StoryEditor

Noční vlci si na Slavíne uctili vojakov Červenej armády. Ich príchod vyvolal nepokoje

02.05.2015, 14:26
Autor:
redred

Päť členov ruského motorkárskeho klubu Noční vlci dnes poobede prišlo do Bratislavy k vojnovému pamätníku Slavín uctiť si pamiatku padlých sovietskych vojakov. Vítalo ich tu niekoľko stoviek ľudí s ruskými a slovenskými vlajkami.

Ruských motorkárov sprevádzalo na ich ceste z Českej republiky do Bratislavy viacero priaznivcov zo Slovenska i Česka. Keď dorazili na Slavín, položili k dverám do pamätnej siene vence a poklonili sa padlým sovietskym vojakom, ktorí zahynuli počas 2. svetovej vojny. "Prišli sme len položiť vence, pripomenúť si našich dedov, pradedov a uctiť si ich pamiatku," povedal pre TASR jeden z ruských motorkárov Vladimír.

Na Slovensku ani v Česku sa podľa neho nestretli s problémami a ľudia ich všade vítali. Noční vlci tvrdia, že ich návšteva nie je spojená s politikou. "My chceme vzdať úctu padlým, to je náš cieľ," skonštatovali spoločne. Po návšteve Bratislavy majú naplánované pokračovať do Rakúska. "Pôjdeme ďalej po mestách a obciach, kde zahynuli vojaci Červenej armády," dodal Vladimír.

Niekoľkohodinové čakanie na ruských motocyklistov bolo miestami dramatické, a to pre nezhody medzi táborom ľudí, ktorí prišli Nočných vlkov vítať, a tými, ktorí ich prítomnosť na Slovensku neschvaľovali. Situáciu musela napokon upokojovať polícia. Na Slavín prišiel aj Juraj z Bratislavy so svojou priateľkou z Ukrajiny a s ukrajinskou vlajkou na ramenách. Pre médiá uviedol, že nechápe, prečo Slovensko dovolilo vstúpiť Nočným vlkom na svoje územie. "Videli sme, ako reagovali iné krajiny Európskej únie, ako Poľsko, Nemecko či Litva," skonštatoval.

Viaceré známe osobnosti na Slovensku ako Ondrej Dostál, Grigorij Mesežnikov, Lucia Štasselová či Martin Mojžiš si počas prítomnosti motorkárskeho klubu pripomenuli pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave pamiatku obetí agresie Ruska proti Ukrajine. "Tej agresie, ktorú Noční vlci podporujú, a toho Putina, ktorého obdivujú," konštatovali spoločne. Jazda ruských motorkárov podľa nich nie je ich súkromnou záležitosťou, ale súčasťou oficiálnej propagandy Putinovho Ruska.

Taktiež tvrdili, že okrem obetí fašizmu si treba pripomínať aj obete Josifa Stalina, komunizmu a súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina. Preto si dnes uctili ich pamiatku aj na Slavíne či pri pamätníku Danky Košanovej na Univerzite Komenského v Bratislave.

Klub Noční vlci si pri príležitosti 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom naplánoval jazdu z Moskvy do Berlína. Jeho členovia sa chcú zastaviť na viacerých pietnych miestach v Bielorusku, Poľsku, na Slovensku, v Rakúsku a Česku, aby si uctili pamiatku padlých sovietskych vojakov.

Ich jazda sa má skončiť 9. mája v Berlíne. V uplynulé dni niektorým členom motorkárskeho klubu zakázali vstup do Poľska či Litvy.

Noční vlci si na Slavíne uctili vojakov Červenej armády. Ich príchod vyvolal nepokoje 15:57 Noční vlci pri odovzdávaní vencov na Slavíne
Noční vlci pri odovzdávaní vencov na Slavíne.
 
Posted by Drahomír Piok HN on 2. máj 2015
15:44 Nocní vlci práve dorazili na Slavín. Takto ich vítajú ľudia 15:39 Poslanec Hlina má odkaz pre Nočných vlkov 15:35 Noční vlci dorazili na Slavín Traja noční vlci už dorazili na Slavín. Ľudia skandujú, atmosféra je pokojná. Motorkári teraz berú od ľudí dary a čaká sa na ďalších členov Nočných vlkov. 15:21 Na Slavíne boli nepokoje. Pozrite si vo videu
 
  Posted by Drahomír Piok HN on 2. máj 2015
15:11 Takto vyzerá situácia na Slavíne 15:01 Vyše 700 ľudí Stále sa čaká na príchod Nočných vlkov na Slavín. Je tam vyše 700 ľudí, situácia je stále napätá. 14:36 Polícia musí zasahovať Atmosféra je napätá, na Slavíne sú aj podporovatelia Ukrajiny, ktorí sú proti vstupom Nočných vlakov na Slovensko. Zasahovať musí aj polícia.  14:32 Noční vlci už prekročili hranice Noční vlci už prekročili hranice a sú v Bratislave. Mieria na Slavín, kde ich čakajú desiatky ľudí so slovenskými či ruskými vlajkami.  14:19 Takto to vyzeralo pred príchodom Nočných vlkov
Aktuálna situácia na Slavíne pred príchodom Nočných vlkov z Ruska.
Posted by Drahomír Piok HN on 2. máj 2015
01 - Modified: 2007-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hľadanie topživiteľa
01 - Modified: 2023-02-15 15:42:42 - Feat.: - Title: HN24: BVS začína s rekonštrukciou vodojemu Baránok neďaleko Horského parku 02 - Modified: 2022-08-27 05:19:01 - Feat.: - Title: Policajné manévre na Slavíne: motorkári po návrate z Ruska začali s Putinovým veľvyslancom trip po Slovensku 03 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 04 - Modified: 2022-03-16 09:11:59 - Feat.: - Title: Nezákonný čin proti záujmom Ruska. Sledkom začal vyšetrovať pomaľovanie Slavína 05 - Modified: 2022-03-03 12:46:09 - Feat.: - Title: Slavín poškodili vandali, ruská ambasáda je pobúrená. Ostrý odkaz od Korčokovho ministerstva
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 03:23