StoryEditor

Minister Lajčák o únose Vietnamca: Je to závažné, môže to ohroziť naše vzťahy s Nemeckom

16.05.2018, 10:20
Autor:
TASRTASRredred
​Quang bol v minulosti poradcom vtedajšieho premiéra Roberta Fica a údajne sa mal tiež nachádzať v lietadle, kde mal byť vietnamský podnikateľ.

Ekonomický diplomat Le Hong Quang je momentálne na ministerstve zahraničných vecí, kde vysvetľuje ľuďom okolo ministra Miroslava Lajčáka okolnosti ohľadne únosu vietnamského podnikateľa, do ktorého podľa nemeckých médií môže byť zapletené aj Slovensko.

Informáciu potvrdil na Úrade vlády samotný Lajčák.

​Quang bol v minulosti poradcom vtedajšieho premiéra Roberta Fica a údajne sa mal tiež nachádzať v lietadle, kde mal byť vietnamský podnikateľ. "Podľa pokynov ústredia sa ráno hlásil pán Quang a momentálne má stretnutie s príslušnými pracovníki rezortu. Zatiaľ však nemám také informácie, ktoré by som mohol zverejniť. Tých stretnutí ohľadne tejto témy bude viacero," povedal Lajčák.

Dodal, že to vníma ako mimoriadne závažnú situáciu. „Treba to vyšetriť a rozptýliť pochybnosti, pretože v opačnom prípade by to mohlo mať negatívny dopad na naše vzťahy s Nemeckom a to si nemôžeme dovoliť," povedal minister Lajčák.

Podľa nemeckého denníka je Quang človek s vplyvom a má stáť za dobrými slovensko-vietnamskými vzťahmi. Podľa aktuality.sk sa má Quang stať veľvyslancom, čo ohlásij aj Peter Pellegrini pri navšteve Hanoja.

Slovensko je podľa nemeckých médií podozrivé z toho, že vlani pomáhalo pri únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Nemecka vietnamskou tajnou službou.

Podozrenie o zapletení Slovenska do únosu vzniklo ešte minulý rok, keď rezort vnútra zapožičal vietnamskej delegácii vládny špeciál, ktorým odletela do Moskvy.

Naše úrady aj exminister vnútra Robert Kaliňák však odmietajú, že by sa medzi cestujúcimi nachádzal aj unesený Vietnamec. Pellegrini zároveň prisľúbil nemeckým orgánom maximálnu súčinnosť.

01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov 05 - Modified: 2024-04-11 14:22:08 - Feat.: - Title: Dohodli železnicu Košice - Kyjev, získame prístup k morskému ropnému terminálu, informovali Fico so Šmyhalom
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
16. apríl 2024 18:15