StoryEditor

Kiska nie je spokojný so Sakovou: Koalícia stále nepochopila, čo sa na Slovensku stalo

24.04.2018, 14:55
Autor:
chocho
Prezident priznal, že nemá právomoc nevymenovať individuálneho člena vlády.

Prezident Andrej Kiska vymenuje Denisu Sakovú za ministerku vnútra vo štvrtok. Saková to vyhlásila po stretnutí s Kiskom v Prezidentskom paláci a pre HN to potvrdil aj hovorca hlavy štátu Roman Krpelan.

Neskôr o tom na Facebooku informoval aj prezident, ktorý sa vyjadril, že nie je spokojný, ale nemá na výber, keďže nedisponuje právomocou nevymenovať individuálneho člena vlády. Zároveň však zdôraznil, že "nomináciu dlhoročnej štátnej tajomníčky z Kaliňákovej éry považujem za premrhanú príležitosť."

​Podľa prezidenta je neprijateľné ignorovať požiadavky ľudí na reformy vo vnútre a to najmä kvôli podozreniam z prepojenia mafie na politické špičky. 

"Vládna väčšina stále nepochopila, čo sa na Slovensku po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej skutočne stalo. Nepochopila, že sa úplne rozsypala aj tak mizerná dôvera ľudí v záujem a schopnosť nášho štátu zaistiť im ochranu a spravodlivosť," tvrdí Kiska.

Rozprávali sa aj o kauzách

"S pánom prezidentom sme mali veľmi konštruktívnu debatu. Zároveň musím povedať, že bola aj veľmi náročná debata," priznala pri odchode z paláca novinárom Saková.

​Potvrdila, že prezident sa jej pýtal aj na IT kauzy, ktoré sú spájané s jej menom. "Vysvetlila som mu ku viacerým medializovaným kauzám, aká skutočnosť je," vyhlásila Saková. 

Na otázku, či bude riadiť rezort nezávisle od Roberta Kaliňáka, pod ktorým roky pracovala, povedala, že má dosť veľa skúseností na to, aby ministerstvo viedla. Prosí, aby ju média hodnotili podľa jej krokov.

Všetky body, ktoré s Kiskom prebrali, však konkretizovať nechcela. "Skutočne až po mojom menovaní vo štvrtok," povedala. 

Rezort dočasne vedie Pellegrini

Sakovú na uvoľnený post po Tomášovi Druckerovi nominuje strana Smer. Drucker rezignoval, keď sa rozhodol neodvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara.

​Rezort dočasne vedie premiér Peter Pellegrini. Smer pravidelne pripomína, že prezident musí vymenovať kandidáta, ktorého mu predloží predseda vlády.

Prezident podľa ústavy vymenuje člena vlády, ktorého mu navrhne premiér. Nemá teda možnosť odmietnuť ho.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 03 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 04 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
26. apríl 2024 16:38