StoryEditor

Smer sa dohodol na ministrovi vnútra. Zajtra ho predstavia prezidentovi

23.04.2018, 19:28
Autor:
TASRTASRklkl
Nominanta bude musieť schváliť ešte predsedníctvo Smeru.

"Dnes nezasadlo predsedníctvo, ale užšie vedenie, ktoré sa pravidelne stretáva," vysvetlil nedorozumenia predseda Smeru Robert Fico.

Jednoznačne sa zhodli

"Jednoznačne sme došli k záveru, koho navrhneme predsedníctvu ako kandidáta Smeru-SD na post ministra vnútra. Je to človek, ktorý má našu plnú dôveru a profesionálne zvládne všetky výzvy, ktoré tento rezort prináša," hovorí Fico s tým, že predsedníctvo schvaľuje nomináciu na post ministra.

"Bude to naša stranícka nominácia. Bude to človek, ktorému dôverujeme a bude schopný riadiť rezort," povedal o kandidátovi Fico.

Zajtra informujú prezidenta a partnerov

Predsedníctvo o ňom bude rokovať zajtra. Ešte pred tým ho predseda vlády povie prezidentovi a koaličným partnerom. 

"My v tom máme jasno. Tento návrh predložíme zajtra na rokovanie predsedníctva, ale predtým sa toto meno dozvie prezident, predtým sa ho musia dozvedieť koaliční partneri. Takže zajtra na Koaličnej rade bude aj tento náš návrh predmetom diskusií," doplnil Fico.

Ako najhorúcejšia kandidátka na pozíciu ministerky vnútra sa spomína Denisa Saková, súčasná štátna tajomníčka na vnútre. Tá je považovaná aj za pravú ruku bývalého ministra Roberta Kaliňáka. Práve na nej sa malo užšie vedenie podľa informácií Denníka N dohodnúť.

Glváč by Sakovú podporil

Predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč by podľa vyjadrenia spred rokovania Sakovú podporil. Sakovú za jedného z kandidátov označil aj podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár, podľa ktorého by nominácia mohla byť známa už v pondelok, ale určite to povedať nevie.

Ani on, ani Ján Podmanický nepovedal, či by Sakovú podporil. "Som pripravený podporiť takého kandidáta, ktorý presvedčí predsedníctvo, že dokáže zvládnuť tento rezort," uviedol Blanár.

Saková by podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej možno bola dobrá ministerka. "Uvidíme," poznamenala.

Spomínali sa aj iné mená

Vicepremiér pre investície Richard Raši tiež nechcel pred rokovaním hovoriť, aké mená sú v hre. Sakovú pozná podľa referencií, tie má na ňu dobré. Niektorí jeho kolegovia s ňou spolupracovali užšie.

"Pokiaľ skonštatujú, že jej práca bola vykonávaná kvalitne, tak ja s tým určite problém nebudem mať. Ale nechcem predbiehať," poznamenal Raši.

Podpredseda strany Peter Žiga pred začiatkom rokovania hovoril o viacerých menách, spomenul aj exministra spravodlivosti Tomáš Boreca.

Stranu chcú zefektívniť

Okrem toho riešili aj štvrtkový snem, ktorého cieľom je zefektívnenie fungovania strany Smer. "Zrušíme orgán, ktorý zasadá dnes a budeme mať len jeden jediný orgán, ktorý bude zasadať mimo snemov a to bude predsedníctvo. Tento orgán bude ale výrazne zúžený, čo sa týka počtu členov," hovorí Fico.

"Každá politická strana musí mať schopnosť na týždňovej báze reagovať," vysvetľuje snahu zefektívniť fungovanie strany Fico.

Užšie vedenie zároveň podľa Fica riešilo aj opatrenia na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktoré budú zajtra riešiť na koaličnej rade.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
25. apríl 2024 06:59