StoryEditor

Nové odhalenia v kauze masér: Kostkovu kliniku kryjú Paškovi ľudia, tvrdí Beblavý

16.02.2016, 10:37
Podpredseda Siete vyzval premiéra, aby zaujal postoj k tejto kauze a okamžite zrušil dotáciu pre kliniku Kostka.

Vyšetrovanie kauzy Kostka kryjú ľudia okolo Pavla Pašku z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, vyhlásil podpredseda Siete Miroslav Beblavý.

Ani sa tomu nečudujem, že kryjú kauzu maséra Kostku. Dvaja najvyšší predstavitelia úradu Monika Pažinková a Martin Senčák sú nominanti Smeru a sú napojení na Pavla Pašku. Dokonca sú najvyšší predstavitelia Paškovcov po samotnom Paškovi a Richardovi Rašim,“ doplnil Beblavý.

Zároveň vyzval premiéra, aby zaujal postoj k tejto kauze a okamžite zrušil dotáciu pre kliniku Kostka. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vrátil podnet na vyšetrovanie kauzy s odôvodnením, že im chýbajú dôkazy o poškodení pacientov a preto sa tejto kauze nebudú venovať.

Informácia strany Sieť, že úrad vrátil lekárom v SS FBLR podnet, ktorí namietali Kostkove služby," je lož. Úrad postupoval aj v tomto prípade procesne rovnako, ako aj pri preverovaní správnosti poskytnutej zdravotnej starostlivosti pacientom v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Predsedníčka Monika Pažinková je presvedčená, že "útoky" politickej strany Sieť sú spôsobené neznalosťou zákonných kompetencií úradu predstaviteľov strany Sieť. Úrad opakovane vyzýva Sieť, aby nezaťahovala nezávislý úrad do predvolebného politického boja. Predsedníčka Monika Pažinková na osobné invektívy, ktoré sa nezakladajú na pravde a majú slúžiť na politickú kampaň Siete, nebude reagovať,“ píše sa vo vyhlásení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Pochybenia úradu

Na ÚDZS sa s podnetom obrátili najprv lekári zo Sekcie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Slovenskej lekárskej komory, upozornil na to denník Sme. Úrad od nich na začatie dohľadu žiadal doloženie vyjadrení nespokojných pacientov.

Ako poukázal Beblavý, v prípade krádeže onkoliekov v Národnom onkologickom ústave v Bratislave také niečo potrebné nebolo. Tam úrad začal dohľad na základe podnetu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) aj bez vyjadrení pacientov, tvrdí.

"Ukázalo sa, že keď takto treba chrániť vlastného človeka, tak s tým nemajú žiadny problém a hľadajú akúkoľvek obštrukciu. Bohužiaľ, pre nich, si myslím, že im to nevyjde," skonštatoval Beblavý. Kliniku Kostka koncom minulého roka navštívil jeho asistent Vincent Bujňák, ktorý teraz na úrad podáva spomínaný podnet.

Beblavý: Fico chce kauzu prekryť

Problémov je podľa Beblavého viacero. Okrem iného ide napríklad o chýbajúcich lekárov pri vyšetrení či podávaní liečby. "Ja som sa tam nestretol so žiadnym," povedal dnes Bujňák.

Priblížil, že okrem štátnej poisťovne musel klinike zaplatiť aj sám, účet však už vystavila iná firma Pavla Kostku. Beblavý sa pýta, kde Kostka je, keďže doteraz sa ho naživo nepodarilo vidieť. Rovnako ho zaujíma, čo robí premiér Robert Fico, ktorého Sieť vyzvala na zrušenie zmluvy medzi štátnou VšZP a Klinikou Kostka. Je presvedčený, že Fico sa kauzu snaží prekryť útokom na Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA).

Sieť začiatkom februára upozornila, že za Ficovej vlády sa mimoriadne začalo dariť lekárovi Pavlovi Kostkovi, ktorý na klinikách poskytuje masáže či rehabilitácie. Umožniť to mal špeciálny kód výkonu zdravotnej starostlivosti. Transparency International Slovensko zároveň zistila, že Kostkovci dostali peniaze aj z rezervy premiéra i eurofondov.

VšZP argumentovala, že unikátny kód pre Kliniku Kostka zazmluvnila ešte v roku 2011 za pôsobenia nominanta KDH Mariana Faktora, vlani ho zrušila. Faktor zase odkázal, že za to, ako sa z 10-tisíc eur mesačne zazmluvnených výkonov stalo 1,5 milióna eur ročne, zodpovedá iba Smer. Majiteľ kliník Kostka kritiku Siete odmietol a označil ju za predvolebnú kampaň.

 


Prečítajte si aj: Beblavý odhalil ďalšie zistenia v kauze maséra. Fica vyzval, aby zrušil zmluvu
Sieť ukázala na novú kauzu štátu. Masérovi platí 250 ročných platov sestier
Označenie masér ma uráža, nechajte nás robiť si svoju prácu, odkazuje Kostka



 

01 - Modified: 2008-02-10 12:37:00 - Feat.: 0 - Title: Policajti našli u 28-ročného muža marihuanu
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 15:25