StoryEditor

Ficova hrozba zabrala. Všetci poslanci Smeru podporia zmrazovanie platov, vyhlásil Glváč

30.11.2017, 12:37
Autor:
TASRTASRlmlm
Predstavitelia poslaneckého klubu Smeru reagujú na brífingu na platové pomery ústavných činiteľov.

Poslanci Smeru budú postupovať jednotne a podporia zmrazovanie platov. Povedal to na brífingu šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč.

"Celý klub 49 poslancov bude hlasovať za zmrazenie platov. To je kľúčová otázka, ktorá bola vyriešená," doplnil poslanec a premiérov poradca Erik Tomáš.

​Zmrazenie mienia presadiť cez novelu zákona o dani z príjmu, ktorá je v parlamente v druhom čítaní.

Má sa tiež pripraviť komplexné riešenie úpravy platov.

Riešenie, ktoré nie je úplne čisté

Jednou z variantov je, že podporia návrh poslanca SNS Antona Hrnka.

"Návrh pána poslanca Hrnka je jeden z variantov. Ja som ten návrh videl, bude na stole a bude to jedna z možností. Máme ambíciu presvedčiť našich koaličných a opozičných partnerov, aby zahlasovali za zmrazenie a aby sme sysstémovo vyriešili tento problém," doplnil Glváč.

Poslanci chcú presadiť zmrazovanie platov cez nepriamu novelu zákona o dani z príjmov. Rokovací poriadok NRSR síce nepriame novely v podstate zakazuje, ale za istých okolností ich pripúšťa.

Hoci toto riešenie nie je úplne čisté, podľa poslanca Erika Tomáša je však teraz dôležitejšie, že platy zmrazia. "Forma môže byť diskutabilná, ale dôležitý je výsledok," uviedol Tomáš.

Názor zmenili po sľuboch Fica

Glváč tiež informoval, že poslanci chcú zároveň čo najskôr predložiť návrh nového zákona, ktorý bude systémovo a komplexne upravovať platy ústavných činiteľov.

"A odstráni tak dlhodobú deformáciu týchto platov, ale aj platov manažérov spoločností s majetkovou účasťou štátu," doplnil Glváč.

Novú právnu úpravu by bolo podľa neho dobré prijať pred tým, ako rozhodne Ústavný súd o sťažnosti generálneho prokurátora v otázke platov.

Názor na zmrazovanie platov poslanci zmenili po tom, čo im premiér Robert Fico (Smer-SD) prisľúbil, že sa budú riešiť štátni funkcionári s najvyššími mzdami.

"Keď sa chceme pozrieť do očí robotníkom, tak nemôžu mať štátni funkcionári 10-tisíc eur mesačne. Mesiace upozorňujeme, že to chceme riešiť systémovo. Potom sa vždy príde s návrhom na zmrazenie, preto sme povedali nie, takto to už ďalej nemôže byť. Premiér odkázal, že ide zákon riešiť, čiže je to víťazstvo oboch strán a môžeme radi zmeniť názor," objasnil poslanec Ľuboš Blaha.

01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 05 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 10:47