StoryEditor

Fico skončil, aby mohol znovu začať. Kiska vymenoval novú slovenskú vládu

23.03.2016, 07:18
Kiska vzápätí vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica do čela novej vlády. Nový premiér odovzdal prezidentovi návrh na jej vymenovanie.

Prezident Andrej Kiska prijal dnes z rúk Roberta Fica demisiu doterajšej vlády. Jednofarebný kabinet zložený z predstaviteľov a nominantov strany Smer-SD oficiálne skončil svoje štvorročné pôsobenie.

Kiska vzápätí vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica do čela novej vlády. Nový premiér odovzdal prezidentovi návrh na jej vymenovanie. Ministrov hlava štátu ustanoví dnes po krátkej prestávke.

Fico si menovací dekrét prebral z rúk hlavy štátu po tretí raz. Pôjde v poradí o 11. vládu Slovenskej republiky. Na jej vzniku sa dohodli štyri strany, ktoré v utorok (22.3.) podpísali koaličnú dohodu.

Vládne posty si rozdelili tak, že Smer-SD bude mať v kabinete deväť členov, SNS troch, Most-Híd dvoch a Sieť jedného. Väčšina ministrov za Smer-SD má pokračovať vo funkciách.

Zasadnutie nového parlamentu 22:19 Boli tu rôzne úvahy o chaose, o nezmyselnej úradníckej vláde, vyhlásil Fico  „Som presvedčený, že stabilná vláda je jediné, čo Slovensku môže pomôcť, pretože boli tu rôzne úvahy o chaose, o nezmyselnej úradníckej vláde, neopodstatnených predčasných voľbách, ako aj o vláde, ktorá by bola založená na experimentoch, na ľuďoch, ktorí majú blízko k mafii, alebo na politických stranách, ktoré nemajú žiadne politické štruktúry,“ uviedol staronový premiér Robert Fico. 21:56 Fico: Verím, že ak programové priority naplníme, tak to ľudia pocítia Programové priority novej vlády podľa jej šéfa Roberta Fica hovoria o tom, čo Slovensko potrebuje, a reagujú na to, čo ľudia označili v parlamentných voľbách za najpodstatnejšie. „Verím, že ak tieto programové priority naplníme, tak to ľudia osobitne pocítia,“ vyjadril svoje presvedčenie Fico. 21:43 Fico poďakoval predstaviteľom zvyšných koaličných strán Staronový premiér Robert Fico poďakoval predstaviteľom zvyšných koaličných strán za atmosféru spolupráce a kompromisu, ktorá sprevádzala vznik novej vlády. „To je jediná cesta, ako pri takejto komplikovanej koalícii v budúcnosti pokračovať,“ zdôraznil Fico v Prezidentskom paláci po tom, ako členovia jeho kabinetu zložili sľub a prevzali si od prezidenta SR Andreja Kisku menovacie dekréty. 21:29 Kiska: Potrebujeme významne zvýšiť dôveru ľudí v štát "Zodpovednosť za vládu a jej ministerstvá preberáte po parlamentných voľbách, po ktorých je jasné, že potrebujeme významne zvýšiť dôveru ľudí v štát, v demokratický politický systém, v schopnosť politikov riešiť problémy a v ich odhodlaní posúvať krajinu dopredu," odkázal členom nového kabinetu prezident Andrej Kiska. 21:28 Výsledky volieb hovoria zrozumiteľnou rečou, povedal Kiska Dôveru ľudí v štát treba na Slovensku podľa prezidenta SR Andreja Kisku posilniť. "Výsledky volieb hovoria o náladách voličov na Slovensku priamou, zrozumiteľnou rečou. Preto ste vládou, ktorá musí dosiahnuť významné výsledky vo viacerých oblastiach," prihovorila sa dnes hlava štátu novovymenovanému tretiemu kabinetu Roberta Fica. 19:59 11. vláda Fico si menovací dekrét prebral z rúk hlavy štátu po tretí raz. Pôjde v poradí o 11. vládu Slovenskej republiky. Na jej vzniku sa dohodli štyri strany, ktoré v utorok (22.3.) podpísali koaličnú dohodu. Vládne posty si rozdelili tak, že Smer-SD bude mať v kabinete deväť členov, SNS troch, Most-Híd dvoch a Sieť jedného. Väčšina ministrov za Smer-SD má pokračovať vo funkciách.

Premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska
Zdroj: TASR/M. Baumann
19:58 Fico odišiel, aby sa znovu vrátil Kiska vzápätí vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica do čela novej vlády. Nový premiér odovzdal prezidentovi návrh na jej vymenovanie. 19:58 Kiska prijal demisiu jednofarebnej Ficovej vlády Prezident Andrej Kiska prijal dnes z rúk Roberta Fica demisiu doterajšej vlády. 19:46 Slovenská hymna V Prezidentskom paláci práve znie slovenská hymna 19:45 Fico dáva sľub Fico teraz dáva sľub v Prezidentskom paláci ako premiér v novej vláde. 18:57 Rokovanie v parlamente sa skončilo Ustanovujúca schôdza parlamentu sa skončila. Teraz sa čaká na podanie demisie Ficovej jednofarebnej vlády a vymenovanie novej vlády u prezidenta Andreja Kisku. 18:41 Prestretý stôl na večeru novej vlády v Prezidentskom paláci
Zdroj: HN/Marek Kmeť
18:11 Danko: Bude sa hľadať cesta a vôľa "Na najbližšom rokovaní NR SR sa prerokuje zaradenie poslancov do výborov tak, aby sa dosiahla funkčnosť parlamentu. Bude sa hľadať cesta a vôľa k tomu, aby sa situácia doriešila," uistil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Opozícia tento prísľub ocenila. 18:00 O Beblavom sa nerozhodlo O Beblavom sa nerozhodlo. Danko vyhlásil, že o tom, v akom výbore skončí, rozhodnú poslanci 17:23 Beblavý hovorí o návrate mečiarovských čias
Mečiarov parlament sa preslávil takzvaným trestným výborom. Do výboru pre životné prostredie mečiarovská väčšina v... Posted by Miroslav Beblavy on 23. marec 2016
17:01 Procházka podporí Beblavého návrh Šéf Siete Procházka tvrdí, že návrh Beblavého podporí, ale dodáva, že koalícia nemôže v takomto výbore stratiť väčšinu. „Ak sa opozícia dohodne, podporím to," uistil. Beblavý ho však upozornil, že aktuálny návrh je v tomto výbore 7:5 v prospech koalície, a keď sa tam presunie on, bude 7:6, takže koalícia o väčšinu nepríde. 16:59 Beblavý navrhol, aby ho zvolili do výboru pre financie Ja som sa nikdy neštítil žiadnej práce. Ale v strane Sieť som bol zodpovedný za program v oblasti verejných financií, preto vnímam ako povinnosť voči svojim voličom zaoberať sa témami, za ktoré ma sem zvolili. Preto navrhujem, aby som bol zaradený do Výboru NR SR pre financie a rozpočet," povedal Beblavý 16:57 Beblavý: Vracia sa výbor pre neposlušných poslancov Miroslav Beblavý (nezaradený) vyhlásil, že sa po rokoch vracia tzv. trestný výbor pre neposlušných poslancov. Beblavý aj Zsolt Simon (nezaradený), ktorí odišli z materských strán pre nespokojnosť so vznikajúcou koalíciou, boli proti ich vôli zaradení do Zahraničného výboru. 16:54 "Ukáže sa, ktorou cestou sa vydáte" Kritiku Daniela Lipšica podporil aj podpredseda SaS Ľubomír Galko či šéf poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka. Podľa šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča majú koaličné strany Most-Híd a Sieť podporou Lipšicovej zmeny možnosť urobiť prvé protikorupčné opatrenie v praxi. "Ukáže sa, ktorou cestou sa vydáte," odkázal. 16:51 Lipšic pokračoval vo výhradách Poslanec Lipšic upozornil, že koalícia má 81 poslancov a opozícia 69. "Teda pomer hlasov vo výboroch je 8:7 či 7:6. Je zarážajúce, že pri niektorých kľúčových výboroch tento pomer rešpektovaný nie je," povedal Lipšic. 16:50 Lipšic útočil na novú vládu Vládna koalícia nerešpektuje výsledok parlamentných volieb a vo Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť si chce zabezpečiť superväčšinu. V pléne parlamentu to dnes vyhlásil opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Lipšic ale aj viacerí opoziční poslanci hovoria, že sa vracajú mečiarovské časy.
Zdroj: TASR/P. Neubauer
16:41 Beblavý prosil v parlamente poslancov Miroslav Beblavý prosil v parlamente poslancov, aby ho podporili a nezaradili do zahraničného výboru. Viacerí poslanci sú zato, aby bol Beblavý členom finančného výboru. 16:13 Poslanci zvolili predsedov výborov Poslanci si tajným hlasovaním zvoli predsedov výborov:
Predseda výboru pre európske záležitosti: Blaha (111 hlasov)
Predseda ústavnoprávneho výboru: Róbert Madej (126 hlasov)
Predseda finančného výboru: Ladislav Kamenický (130)
Predsedníčka pre hospodárske záležitosti: Jana Kiššová (140 hlasov)
Predseda pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Gabriel Csicsai (131)
Výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj: Boris Kollár (125 hlasov)
Sociálny výbor: Alena Bašistová (130)
Zdravotnícky výbor: Štefan Zelník (131)
Výbor pre obranu a bezpečnosť: Anton Hrnko (125)
Zahraničný výbor: František Šebej (116)
Výbor pre vzdelávanie: Ľubomír Petrák (128)
Výbor pre kultúru a médiá: Dušan Jarjabek (123)
Výbor pre ľudské práva: Erika Jurinová (130)

15:48 Glváč: Je tu zákaz nosiť zbrane, má to tak zostať Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer) sa neobáva o svoj život v súvislosti s tým, že poslanec za ĽSNS priniesol do parlamentu zbraň. "Je tu zákaz nosiť zbrane, má to tak zostať. To by sme boli na pokraji všetkého, keby sme sa obávali o svoj život v parlamente," povedal Glváč s tým, že daný poslanec pred vstupom do parlamentu zbraň odovzdal. 15:45 Premiér veľmi dobre vie, koho chce mať za šéfa SIS Na otázku, či môže Andrej Danko poprieť informácie, že vyrokoval pre SNS post šéfa Slovenskej informačnej služby, nový šéf parlamentu odpovedal: „Premiér veľmi dobre vie, koho chce mať za šéfa SIS." 15:24 Celá Európa sa bude na nás pozerať, hovorí Danko Celá Európa sa bude na nás pozerať a my si nesmieme urobiť hanbu, hovorí Danko o predsedníctve v únii. 15:22 Následky zbraní sme videli včera, tvrdí Danko „Jedinou zbraňou by malo byť slovo. Lebo následky zbraní sme videli včera," dodal Danko. 15:21 Danko: Je veľmi dôležité, aby politika mala kultúru "Je veľmi dôležité, aby sme nezabudli na ľudí, ktorí volili politické strany, Je veľmi dôležité, aby politika v parlamente mala kultúru," vyhlásil Andrej Danko na brífingu už ako šéf parlamentu. 14:49 Nicholsonová chce riešiť zbrane v parlamente Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) chce dosiahnuť, aby v parlamente neboli zbrane. Tie nosia poslanci za ĽSNS. "Mne je jedno, že to má niekto v legálnej držbe, ale ja sa necítim komfortne, keď mám sedieť v sále s niekým, kto môže mať kvér pri sebe. V tej sále dochádza k rôznym emóciám ... Možno je to psychicky stabilný človek, ale možno aj nie ... Ako podpredsedníčka to bude riešiť," povedala. Viac si pozrite vo videu TU. 14:40 Beblavý nie je spokojný so zaradením vo výboroch
Mečiarov parlament sa preslávil takzvaným trestným výborom. Do výboru pre životné prostredie mečiarovská väčšina v... Posted by Miroslav Beblavy on 23. marec 2016
14:31 Kotlebov návrh podporila aj bývalá moderátorka Šimkovičová Pred samotnou tajnou voľbou dal pozmeňujúci návrh Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý chcel, aby podpredsedovia boli len traja. Jeho návrh podporilo 16 poslancov, okrem členov klubu ĽSNS aj Martina Šimkovičová a Zuzana Šebová (obe Sme rodina). 14:23 Podpredsedovia parlamentu sú známi Poslanci schválili štyroch podpredsedov parlamentu: Béla Bugár (Most-Híd, 114 hlasov), Martin Glváč (Smer-SD, 117 hlasov), Andrej Hrnčiar (Sieť, 110 hlasov) a Lucia Nicholsonová (SaS, 105 hlasov). Danko oficiálne vyzval nových podpredsedov, aby zaujali miesta v parlamente, ktoré sú pre nich určené. 13:43 Do slovnej potýčky sa zapojil aj Krajniak Do slovnej potýčky medzi Kotlebom a Poliačikom sa zapojil aj poslanec Sme rodina Milan Krajniak: Pán Poliačik, nie som tu nato, aby ste hovorili, že robme veci tak, ako doteraz. Nepoučujte ľudí, ako by to malo fungovať," odkázal Krajniak Poliačikovi. Poslanec SaS na neho reagoval slovami: Dojímavá koalícia. 13:32 Poliačik kritizuje Kotlebov návrh Poslanec SaS Martin Poliačik odkázal Kotlebovi aby nezoštihľoval štát lacnými a trápnymi argumentami. Vysvetľoval Kotlebovi, prečo je dôležité mať štyroch podpredsedov 13:27 Kotlebov návrh neprešiel Poslanci hlasovali o Kotlebovom návrhu, zo 142 poslancov bolo za 16, proti bolo 102 poslancov a 20 poslancov sa zdržalo hlasovania. Kotlebov návrh neprešiel, parlamanet si tak odhlasoval, že bude mať aj naďalej štyroch podpredsedov.  13:25 Poslanec SNS Kotlebovi: Asi vás to napadlo cez noc Na Kotlebov návrh reagoval poslanec SNS Hrnko slovami, že "asi to nie váš program, asi vás to napadlo cez noc." Kotleba nato reagoval, že nemá záujem o post podpredsedu v parlamente. "Nevidím dôvod, prečo by sme takúto vec nemohli spraviť." 13:18 Kotleba vystúpil v prvej rozprave Marian Kotleba má prvú rozpravu v parlamente. Navrhuje zníženie podpredsedov parlamentu na troch (v súčasnosti sú štyria). 13:16 Pellegrini sa rozlúčil s funkciou Pellegrini sa po príhovore nového šéfa parlamentu Andreja Danka poďakoval za spoluprácu. "Týmto dňom sa táto funkcia končí. Ďakujem všetkým za spoluprácu a veľa šťastia." 13:11 Procházka a Bugár sa nebudú pýtať Fica na byt na Vazovovej Lídri Mosta-Híd a Siete Béla Bugár a Radoslav Procházka sa nebudú pýtať svojho koaličného partnera a premiéra Roberta Fica (Smer-SD), či bol v byte na Vazovovej ulici, ktorý sa spomína v spise Gorila. 13:11 Danko: Chcem v politike robiť toho, kto nepresadzuje xenofóbiu a rasizmus Danko sa poďakoval kolegom a občanom. Podľa neho nás čaká boj o zachovanie Slovenska. "Chcem v politike robiť toho, kto nepresadzuje xenofóbiu a rasizmus," povedal počas prejavu. 13:09 Novým predsedom parlamentu Andrej Danko V tajnom hlasovaní o návrhu na voľbu predsedu parlamentu zo 146 odovzdaných hlasovacích lístkov boli všetky platné. Za hlasovalo 112, 26 bolo proti a 8 sa zdržalo. Novým predsedom parlamentu sa stal šéf Slovenskej národnej strany Andrej Danko, ktorý prebral vedenie ustanovujúcej schôdze NRSR. 12:45 Politické strany zvolené do parlamentu vytvorili kluby, výnimkou je Sieť Politické strany, ktoré boli 5. marca zvolené do Národnej rady SR, dnes vytvorili poslanecké kluby. V parlamente tak bude pôsobiť sedem klubov, čo plénum zobralo na vedomie. Do parlamentu bola zvolená aj strana Sieť. Tá však prišla o troch poslancov, ktorí nesúhlasili so vstupom ich strany do novej koalície. Počet poslancov za Sieť tak klesol na sedem, pričom minimum na vytvorenie klubu je osem členov. Poslanci Siete tak budú evidovaní ako nezaradení. 12:21 Anketa medzi poslancami Noví poslanci v stredu zložili sľuby a absolvovali prvé hlasovania. Pýtali sme sa ich, čo by chceli presadiť ako prvé a čo si myslia o nosení zbrane do Národnej rady. Anketu medzi poslancami nájdete TU. 11:53 Kotlebovci chystajú prekvapenie Člen Kotlebovej ĽS NS Milan Uhrík dodal, že chystajú už na dnešnej schôdzi prekvapenie. 11:49 Člen kotlebovcov: Polovica z nás nosí zbraň Člen ĽS NS Milan Uhrík v ankete pre HN povedal, že polovica poslancov Kotlebovej strany nosí zbraň. Podľa jeho slov ju však pri vstupe do parlamentu odovzdávajú. "Robíme to pre vlastnú bezpečnosť."
Zdroj: TASR/B. Račko
11:34 Dvaja poslanci prišli so židovskými hviezdami. Je to cirkus, vyhlásil Kotlebov poslanec Poslanci Národnej rady SR Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA) a Ondrej Dostál (SaS) si na dnešnej ustanovujúcej schôdzi parlamentu žltou hviezdou na hrudi pripomínajú premenu Nemecka na nacistickú diktatúru. Židovskú hviezdu si pripli aj preto, aby upozornili na nebezpečenstvo fašistov v parlamente. Celý článok nájdete TU.
11:23 Kandidátom na šéfa parlamentu je Andrej Danko Po prestávke zákonodarný zbor pristúpi k tajnej voľbe predsedu parlamentu. Kandidátom na tento post je Andrej Danko (SNS). Následne sa budú tajne voliť štyria podpredsedovia parlamentu. Do týchto funkcií kandidujú Martin Glváč (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Hrnčiar (Sieť) a za opozíciu je nominovaná Lucia Nicholsonová (SaS). 11:13 Poslanci zvolili Rašiho a Poliačika Poslanci zvolili za predsedu mandátového a imunitného výboru Richarda Rašiho (Smer) a za predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martina Poliačika (SaS). 11:11 Poslanci zvolili Rašiho aj Poliačika Poslanci v tajnom hlasovaní zvoli za predsedu mandátového a imunitného výboru Richarda Rašiho (Smer) a za predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martina Poliačika (SaS). 11:10 Mesto Prievidza preverí Macháčkovú Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Prievidzi začína konanie vo veci ochrany verejného záujmu a zamedzenia rozporu záujmov voči primátorke Prievidze Kataríne Macháčkovej. Dôvodom je jej už bývalý post členky v dozornej rade Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti (StVPS) od 1. júna 2015 do 3. marca tohto roka, ktorý nemá byť v súlade s ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. 10:36 Prebieha tajné hlasovanie Teraz prebieha v parlamente tajné hlasovanie o zložení výborov 10:21 Medzi náhradníkmi zložil sľub aj Mazurek Sľub zložili aj náhraníci, medzi nimi kontroverzný poslanec ĽSNS Milan Mazurek. Pellegrini vyhlásil teraz krátku prestávku. 10:06 Poslanci pokračujú v rokovaniach Po zložení sľubu pokračujú poslanci v zasadnutí. 10:02 Kollárovi tlieskali kotlebovci Milanovi Krajniakovi zo Sme rodina zatlieskali svorne aj Kotlebovci. Rovnako tak aj šéfovi hnutia Borisovi Kollárovi. 10:02 Krajniak sa prežehnal Milan Krajniak zo Sme rodina sa pred zložením sľubu prežehnal. 10:00 Sľub zložil aj organizátor protestov Gorily Poslancom sa zložením sľubu definitívne stal aj organizátor protestov Gorila Peter Pčolinský. „Práve pred štyrmi rokmi som stál dole pod parlamentom a bubnoval," povedal pred začiatkom schôdze pre HN. 09:56 Maďarič kotlebovcom netlieska Po zložení sľubu sa sálou spravidla ozýva potlesk. Marek Maďarič (Smer-SD) a Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) však netlieska ani jednému z poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko.
Marian Kotleba skladá sľub.
Zdroj: HNtelevízia
09:52 Sľub zložil aj "ozbrojený" Peter Krupa Sľub zložil aj "ozbrojený" poslanec Peter Krupa. Dnes zrejme bez pištole. 09:52 Poslanci SaS stoja v pozore Poslanci SaS pri skladaní sľubu kotlebovcov stoja v pozore bez potlesku. 09:51 Je to cirkus, reagoval Uhrík na žlté hviezdy Poslanec za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) Milan Mazurek sa k žltej hviezde na hrudi niektorých poslancov veľmi vyjadrovať nechcel. "Nie som Žid, nemám si o tom čo myslieť," povedal. Jeho stranícky kolega Milan Uhrík považuje hviezdu u poslancov za cirkus. "Je to cirkus, nedôstojné tohto miesta," reagoval a zároveň sa pýta, čo s tým má ĽSNS. 09:49 Kotleba zložil sľub, podal si ruku s Pellegrinim
Zdroj: HNtelevízia
09:44 Sľub zložil aj budúci šéf parlamentu Andrej Danko
09:40 Sľub zložil prvý Kotlebov poslanec Sľub zložil prvý poslanec z Ľudovej strany Naše Slovensko Ján Kecskés. Predseda doterajšieho parlamentu Peter Pelellegriny (Smer-SD) podáva každému poslancovi po zložení sľubu väčšinou s úsmevom ruku. Pri podávaní ruky kotlebovcom sa však tvári veľmi vážne. 09:30 Kotlebovci stoja bez pohnutia Takmer celá sála po zložení poslaneckého sľubu zatlieska. Kotlebovci stoja bez pohnutia. 09:25 Sľub zložila aj poslankyňa na vozíku Sľub zložila aj Silvia Petruchová z OĽaNO, po dlhom čase sa tak do parlamentu dostal človek na invalidnom vozíku. 09:23 Dvaja poslanci zložili sľub so židovskou hviezdou Poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Viera Dubačová (OĽaNO) prišli na ustanovujúcu schôdzu so žltými židovskými hviezdami. “Dnes je to 83 rokov, čo Reichstag schválil diktátorske právomoci novej vláde, je symbolické, že akurát v tento deň sú v slovenskom parlamente fašisti,” povedal Dostál pre Denník N.
Ondrej Dostál
Zdroj: HNtelevízia
09:15 Pellegrini ako prvý zložil sľub Ako prvý zložil sľub Peter Pellegrini, sľubujem už povedal aj premiér Robert Fico. 09:11 Poslanci skladajú sľub Znenie poslaneckého sľubu:
Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života," znie sľub, ktorý poslanci skladajú tak, že po jeho verejnom prečítaní položia pravú ruku na Ústavu SR, povedia "sľubujem" a podajú ruku predsedovi parlamentu. Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou stráca poslanec mandát.
09:09 Pellegrini víta poslancov Dosluhujúci šéf parlamentu Peter Pellegrini víta premiéra Roberta Fica a poslancov na ustanovujúcej schôdzi. 09:03 Dostál prišiel so židovskou hviezdou Poslanec Ondrej Dostál prišiel do parlamentu so židovskou hviezdou, kotlebovci dorazili spolu v hlúčiku na čele s Marianom Kotlebom. 08:59 Jednofarebná Ficova vláda zloží demisiu Po ustanovujúcej schôdzi zloží dosluhujúca jednofarebná vláda Roberta Fica (Smer-SD) do rúk prezidenta SR Andreja Kisku demisiu. Fico vzápätí podá hlave štátu návrh na vymenovanie novej vlády. 08:57 Tajná voľba šéfa parlamentu Na programe 20-bodovej schôdze bude aj tajná voľba predsedu Národnej rady SR. Stať sa ním má šéf SNS Andrej Danko, ktorý po svojom zvolení prevezme od Pellegriniho vedenie schôdze. Tá bude pokračovať tajnou voľbou štyroch podpredsedov snemovne. Za Smer-SD kandiduje Martin Glváč, za Most-Híd Béla Bugár, za Sieť Andrej Hrnčiar a ako zástupca opozície je nominovaná Lucia Nicholsonová (SaS). 08:52 Pred parlamentom hlásia informácie o referende a právach občanov
Zdroj: HN/Marek Kmeť
08:45 Miniprotest pred parlamentom proti kotlebovcom
Zdroj: HN/Marek Kmeť
08:33 Dnes zasadá nová vláda. Poslanci riešia 20 bodov Poslanci Národnej rady SR, zvolení v parlamentných voľbách 5. marca, dnes vstúpia do siedmeho volebného obdobia. Na ustanovujúcej schôdzi, ktorá sa začne o 09.00 h, zložia poslanecký sľub a ujmú sa svojich mandátov.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 04 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 11:43