StoryEditor

Kukan: Macron má s Úniou veľké plány. Úspešný však bude len s Merkelovou

05.02.2018, 17:00
Nemecko je od októbra bez vlády a úlohu európskeho lídra preberá Francúzsko.

Európska únia prechádza turbulentným obdobím. Jej tradičný stabilizátor v podobe nemeckej vlády sa nachádza v ťažkej vnútropolitickej situácii. Od októbrových parlamentných volieb nebolo Nemecko schopné vytvoriť novú vládu, aj keď dnes to vyzerá, že sa obnoví veľká koalícia medzi CDU/CSU a SPD.

Úlohu lídra Európskej únie, ktorú dlhé roky zastávala nemecká kancelárka Angela Merkelová, tak prebral nový francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten v poslednom období vystupuje aktívne voči reformám  EÚ.

„Emmanuel Macron má mnohé smelé plány, ja by som povedal, že je trošku romantický. Možno práve to Európa potrebuje,“ hovorí europoslanec Eduard Kukan. Podľa neho však na to, aby bol úspešný, potrebuje Macron silné Nemecko.

„Macronove novátorstvo a tradičná nemecká ekonomická moc môže byť dobrá kombinácia pre Európu,“ myslí si slovenský politik.

O francúzskom prezidentovi a o ľuďoch okolo neho sa v Európskom parlamentu hovorí ako o nových ľuďoch o novej generácii politikov, ktorá má nový modernejší pohľad. „Z tejto výmeny generácií by sme mali vyťažiť čo najviac,“ hovorí Kukan.

Macronove plány sú však podľa Kukana nerealistické. Francúzsky prezident to má podľa slovenského europoslanca krásne vymyslené, avšak mnohé z jeho reforiem nie sú reálne uskutočniteľné. „Nemecko bude krotiť také to novátorstvo podľa reálnej situácie,“ hodnotí európsku spoluprácu dvoch kľúčových členov únie Kukan.  

V rozhovore s Eduardom Kukanom sa dozviete aj to, ako v Európskom parlamente vnímali znovuzvolenie Miloša Zemana za českého prezidenta rovnako ako to, či zvažuje prezidentskú kandidatúru.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 22:44