TASR; Koláž: HN
StoryEditor

Krajniak reaguje na Gajdoša: Všetky dôkazy sú v dokumente, ktorý nechcete ukázať

09.05.2018, 14:20
Minister obrany Peter Gajdoš žiada, aby poslanec Milan Krajniak predložil dôkazy o províziách za nákupy, inak na neho podá trestné oznámenie.

Poslanec NR SR Milan Krajniak (Sme Rodina) sa rozhodol reagovať na výzvu ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS), ktorý ho vyzval, aby predložil dôkazy na svoje obvinenia o províziách v súvislosti s nákupom techniky v rezorte obrany, o čom hovoril v reportáži fínskeho novinára.

Podľa Krajniaka je hlavný problém v tom, že dokument o vývoji obrnených vozidiel, ktorý schválila vláda v novembri minulého roka je utajovaný a predstavitelia SNS ho odmietajú dať k dispozícii aj poslancom brannobezpečnostného výboru, ktorým ho zaslala vláda. 

Zisky pre SNS

Základným cieľom SNS je, aby z tohto nákupu profitovali ľudia a firmy jej blízke, na čele s Konštruktou-Defence, ktorá je podľa poslanca pod priamou kontrolou SNS. Kto ďalší ako subdodávateľ bude z nákupu profitovať však nie je známe. 

Podľa Krajniaka, by práve odtajnenie alebo aspoň poskytnutie tohto dokumentu odpovedalo na všetky otázky. "Veľmi jednoduchá skúška správnosti, ako sa dá dokázať, či na nákupe vozidiel 8x8 budú profitovať aj ďalší ľudia a firmy okolo SNS okrem Konštrukty-Defence. Rovnako sa dá jednoducho dokázať, aká bude výška provízie pre subdodávateľov. Dá sa to dokázať tak, že ten materiál bude zverejnený," skonštatoval poslanec. 

Zdroje nezverejní

Informácie, s ktorými operuje, má však podľa vlastných slov overené z viacerých zdrojov. "Informácie, ktoré mám k dispozícii pochádzajú od ľudí, ktorí pracujú alebo pracovali na ministerstve obrany a od slovenských firiem, ktoré pôsobia v oblasti obranného priemyslu. Mám ich overené z viacerých zdrojov," povedal Krajniak. 

Svoje zdroje však nechce zverejniť. "Ako poslanec národnej rady mám ústavné právo chrániť zdroje svojich informácií, ktoré som sa dozvedel pri výkone svojho mandátu. A takú radosť pánom Gajdošovi a Dankovi neurobím, aby som im odkázal takýmto spôsobom, že odkiaľ im tečú informácie."

Nákup sa snažia zastaviť aj v koalícii

Podľa Krajniaka je nákup obrnených transportérov v réžii SNS takým problémom, že s ním nič nechcú mať spoločné ani koaliční partneri národniarov. "Môžem však otvorene povedať, že sú to aj ľudia zvnútra Smeru a zvnútra Mostu, ktorí chcú pána Danka a Gajdoša zastaviť, lebo sa na takejto veci nechcú podieľať."

Ako uviedol opozičný poslanec, skutok sa v tejto veci ešte nestal a tento nákup je ešte možné zastaviť. "Vyzývam pána predsedu vlády, aby tento materiál zverejnil, alebo ho dal aspoň k dispozícii poslancom Národnej rady, ktorí majú oprávnenie sa oboznamovať s utajovanými skutočnosťami."

Krajniak upozornil, že je vo veci v kontakte aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, ktorí sa prípadom budú zaoberať. "Chcem vás tiež informovať, že o tejto záležitosti komunikujem aj s ľuďmi z NAKA ako aj iných bezpečnostných zložiek štátu. Či si vyhodnotia moje informácie tak, že v tejto veci treba začať trestné stíhanie to už neviem vyhodnotiť," povedal poslanec.

Ministerstvo obrany avizovalo, že dnes (9. mája, 2018) o 16:30 bude minister obrany na tlačovej konferencii reagovať.

01 - Modified: 2018-05-08 13:15:18 - Feat.: 0 - Title: Gajdoš dal Krajniakovi ultimátum. Kollárov poslanec má do piatka predložiť dôkazy o províziách
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-03-11 16:46:07 - Feat.: - Title: Krajniak v HNtelevízii: Kresťania nemôžu byť len asistentmi Smeru a PS, KDH by nemalo chodiť na protesty 03 - Modified: 2024-02-27 14:49:43 - Feat.: - Title: Krajniak bude lídrom kandidátky Kresťanskej únie v eurovoľbách. Chce, aby ľudia mali alternatívu 04 - Modified: 2023-09-20 10:32:24 - Feat.: - Title: Duel: Ódorova vláda pozýva migrantov, dajme ich do táborov, tvrdí Krajniak. Populizmus, klameš, reaguje Naď 05 - Modified: 2023-07-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát presúva 700-tisíc Slovákom peniaze. Zvýši im to dôchodky
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 08:38