StoryEditor

Smer zmenil stanovy a zvolil si nové predsedníctvo. Fico reagoval záhadne na otázku, či zostane poslancom

26.04.2018, 16:50
Predsedníctvo Smeru má po novom už len 15 členov, siedmi z nich sú nováčikovia.

Medzi predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom je absolútna vzájomná dôvera. Vyhlásil to Fico po skončení pracovného snemu v Častej - Papierničke.

"Za ten ťažký mesiac, ktorým sme prešli, nedošlo k žiadnym trecím plochám. Je jasná dohoda, že musí chodiť predseda vlády na koaličné rady. Musí byť súčasťou vážnych rozhodnutí, ktoré na politickej úrovni prijmeme. Ja vidím v dvojičke Fico - Pellegrini alebo Pellegrini - Fico obrovský potenciál," povedal šéf sociálnych demokratov.

Sedem nováčikov v predsedníctve

Vládna strana Smer-SD zmenila stanovy. Nové predsedníctvo má menej členov, spolu 15. Členmi sú predseda Robert Fico, podpredsedovia Robert Kaliňák, Juraj Blanár, Peter Pellegrini (premiér), Peter Kažimír (minister financií), Peter Žiga (minister hospodárstva), Richard Raši (vicepremiér pre investície) a generálny manažér Viktor Stromček.

Strana k nim zvolila aj ďalších siedmich nových členov. Sú nimi Jaroslav Baška, Martin Glváč (podpredseda NR SR), Ladislav Kamenický, Ľubomír Petrák, Denisa Saková (ministerka vnútra), Marián Saloň (štátny tajomník na ministerstve obrany) a Miroslav Číž.

Fico tiež na tlačovej konferencii naznačil, že by mal zostať v Národnej rade SR. Donedávna sa spomínalo, že by mohol z parlamentu odísť. "Chcem mať väčšiu mieru zodpovednosti v Národnej rade. Chcem podstatne viac mať možnosť koordinovať prácu poslaneckého klubu, chcem mať podstatne väčšiu možnosť dávať dohromady iniciatívy vlády a poslaneckého klubu, aby to bolo dobre skoordinované. Chcem trošku rozbehať poslanecký klub," uviedol. Vysvetlil, že jeho odpoveď je zámerne nejasná.

Rošková ma pozastavené členstvo

Fico tiež potvrdil, že Ľubica Rošková, ktorá čelí podozreniam v kauze agrodotácií a pozemkov, má pozastavené členstvo v strane Smer-SD. Strana sa podľa jeho slov na sneme hlbšie nezaoberala žiadnymi prípadmi, ktoré sú medializované, zaoberala sa len fungovaním strany. K vyšetrovaniu povedal, že chce, aby sa všetko preverilo.

"Nikto nikomu nebude brániť, aby sa preverili všetky okolnosti akéhokoľvek podozrenia. A mne je jedno, či to je prezident SR, takisto sa preskúmajú aj podozrenia pani Roškovej," vyhlásil.

Komunálne voľby bude Smer-SD riešiť na jeseň a v prvý decembrový týždeň sa zíde slávnostný snem strany.

Snem Smeru 20:59 Tlačová konferencia Smeru sa skončila To je zároveň aj koniec snemu Smeru. 20:58 K prevratu sa vyjadriť bližšie nechcel K podozreniam o pokus o štátny prevrat, o ktorých hovoril Fico pred niekoľkými týždňami, sa vyjadriť bližšie nechcel. "Všetko som povedal v politickej časti prejavu." Po tejto odpovedi Fico ukončil tlačovú besedu. 20:57 Aké chyby spravil Smer "Najväčšiu chybu, ktorú sme od tej nešťastnej udalosti urobili bolo, že sme nekomunikovali. Ak sa pozerám spätne, bola chyba, že sme aktívnejšie našim voličom a sympatizantom náš pohľad na vec," vyhlásil Fico. 20:57 Absolútna dôvera "Chcem povedať, že je tu absolútna dôvera medzi predsesom vlády a predsedom strany," povedal Fico. 20:54 Kauza okolo Roškovej Rošková požiadala podľa Fica aj Stromčeka o pozastavenie členstva. 20:54 Celý prejav Roberta Fica na sneme Smeru

20:52 Záhadná odpoveď Fica "Chcem mať väčšiu mieru zodpovednosti v Národnej rade," reagoval Fico na otázku, či plánuje zostať poslancom parlamentu. Vysvetlil, že jeho odpoveď je zámerne nejasná. Dodal, že chce mať podstatne väčšiu možnosť koordinovať prácu poslaneckého klubu. 20:50 Deficit musí prudko klesnúť Deficit musí prudko v roku 2019 klesnúť a bude sa tu vytvárať tlak na vyrovnaný rozpočet, vyhlásil Fico. 20:49 Konferencia na jeseň Na jeseň bude mať Smer ešte jednu pracovnú konferenciu pred komunálnymi voľbami. 20:48 Od tohto okamihu sme si vyriešili vsetky pracovné veci, konštatuje Fico. 20:48 Sedem nových členov v predsedníctve Začala sa tlačová konferencia po sneme strany. Smer si zmenil stanovy, po novom bude mať predsedníctvo namiesto 35 členov len 15. Osem členov bude z titulu svojej funkcie, sedem ďalších bolo zvolených spomedzi delegátov. Menovite: Baška, Glváč, Kamenický, Petrák, Saková, Saloň, Číž. 20:24 Noví členovia predsedníctva Petrák, Saková či Baška. To sú niektorí z členov Smeru, ktorí sú navrhnutí do predsedníctva strany, informoval Fico. 20:19 Valčíky a Polky Opozícia a ďalší podľa Fica predvádzajú Valčíky a Polky na hrobe dvoch mladých ľudí. 20:16 Neférové praktiky Proti Smeru sú používané podľa Fica neférové praktiky: "To je dvojaký kilometer." "V politike sú výkyvy," vysvetľuje pokles preferencií Smeru. "Čo by iní dali, keby po 19 rokoch v politike mali 20 percent," povedal expremiér. 20:09 Prezident sa nemôže v čase krízy lyžovať Keď sa stane takáto kríza, prezident nemôže ísť lyžovať, tvrdí Fico. "Viete, že tancoval na hrane ústavy, keď odmietol kandidátov," vyhlásil expremiér. Pripomenul podozrenia okolo financovania kampane Andreja Kisku. V čase krízy podľa neho išiel prezident tvrdo proti vláde. 20:05 Odchod nepomohol, konštatuje Fico Fico tvrdí, že jeho odchod z funkcie premiéra nepomohol, aby sa skončili útoky na vládu zo strany médií, aktivistov a opozície. 20:02 Tandem Fico-Pellegrini "Je tu silný tander Fico-Pellegrini," hovorí Fico a dodáva, že Smer ho využije. 19:57 Tlačová beseda po sneme Smeru bude nasledovať po relácii Téma dňa televízie TA3. 19:55 Predsedníctvo bol ťažkopádny útvar "Predsedníctvo bol útvar, ktorý bol veľmi ťažkopádny, stretával sa raz za päť šesť týždňov," vyhlásil Fico. Preto podľa neho strana pristupuje k zmene, keďže takto Smer nedokázal rýchlo reagovať. Ide podľa neho o bežnú vec aj v prípade iných strán 19:53 Mediálno-opozičné šialenstvo Proti Smeru sa vedie mediálno-opozičné šialenstvo, vyhlásil Robert Fico naživo v relácii Téma dňa televízie TA3, ktorá je natáčaná priamo na sneme Smeru. 18:06 Fico ukončil verejnú časť prejavu Fico ukončil verejnú časť prejavu, na záver zožal potlesk.
Ďalšia časť snemu je neverejná. Raši poprosil médiá, aby opustili rokovaciu sálu.
18:05 Očakávam, že sa zmobilizujem a budem sa biť o to, aby sa presadili naše sociálne videnia. Chcem voličom, ale aj našim neprajníkom povedať: Nikam neodchádzame. Sme pripravení sa znovu pobiť o život a dôstojnú perspektívu ľudí na Slovensku," povedal Fico.

17:59 „Budúce dva roky budú rokmi zvyšovania platov. Chceme razantne prekročit hranicu 500 eur pri minimálnej mzde. Do konca roka 2020 by sme podľa Fica mohli dosiahnuť 85 percent zo životnej urovne," hovorí Fico. 17:57 „Peter ako šéf výkonnej moci má moju plnú dôveru. Ja sa budem môcť naplno venovať strane, podstatne viac sa stretávať s vami, s voličmi, dáme do poriadku centrálu strany," hovorí Fico. 17:56 „Moja rezignácia nebola prejavom slabosti. Prišlo to vo chvíli, keď jeden koaličný partner vážne zvažoval odchod z koalície. Už sme mali na stole termíny predčasných volieb. Ústavným spôsobom sme vyriešili politickú krízu," povedal Fico. 17:52 Fico sa pustil aj do opozície Fico na sneme v prejave kritizuje aj opozíciu. "Chcela naskočiť na vlak občianskych protestov a ako čierny pasažier sa odviezť k moci. Je len príznačné, že ich nepustili ani na námestia. Odkazujem opozicii: už konečne vyhrajte voľby." 17:50 „Stali sme sa svedkom paradoxu, keď slobodu slova nedemontuje vládna moc, ale mainstreamové médiá. Strana Smer nie je na jedno použitie. Prekonali sme mnoho situácií a vždy sme sa vrátili naspäť silnejší," hovorí Fico. 17:48 „Do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí, ale vládne strany majú podporu od milióna voličov. Odmietam, aby traja aktivisti diktovali najsilnejšej politickej strane, koho môže a nemôže nominovať za ministra vnútra," povedal Fico. 17:44 Fico v prejave pokračuje v kritike Kisku
Fico v prejave pokračuje v kritike Kisku. "Mal absolútne nevhodné výroky na adresu policajného prezidenta," hovorí Fico a pýta sa, či to Kiska nerobil pre policajné vyšetrovanie.
17:43 Fico útočí na Kisku „Čakal som, že hlava štátu urobí všetko preto, aby obhajoval dobre meno Slovenska, ku ktorému sa tak hlásil, keď mu to vyhovovalo. Z prezidentského paláca však nezaznel žiadny takýto hlas," povedal Fico.
17:40 Fico obvinil prezidenta, médiá a organizátorov z útoku na vládu. 17:37 Prečo v prípade vraždy Ernesta Valka nebola takáto situácia? pýta sa Fico. "Bolo to preto, lebo sa vražda stala za vlády, ktorej súčasťou nebol Smer?" 17:36 „Ak je 25 rokov Slovenska úspechom, potom je aj strana Smer súčasťou tohto úspechu, lebo 10 rokov túto krajinu spravujeme," hovorí Fico.
17:35 Fico cituje slová Kisku Fico zacitoval slová prezidenta Andreja Kisku o tom, že sa Slovensku darí. 17:34 Fico hovorí, že strana by sa mala venovať sama sebe maximálne 20 percent času. Dnes týchto 20 percent chce uzavrieť. 17:33 „Sme v situácii, ktorú som niekoľkokrát avizoval, rozdeliť pozíciu predsedu vlády a strany. Dnes v takejto situácii sme," hovorí šéf Smeru.
17:32 „Toto je čisto pracovný snem a preto boli na snem pozvaní ľudia, ktorí nesú priamu zodpovednosť za politiku strany, či uz poslanci, ministri, štátni tajomníci, okresní či krajskí predsedovia. 17:31
Snem Smeru
Zdroj: HN/Martin Sliz
17:27 Kaliňák sedí na kraji Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák sedí úplne vľavo na kraji. 17:25 Snem Smeru moderuje Richard Raši Snem moderuje podpredseda strany Richard Raši. Delegáti práve jednohlasne schválili program. 17:13 Fico sa pri novinároch nezastavil Šéf Smeru sa pri novinároch nepristavil, bez slova prebehol do miestnosti, kde sa koná Smer. 17:13 Kaliňák zároveň dodal, že nevie o nikom, kto by bol nespokojný so zmenou stanov.
17:11 Kaliňák: Nevidím dôvod, prečo by mal Fico odísť „Robert Fico jasne vyhral voľby a nevidím dôvod, prečo by mal odísť, reagoval Kaliňák pred snemom Smeru.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:43