StoryEditor

Matovič sa rozkričal a urážal Ficových poslancov. Ušiel si z ústavu, reagoval poslanec Smeru

01.12.2017, 13:32
Autor:
TASRTASRlmlm
Dôvodom Matovičovho emotívneho prejavu bol navrhovaný zákon, podľa ktorého by mali ľudia platiť za vyšetrenia u lekára mimo ordinačných hodín aj 50 eur.

Šéf OĽaNO Igor Matovič dnes nenechal v parlamente nič dlžný svojej povesti. Vo svojom dvadsaťminútovom prejave ostro kritizoval vládnu koalíciu a kričal na poslancov Smeru.

Dôvodom Matovičovho emotívneho prejavu bola navrhovaná novela zákona o zdravotnej starostlivosti, podľa ktorej by mali ľudia platiť za vyšetrenia u lekára mimo ordinačných hodín aj 50 eur.

Tento zákon je o tom, ako zodrať chudobných ľudí z kože a ako od nich zobrať posledné peniaze. Nie je to nič iné ako len to, že ste sa rozhodli časť zdravotnej starostlivosti sprivatizovať," vytýkal Matovič v pléne.

"Nehanbíte sa, toto je sociálna demokracia?"

Apeloval na to, že premiér Robert Fico a Smer si postavili podľa neho kampaň  na boji proti Zajacovým dvadsaťkorunáčkam a teraz budú pýtať od ľudí napríklad 30 eur.

"Ste tu uzavretí v slonovinej veži a myslíte si, že ste zjedli všetkú múdrosť sveta," pokračoval Matovič v kritike poslancov.

Viackrát im zdôraznil, že by si mali vymazať s názvu strany SD, čo znamená sociálna demokracia. "Nehanbíte sa, toto je sociálna demokracia? Dostali ste vysvedčenie v župných voľbách a mali by ste sa stiahnuť."

Spamätajte sa, kričal na poslancov

Matovič na poslancov Smeru kričal, aby sa spamätali.

Šéf obyčajných potom svoju kritiku ešte vystupňoval. Poslancom Smeru vykričal najnovšiu kauzu okolo zmrazovania platov. Poslancov Smeru viackrát urážal, že sú opičky, ktoré doteraz len robili to, čo im premiér Fico povedal.

"Riaditeľ ZOO bol na pracovnej ceste v Afrike a opičky si povedali, že sa vzbúria. Chceli ste si zvýšiť platy o tisíc eur na úkor chudobných ľudí, od ktorých teraz idete pýtať 30 eur. A dnes, keď ste v žumpe hovienkom ponatieraní, tak zrazu ukazujete na opozíciu, že oni boli tiež za zvýšenie platov."

Fica podľa vlastných slov nemá rád, nazval ho skorumpovaným zlodejom, priznáva však, že vo veci zmrazenia platov ústavných činiteľov s ním súhlasí.

"Rád vás vidím, ale klamete"

Na Matoviča potom reagovalo viacero koaličných poslancov. Privítali ho, pretože Matoviča sa v pléne objavil po vyše pol roku. "Igor, vrátili ste sa, teším sa, bude tu opäť veselo. Ani mňa neteší opatrenie, ktoré navrhuje vláda, ktoré sa týka opatrenia preplácať lekárom hodiny, ktoré robia nadčas. Ale je to potrebné," reagoval poslanec SNS Jaroslav Paška.

Opatrením koalícia podľa neho reaguje na nedostatok lekárov.

"Opatrenie nie je ideálne, ale reaguje na to, že máme nedostatok lekárov," doplnil s tým, že to treba akceptovať a ak sa ukáže toto opatrenie ako zlé, tak ho treba potom zrušiť.

"Vitajte, rád vás vidím, ale klamete," odkázal Matovičovi poslanec SNS Anton Hrnko.

Pavol Goga zo Smeru Matoviča skritizoval za to, že útočí na poslancov Smeru-SD a premiéra. Z kuloárov podľa vlastných slov v Smere-SD vedia, že Matovič "zhulákal" svojich poslancov za to, že hlasovali za zvýšenie platov.

Kritiku si Matovič vypočul aj od Dušana Bublavého (Smer-SD). "Pripadalo mi to tak, že si bol doteraz v ústave a dnes si im ušiel," povedal Bublavý.

Ohradil sa voči rečiam o opičkách, ktoré hlasujú, ako Fico povie. Zdôraznil, že Smer-SD chce komplexný zákon na riešenie platov ústavných činiteľov.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 19:52