StoryEditor

Nicholsonová obvinila Matečnú z ďalšieho klamstva. Ministerka na poslankyňu SaS podáva trestné oznámenie

06.03.2018, 08:53
Predstavitelia SaS prezentujú ďalšie informácie ku kauze okolo ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej.

Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová na brífingu vyhlásila, že ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná klamala o tom, že nemala informácie o konaní talianskych podnikateľov na východe Slovenska.

Nicholsonová ukázala dva listy od bývalého zamestnanca Ondreja Hovana, v ktorých upozorňoval na nekalé praktiky s pôdou na východe Slovenska. "Pán Hovan nám poskytol dva listy, v ktoré jej ako šéfke Slovenského pozemkového fondu, ako svojej nadriadenej, adresoval v súvislosti s firmou Talianov," tvrdí Nicholsonová. 

Podľa Nicholsonovej Hovan upozorňoval 21. novembra 2012 na firmu CO.BE.R, ktorá mala nájomné zmluvy s SPF na prenájom veľkej časti pôdy na východnom Slovensku.

"Hovan svoju nadriadenú Matečnú upozorňoval na to, že firma CO.BE.R si neplní zmluvné podmienky, pretože neplatí daň z pozemkov v obciach, v ktorých hospodári, ale robí aj ďaleko závažnejšie veci," hovorí poslankyňa.

Z listu ďalej čítala, že že firma CO.BE.R je dlžníkom vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a v Sociálnej poisťovni.

V okrese Sobrance a Michalovce dlhodobo obhospodaruje firma CO.BE.R pôdu vo vlastníctve Slovenskej republiky v správe Slovenského pozemkového fondu aj v katastrálnych územiach Kolibabovce, Orechová Porúbka, Vojnatina, Palín a Zemplínska Široká z nájomnej zmluvy so Slovenským pozemkovým fondom. Nájomné zmluvy na tieto parcely sú predmetom nájomných zmlúv uzatvorených medzi SPF a inými nájomcami, ktorí si plnia všetky svoje zmluvné povinnosti. Aj napriek výzvam na vypratanie nehnuteľnosti, ktoré SPF firme CO.BE.R doporučene a opätovne zasielal, spoločnosť naďalej na pozemkoch hospodári. Dôsledkom tejto situácie sú trestné oznámenia a priestupkové spisy, ktoré boli doručené na RO SPF," upozorňoval podľa Nicholsonovej Matečnú riaditeľ RO SPF v Michalovciach.

​Matečná žiadala 5. marca od podpredsedníčky Národnej rady SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej ospravedlnenie za piatkové (2.3.) vyjadrenia, keď sa opozičná poslankyňa snažila poukázať na údajné prepojenie Matečnej na taliansku podnikateľskú skupinu z východu Slovenska počas jej pôsobenia v čele SPF.

Ak tak Nicholsonová neurobí, šéfka MPRV "zváži ďalšie kroky", uviedla Matečná na pondelkovej tlačovej konferencii za účasti generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha.

Podpredsedníčka SaS Ďuriš Nicholsonová v piatok informovala, že Matečná ešte ako generálna riaditeľka SPF umožnila poberať agrodotácie firme, za ktorou je člen rodiny Rodovcov.

Uviedla, že súčasná šéfka agrorezortu v minulosti ako riaditeľka SPF schválila prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import, s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov.

Firma podľa opozičnej političky mohla vďaka tomu dostať v rokoch 2015 a 2016 dotácie z PPA vo výške 625.000 eur a vlani dotáciu na maštaľ vo výške 179.000 eur. Nicholsonová tiež vyhlásila, že žiadostiam firmy s talianskymi majiteľmi bolo na SPF vyhovené v oveľa kratších lehotách, ako je bežné.

Gabriela Matečná v reakcii poprela všetky obvinenia a podáva na Nicholsonovú trestné oznámenie. ​"Klamstvá pani podpredsedníčky Nicholsonovej spôsobili to, že môj otec skolaboval. Ja si svoju prácu naozaj vykonávam dlhodobo odborne a čestne a ak vás niekto krivo obviní, tak vaši blízki to znášajú najťažšie. Včera (pondelok 5.3.) som vyvrátila klamstvá pani Nicholsonovej a ľudsky som ju požiadala, aby sa mi ako žena žene ospravedlnila. Nestalo sa tak a dnes prišla opäť s ďalšími klamstvami a nekompetentnými vyjadreniami," komentovala ministerka.

Listy Matečnej by hnky on Scribd

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 18:26