže pokračujem. Kauzy sa týkajú novej vlády," odkázal Lipšic šéfovi parlamentu. 13:48 Lipšic spomína kauzu Bašternák Daniel Lipšic hovorí, že chce zvolať výbor kvoli kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka. "Je mimoriadne podozrivý z daňového úniku v jednej kauze dva milióny eur a v druhej kauze šesť miliónov eur," hovorí poslanec.  13:47 Lipšic: Nová vláda má obavy Lipšic opakuje, že výbor pre obranu a bezpečnosť za kľučový, kvôli odhalovaniu káuz.  Jedným z dôvodov je podľa Lipšica obava novej vlády z korupčných káuz, ktoré sa začali množiť ako huby po daždi. 13:45 Lipšic žiada zmeny vo výboroch Poslanec Daniel Lipšic vystupuje v rozprave s návrhom na zmenu v zložení výborov.
Daniel Lipšic /Foto
13:43 Poslanecké sľuby Noví poslanci teraz skladajú poslanecké sľuby v parlamente. Danko im zaželal veľa úspechov. 13:36 Poliačik nepodporí kotlebovcov v parlamentných výboroch Martin Poliačik z SaS nepodporí nominantov Kotlebovej ĽSNS v parlamentných výboroch. "Prerozdelenie sa riadilo starou logikou delenia moci, ktorá nereflektovala, že v parlamente máme fašistov," povedal Poliačik na margo toho, prečo im pôvodne sľúbili až šesť podpredsedníckych stoličiek vo výboroch. Dnes nebol za podpredsedu výboru pre obranu a bezpečnosť zvolený šéf ĽSNS Marian Kotleba. Viac čítajte TU.
13:28 Danko: Počiatek sa vzdal mandátu Danko dnes oficiálne potvrdil, že Ján počiatek sa vzdal poslaneckého mandátu.
Bývalý minister dopravy Ján Počiatek.
Zdroj: TASR/P. Neubauer
13:21 Hymna v parlamente nebude Návrh o tom, aby sa každé zasadnutie začalo hymnou, schválený nebol. 13:14 Matovič sa už púšťa do Danka Šéf OĽaNO Igor Matovič sa púšťa do šéfa parlamentu Andreja Danka: Ospravedlňte sa poslankyni Petruchovej, sľúbili ste jej, že kvôli jej hendikepu jej zabezpečíte dôstojné miesto na výkon poslaneckej funkcie a prestaňte s teatrálnymi gestami." Danko reagoval, že nevedel o takomto probléme, ale Danko mu odkázal, že teatrálne gestá robí on. 13:09 Pčolinský žiada, aby sa začínalo hymnou Poslanec Pčolinský navrhuje, aby každá schôdza NR SR začala hymnou. Pčolinský verí, že s tým nebude žiadny problém, pretože ide o úctu. 13:08 O minúte ticha sa rokovať nebude Danko hovoril, že sa poslanci sa vyjadrili za minútu ticha. Šéf parlamentu ale vyhlásil, že program schôdze sa meniť nebude. 13:06 Danko spustil prvé hlasovanie Šéf parlamentu Andrej Danko skonštatoval, že Národná rada je uznášaniaschopná.
Šéf parlamentu Andrej Danko a podpredseda vlády Peter Pellegrini
Zdroj: TASR/M. Svítok

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 19:11