StoryEditor

Zeman v Bratislave: Milý Robert, ako tvoj priateľ ti želám úspech vo voľbách

12.02.2016, 09:33
Český prezident Miloš Zeman dnes vystúpi v Bratislave so svojím prejavom.

Český prezident Miloš Zeman na záver diskusie v Bratislave poprial premiérovi Ficovi volebný úspech. „Posledná veta, milý Robert. Možno budem obvinený, že sa starám do slovenských vnútorných záležitostí, ale dovoľ mi, aby som ti nie ako prezident Českej republiky, ale ako tvoj priateľ Miloš Zeman poprial úspech strany Smer v najbližších voľbách. Všetko najlepšie.“ 

Trh práce na Slovensku naráža na svoje limity, ktoré sú dané regionálnymi rozdielmi napríklad v prístupe k infraštruktúre a záujmom globálnych investorov. Uviedol to dnes vo svojom príhovore predseda strany Smer-SD Robert Fico na medzinárodnej konferencii "Sociálna demokracia v 21. storočí - bez škrtov a bližšie k ľuďom", ktorú zorganizoval Inštitút ASA.

"Po investične náročných projektoch sa preto chceme sústrediť na rozvoj lokálnej ekonomiky, ako druhého trendu na podporu udržateľného rastu a zamestnanosti. Ide o paradoxnú situáciu vo vybraných regiónoch Slovenska: Práca by v nich bola, ak by sa využíval potenciál okresu, ale chýbajú ľudia, ktorí vedia pracovať, keďže sa väčšinou jedná o dlhodobo nezamestnanú populáciu," priblížil Fico.

Podiel takejto štrukturálnej nezamestnanosti na Slovensku sa podľa neho pohybuje okolo úrovne 12 až 13 %. Pod touto výškou zamestnávatelia v niektorých regiónoch môžu pociťovať nedostatok pracovnej sily. "Týmto regiónom musíme venovať špecifickú pozornosť, inak sa problém regionálnych disparít vymkne z rúk a stane sa kľúčovou prekážkou pre ďalší rast," zdôraznil.

Toto je podľa Fica jednoducho situácia, kedy treba "roztláčať roky stojace vlaky". "Práve pred dvoma dňami sme na rokovaní vlády schválili v Kežmarku prvý akčný plán na základe zákona o podpore menej rozvinutých okresov pre celý okres Kežmarok. Cieľom tohto plánu je znížiť nezamestnanosť v tomto okrese, ktorý je, myslím, tretí najhorší z hľadiska nezamestnanosti a vytvoriť 2000 pracovných miest," pripomenul.

Miera dnešnej nezamestnanosti by mohla podľa Ficových slov klesnúť na jednocifernú úroveň už v roku 2017. "Dokonca minister práce Ján Richter (Smer-SD) hovorí, že by sa mohla dosiahnuť miera nezamestnanosti pod 10 % už počas roku 2016," poznamenal. "Zvyšovanie reálnych miezd je kľúčové aj v roku 2016, pokiaľ budeme vo vláde. V tomto roku ide v priemere o 3,1-% rast, v budúcom roku to bude tiež asi 3-% rast miezd. Aj v nasledujúcich dvoch rokoch sa predkladá pokračovanie rastu reálnych miest na úrovni 2,5 až 3 %," dodal.


 

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 03 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. apríl 2024 17:36