StoryEditor

"Chceme zmeniť Slovensko a vládnuť, na to potrebujeme do 20 percent." Progresívci predstavili lídrov

20.01.2018, 13:55
Autor:
TASRTASRlmlm
Líder hnutia deklaroval, že Progresívne Slovensko má tri základné ciele.

Novým šéfom hnutia Progresívne Slovensko sa stal Ivan Štefunko.

Podpredsedami strany sa stali Michal Truban, Zuzana Čaputová, Irena Bihariová, Zora Jaurová a Michal Šimečka.

"Budeme silnou politickou stranou, ktorá bude meniť Slovensko už v najbližších voľbách. My nechceme byť so Smerom vo vláde. Smer nepriniesol žiadne zásadné zlepšenie života ľudí. Tá generácia, čo tam teraz je, nemá šancu uspieť a efektívne vládnuť tejto krajine," vyhlásil Štefunko.

Do 20 percent

Líder hnutia deklaroval, že Progresívne Slovensko má tri základné ciele. "Vzdelávanie, zdravotníctvo a zníženie sociálnych a regionálnych rozdielov," dodal Štefunko.

"Máme veľké ambície, každý z nás sa ide venovať politike naplno. Opúšťame svoje pohodlné kariéry. Ideme sa dva roky sústrediť na to, aby sme sa dostali do vlády. Na to, aby sme to dokázali, potrebujeme výsledok do 20 percent. Na to si aj trúfame," hovorí Štefunko.

Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú snem potvrdil, je, že toto hnutie vznikalo zdola, skonštatoval Truban.

"Máme 121 zakladajúcich členov. Máme ďalších členov, ktorí sa hlásia, 95 percent z nich nebolo nikdy v politike, máme stovky dobrovoľníkov, tisícky ľudí, ktorí s nami debatujú a komunikujú na online platforme a ďalšie stovky ľudí, ktorí nás podporujú finančne. To je záruka, že toto hnutie vie túto krajinu posunúť dopredu," ozrejmil.

Hlavné ciele

Programovými prioritami Progresívneho Slovenska sú predovšetkým školstvo a zdravotníctvo, bude sa však určite venovať aj ďalším dôležitým témam, ako je napríklad právo a spravodlivosť či ochrana životného prostredia, priblížila novozvolená podpredsedníčka Čaputová.

Hnutie sa chce venovať aj znižovaniu regionálnych a sociálnych rozdielov, a to do roku 2030. "Na to chceme použiť tri základné prostriedky - zefektívnenie fungovania štátu a odstránenie korupcie, zlepšenie podnikateľského prostredia až na úroveň regiónov, zotrvanie v Európskej únii," doplnil Štefunko.

Ďalší ľudia na sneme

Na žilinskom sneme sa objavil i poslanec českého parlamentu Dominik Feri či predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter, ktorý je podľa Štefunka rovnakej DNA ako oni.

Progresívne Slovensko oficiálne vstúpilo na slovenskú politickú scénu 27. novembra 2017, kedy ho zaregistrovalo ministerstvo vnútra.

V septembri minulého roka zakladatelia prezentovali komplexnú víziu pre Slovensko. Hnutie podľa jeho predsedu financujú zatiaľ sponzori, dostalo však aj rôzne iné ponuky tohto charakteru, ktoré odmieta. V najbližších parlamentných voľbách má ambíciu zostavovať vládu.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu 04 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 14:35