TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Remišová obvinila Matečnú z rozdávania škandalóznych dotácií. Aj človeku z kauzy Duckého zmeniek

10.05.2018, 11:35
Na tlačovej konferencii vystúpili Veronika Remišová a Martin Fecko.

Obyčajní ľudia na tlačovej konferencii zverejnili ďalšie "podivné" dotácie, ktoré vyplatil viacerým firmám rezort pôdohospodárstva pod vedením ministerky Gabriely Matečnej (nominantka SNS). 

Podľa OĽaNO mal rezort vyplácať miliónové dotácie firmám, ktoré mali dovtedy minimálne tržby. V tomto prípade malo ísť o výzvu číslo 7, ktorú ministerstvo vyhlásilo ešte v roku 2015. 

Zvláštne dotácie

"Zaujímavé je dianie v poslednom mesiaci. Hoci výzva bola oficiálne uzatvorená ešte v roku 2015, MPRV uzatvorilo za posledné dva-tri týždne v rámci tejto dávno uzatvorenej výzvy s piatimi firmami zmluvy v hodnote takmer 7 miliónov eur," priblížila Remišová.

Tá kritizovala najmä to, že vysoké dotácie dostali firmy, ktoré majú minimálne tržby a tak budú tieto dotácie podľa Remišovej financovať chod jednotlivých firiem. 

Napríklad dotáciu vo výške 1,5 milióna eur dostala podľa nej firma Hobitdom, s.r.o., hoci mala tržby len 700 eur, či firma Priembau, s.r.o., ktorá pri tržbách 55 208 eur dostala dotáciu 1,24 milióna eur. Hotel Impozant, s.r.o, pri tržbách 91-tisíc eur získal podporu 1,13 milióna eur. Spoločnosť Chateau Grand Bari, s.r.o., pri ročných tržbách 214.981 eur dostala dotáciu 1,64 milióna eur.

Duckého zmenky

Medzi tými, ktorí tieto dotácie dostali, bol aj Peter Jambor, ktorý bol podľa Remišovej spájaný s Duckého zmenkami. "Podľa médií SPP vtedy odkúpilo zmenky v hodnote 350 miliónov korún od spoločnosti Glob 21. Túto firmu napoly vlastnilo SPP a napoly pán Jambor," zhrnula kauzu Remišová s tým, že Jambor má v Česku vystupovať v ďalších kauzách. 

"Matečná prideľuje dotácie aj takýmto ľuďom. Dnes, keď sa k dotáciám nevedia dostať tisícky roľníkov," konštatovala opozičná poslankyňa. 

Je to nefér voči ostatným

Neúmerne vysoké dotácie podľa Remišovej zbytočne znechucujú ostatných podnikateľov, ktorí si musia na rozvoj podnikania zarobiť alebo požičať z banky a ktorí často nedokážu konkurovať takto dotovaným projektom.

"Na aktuálnej schôdzi bude parlament rokovať o našom zákone, v ktorom navrhujeme opatrenia na lepšie využívanie eurofondov. Okrem iného na základe skúseností zo zahraničia navrhujeme, aby boli dotácie obmedzené na 30 percent ročných tržieb podniku," avizovala.

Spoločný postup opozície

Podľa Fecka sa pri kritike takýmto spôsobom čerpaných finančných prostriedkov bude Matečná obhajovať tým, že peniaze z dávno uzatvorenej výzvy rozdelili, pretože niektoré projekty sa nerealizovali. "Ale aký má zmysel dať peniaze podivným firmám, len preto, aby sme ich minuli," spýtal sa poslanec. Eurofondy majú podľa neho slúžiť v prvom rade na vyrovnávanie regionálnych rozdielov.

"Pani ministerka, mali by ste si asi vyvodiť nejakú vlastnú zodpovednosť, odstúpiť," vyhlásil Fecko s tým, že v piatok (11.5.) budú informovať o spoločnom postupe opozície v tejto otázke.

01 - Modified: 2024-03-18 15:16:18 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková predložila péenku do konca týždňa, súd s exposlankyňou Smeru sa blíži k verdiktu 02 - Modified: 2024-03-18 10:03:14 - Feat.: - Title: Kauza agrodotácií: Na hlavnom pojednávaní vypovedal manžel obžalovanej Ľubice Roškovej 03 - Modified: 2024-03-09 17:05:43 - Feat.: - Title: Kauza agrodotácie. V pondelok má pokračovať proces s exposlankyňou Smeru Roškovou 04 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 05 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
08. máj 2024 13:40