StoryEditor

Kiska už nebude kandidovať za prezidenta. Chce spojiť tých, ktorí sú schopní vládnuť slušne

15.05.2018, 12:28
Politicky zápas, ktorý začal svojím vstupom do politiky, nepovažuje Andrej Kiska za skončený.

Prezident SR Andrej Kiska nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Oznámil to v utorok poobede v Prezidentskom paláci s tým, že na jeho rozhodnutie vplývalo viacero okolností. Ako vyplýva z jeho vyjadrení, z politiky sa úplne stiahnuť neplánuje.

"Nikdy som sa netajil tým, že rodinný život je pre mňa veľmi dôležitý," povedal Kiska s dôvetkom, že vlaňajšie udalosti mu pripomenuli, že čas strávený s rodinou je nenahraditeľný a netreba ju odsúvať na vedľajšiu koľaj. Pripustil, že pri výkone svojho mandátu išiel niekedy aj na hranu svojich právomocí. Ako príklad uviedol rozhodovanie o menovaní sudcov Ústavného súdu SR či pri nedávnej rekonštrukcii vlády.

"Podľa mňa je správne, aby si občania vybrali prezidenta, ktorý neponesie ťarchu zápasov, ktoré som ja niesol, preto bude Slovensko voliť prezidenta bez mojej účasti," vyhlásil Kiska.

Politicky zápas, ktorý začal svojím vstupom do politiky, nepovažuje za skončený. Chce premýšľať, ako najlepšie využiť dôveru veľkej časti verejnosti a prispieť k začiatku novej politickej éry na Slovensku. "Slovensko potrebuje sebavedomú hlavu štátu, ktorá sa nebude báť postaviť za hodnoty modernej slobodnej demokratickej krajiny," zdôraznil Kiska.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Parlamentné politické strany Smer-SD, SNS, Most-Híd, SaS, OĽaNO a Sme rodina ešte stále nepredstavili svojich prezidentských kandidátov. O menách väčšina diskutuje, niektoré sa už rozhodli a kandidáta predstavia čoskoro.

Záujem o palác už prejavili Radovan Znášik, bezpečnostný analytik Juraj Zábojník a politický analytik a pedagóg Eduard Chmelár. Predbežný záujem mal deklarovať aj sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. O post sa hlásil aj finančník Imrich Béreš, ale z jeho vyjadrení vyplýva, že napokon zrejme kandidovať nebude.

Rozhodnutie Andreja Kisku 13:57 Reakcia SaS „Chápeme dôvody, pre ktoré sa Andrej Kiska rozhodol nekandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách. Oceňujeme, že svoje neľahké rozhodnutie oznámil hneď, ako k nemu definitívne dospel. Pre stranu SaS je teraz podstatné, aby sa na budúci rok nezopakovala situácia z roku 2004, keď do druhého kola postúpili Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič – symboly krajne skompromitovaného HZDS – a demokratická verejnosť zostala z takéhoto ničotného výberu frustrovaná. Preto považujeme za kľúčové, aby dnešné opozičné sily, ideálne spoločne, ponúkli občanom Slovenska jedného nestraníckeho kandidáta, ktorý svojím životným príbehom dokazuje svoju bezúhonnosť, zmysel pre spravodlivosť a bude dôstojne reprezentovať Slovensko doma i v zahraničí. Strana SaS rokovanie na túto tému začne s opozičnými stranami v najbližších dňoch," píše sa v reakcii SaS. 13:39 Reakcia Igora Matoviča

„Na jednej strane mi je ľúto, že Andrej Kiska sa rozhodol viac nekandidovať na funkciu prezidenta. Na strane druhej som rád, že sa rozhodol aj po skončení svojho mandátu naďalej aktívne napomáhať k očiste slovenskej politiky," reagoval šéf OĽaNO Igor Matovič.
13:26 Reakcia Alojza Hlina „Nebude prezidentom, bude premiérom. Možno by to aj bolo riešením dnešnej situácie," poedal v reakcii šéf KDH Alojz Hlina. 13:21 Reakcia Borisa Kollára „Toto rozhodnutie pána Kisku sme očakávali, lebo z kuloárov už tieto informácie prenikli. My predstavíme svojho kandidáta koncom mája. Dôležité bude, aby ten kandidát spoločnosť spájal a nie rozdeľoval," povedal v reakcii šéf Sme Rodina Boris Kollár. 13:11 Kiska ukončil svoj prejav „Budem premýšľať, ako čo najlepšie využiť dôveru ľudí, aby som pomohol spojiť tých, ktorí sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne aj slušne. Viac o týchto plánoch vám poviem po komunálnych voľbách v tomto roku," ukončil svoj prejav Andrej Kiska. 13:10 Kiska hovorí o prebudenej verejnosti, ktorá už nemieni tolerovať neporiadok. "Táto verejnosť volá po lepšej spoločnosti. Slovensko potrebuje zásadnú zmenu štýlu vládnutia. Cítim osobnú zodpovednosť za to, aby som takejto zmene pomohol," vyhlásil Kiska. 13:08 „Bude lepšie, ak si úrad prezidenta neponesie tieto príbehy konfrontácie do ďalšieho obdobia. Bude lepšie, ak si občania vyberú prezidenta, ktorý si neponesie ťarchu zápasov a konfrontácie. Preto prezidentské voľby v roku 2019 budú bez mojej účasti." 13:06 Stal som sa aj súčasťou konca jednej politickej éry. Zažil som pád vlády. Táto éra napísala príbehy konfrontácie, nahromadila množstvo zápasov a emócií, pokračuje Kiska v prejave. 13:05 "Zapojil som sa aj do politických sporov, ktoré som považoval za dôležité. Za Slovensko a pre ľudí," tvrdí Kiska. 13:04 „Nepresvedčivá a arogantná reakcia vlády na vraždu novinára Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej vyvolala nedôveru v tejto krajine. Preto som považoval za správne ísť až na hranu ústavy." 13:03 Slovensko potrebuje hlavu štátu, ktorá sa nebude báť bojovať za slobodu. 13:03 Nikdy som nehovoril o opätovnej kandidatúre, tvrdí Kiska. 13:02 Čas s manželkou, rodičmi, deťmi je pre mňa nenahraditeľný, hovorí Kiska. 13:02 Na moje rozhodnutie vplývalo viacero okolností, tvrdí Kiska. 13:02 Kiska kandidovať nebude Nebudem sa uchádzať druhý raz o funkciu hlavy štátu, vyhlásil Kiska. 13:01 "Približne takto pred rokom som sľúbil, že rozhodnutie oznámim najneskôr do septembra. 12:41 Brífing Andreja Kisku Andrej Kiska v Prezidentskom paláci oznámi o 13.00 hod. svoje rozhodnutie o budúcnosti.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 16:06