StoryEditor

Matovičovci kritizujú vládu: Táto koalícia má 107-tisíc občanov úplne na háku

12.02.2018, 10:25
Poslanci OĽaNO navrhujú na brífingu hmotnú zodpovednosť a dôslednejšie preukazovanie pôvodu majetku.

Poslanci Obyčajných ľudí Veronika Remišová a Gábor Grendel pripomenuli petíciu, ktorú ešte v roku 2015 predložila strana Sieť so 107-tisíc podpismi občanov, ktorí sa vyjadrili za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a ďalších verejne činných osôb.

Ako ďalej uviedli po voľbách v marci 2016 si dala súčasná vláda tento záväzok aj do svojho programového vyhlásenia vlády. "Do dnešného dňa sa v tejto veci neudialo absolútne nič," skonštatoval Grendel.

Občanov na háku nemajú

Podľa jeho slov sa ešte v júni 2016 venoval problematike hmotnej zodpovednosti ústavoprávny výbor a následne aj plénum NR SR. V oboch prípadoch malo dôjsť ku konštatovaniu, že návrh je súčasťou programového vyhlásenia vlády. "Žiaden záväzok dokedy má vláda alebo Národná rada pripraviť návrh zákona," kritizoval prístup vládnych strán Grendel. 

"107-tisíc občanov má táto koalícia úplne na háku," povedal Grendel s tým, že oni ich na háku nemajú.

Pripravený zákon

Obyčajní sa teda rozhodli pripraviť svoj vlastný návrh zákona, ktorý má hmotnú zodpovednosť riešiť. Ako uviedol Grendel, ich návrh zákona stojí na troch základných bodoch.

Prvým je, že verejne činná osoba bude musieť nakladať "s prostriedkami hospodárne a účelne." Následne, "ak toto poruší, za škodu zodpovedá vlastným majetkom." Tretím bodom je spôsob stíhania týchto osôb. Podľa návrhu obyčajných "konanie voči verejnému činiteľovi iniciuje generálny prokurátor alebo tretia osoba, ktorej prináleží náhrada trov konania."

Zmeny v preukazovaní pôvodu majetku

OĽaNO chce na aktuálnej schôdzi parlamentu riešiť aj preukazovanie pôvodu majetku. Súčasný stav podľa nich nie je dobrý. "Zákon, ktorý kedysi pred ôsmimi rokmi schválil pán Fico, má veľké diery. Umožňuje ako legálny príjem deklarovať aj neobvyklé obchodné operácie. Napríklad kúpu a obratom predaj akcií za 40 násobok ceny, ako kedysi urobila manželka pána Mečiara," priblížila Remišová.

A práve neobvyklé obchodné operácie chcú zo zákona o preukazovaní majetku vymaniť. Navyše chcú zmeniť aj trestný zákon, ktorým sa presunie dôkazné bremeno zo súdu na páchateľa. 

"My ho meníme tak, že páchateľ musí preukázať, že nenadobudol majetok trestnou činnosťou, inak mu bude hroziť, že mu prepadne majetok," objasnila poslankyňa a dodala, že podobný systém dnes funguje napríklad v Taliansku.

Nech ho aj vláda zoberie za svoj

Opoziční poslanci si uvedomujú, že pravdepodobne sa im nepodarí ich návrhy v Národnej rade presadiť, nakoľko ako opozícia nemajú dostatok hlasov. Ako uviedol Grendel, ich cieľom je, aby boli spomínané návrhy schválené. "Ak si ho vládna koalícia prisvojí a presadí ako svoj, my ho podporíme. Je to dobrý zákon," skonštatoval poslanec a dodal, že podobne si koalícia už v minulosti prisvojila aj iné ich návrhy.

"Ak sa nám aj nepodarí tento zákon teraz presadiť, ale očakávame, že ak pán Fico aj celá vláda myslia boj s korupciou vážne, tak mali by začať o týchto zákonoch uvažovať," dodala Remišová.

01 - Modified: 2024-05-09 07:51:20 - Feat.: - Title: Tri prúty 2024 02 - Modified: 2024-05-02 19:38:00 - Feat.: - Title: Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady ešte rokovať. SNS stojí za Harabinom 03 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 04 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
11. máj 2024 04:36