StoryEditor

Smer využíva páky na políciu a prokuratúru, aby ututlal kauzu CT, tvrdí Matovičov poslanec

06.01.2018, 09:55
Prokurátorka zrušila obvinenie voči deviatim osobám, ktoré mali byť podľa polície zodpovedné za plánovaný nákup predraženého prístroja.

Poslanec Národnej rady SR za hnutie OĽaNO Alan Suchánek je pripravený požiadať Generálnu prokuratúru (GP) SR o preskúmanie zákonnosti postupu Krajskej prokuratúry v Trenčíne, ak sa proti zrušeniu obvinenia v kauze piešťanského CT neodvolá samotná nemocnica. Informoval o tom na sobotňajšom tlačovom brífingu.

Suchánek za tým vidí aktivity Smeru

Suchánek tak reagoval na informácie z blogu Júlie Mikolášikovej o zrušení už druhého obvinenia za údajný predražený nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Blogerka cituje z uznesenia krajskej prokurátorky Moniky Piknovej z 21. decembra 2017.

Poslanec nesúhlasí so závermi prokurátorky, že nebola preukázaná subjektívna ani objektívna stránka konania obvinených. Vidí to úplne inak. "Objektívna stránka konania bola naplnená tým, že cena CT-čka, za ktoré hlasovali obvinení členovia správnej rady nemocnice, a ktoré kúpila riaditeľka, bolo nepochybne o 600-tisíc eur drahšie ako prístroj vysúťažený dva roky predtým v roku 2012,“ zdôraznil Suchánek.

Subjektívnu stránku podľa neho dokumentujú listinné dôkazy vo vyšetrovacom spise, zápisnice zo zasadnutí správnej rady, kde mali podľa Suchánka odmietnuť v roku 2012 kúpu CT z dôvodu neefektívnosti drahého nákupu, no v roku 2014 tí istí hlasovali za kúpu výrazne drahšieho prístroja.
Spomínané fakty podľa poslanca nepochybne preukazujú úmyselné konanie obvinených. "Jednoznačne vedeli, že ide o výrazne drahšie CT s rovnakými parametrami, ako malo CT v roku 2012, a napriek tomu zaň hlasovali. Prokurátorka sa s týmito dôkazmi vôbec nevysporiadala, hoci jednoznačne usvedčujú obvinených členov správnej rady," uviedol.

Za posunom v konaní vidí Suchánek aktivity Smeru-SD, ovplyvňovanie práce polície a prokuratúry a snahu vládneho subjektu "zamiesť kauzu pod koberec". "Smer využíva svoje páky na políciu a prokuratúru na to, aby sa táto najväčšia kauza zamietla pod koberec,“ vyhlásil.

Smer-SD nazýva Suchánkovu kritiku nehoráznosťou. „Bol to práve on, ktorý, ako sa napokon ukázalo, bol osobne zodpovedný za manipuláciu tendra s cieľom nakúpiť predražené CT-čko pre nemocnicu v Piešťanoch, za čo napokon prišiel aj o ocenenie Biela vrana," uviedla hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szaboóvá.

"Subjektívne hypotetické úvahy a závery"

Podľa krajskej prokurátorky v Trenčíne Moniky Piknovej dôkazy zabezpečené po začatí trestného stíhania dostatočne neodôvodňovali rozhodnutie vyšetrovateľky vo vzťahu ku konkrétnym osobám. Skutková veta uznesenia o vznesení obvinenia nemá podľa prokurátorky základ vo vykonanom dokazovaní, tak ako je to opísané v odôvodnení uznesenia, okrem vymenovania vykonaných dôkazov, obsahuje "iba dedukcie vyšetrovateľky a subjektívne hypotetické úvahy a závery".

Piknová namieta aj voči názorom znalca, jeho záver hodnotí ako subjektívny a ničím nepodložený. Prokurátorka poukazuje i na konštatovanie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), že ani formálne porušenie zákona o verejnom obstarávaní nemali vplyv na výsledok verejného obstarávania. Do pozornosti tiež dáva správu Protimonopolného úradu, z ktorej vyplýva, že úrad nemá dostatok dôkazov preukazujúcich protisúťažné správanie v tomto konaní. Podotkla tiež, že akékoľvek porovnanie s verejnou súťažou z roku 2012 je nenáležité, pretože išlo o úplne iný CT prístroj s inými parametrami.

"V žiadnom prípade nie je možné konštatovať, že obvinení úmyselne konali spôsobom, že by mali vedomosť o existencii efektívnejších a hospodárnejších alternatív k predmetu verejného obstarávania, že by bola cena nadhodnotená, respektíve, že by táto na konkrétny predmet bola zistiteľná z dostupných zdrojov a tiež by boli parametre CT prístroja nastavené diskriminačne,“ uzavrela Piknová.

Vyšetrovateľka protikorupčnej jednotky v prípade piešťanského CT opätovne vzniesla obvinenia v októbri 2017. Zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku vo forme pomoci bola obvinená bývala riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková a ďalší. Prvé obvinenie v tejto záležitosti bolo vznesené v septembri 2015, v apríli 2016 ho GP, z dôvodu porušenia zákona, zrušila.

01 - Modified: 2019-06-04 20:25:40 - Feat.: - Title: Matovičovcov opúšťa poslanec Suchánek, pridá sa k strane Spolu 02 - Modified: 2019-06-24 13:28:35 - Feat.: - Title: Prečo ľudia žiadali odvolanie Pavla Pašku? 03 - Modified: 2018-03-02 15:50:02 - Feat.: - Title: Čo spôsobila kauza CT? 04 - Modified: 2018-01-11 11:29:26 - Feat.: - Title: Podpredseda Smeru sa bráni. Na obhajobu kauzy CT si zavolal odborníka 05 - Modified: 2017-10-24 16:54:46 - Feat.: - Title: V kauze piešťanského CT znovu obvinili deviatich ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
26. apríl 2024 23:26