StoryEditor

Progresívne Slovensko predstavilo víziu pre rozvoj krajiny, má 13 cieľov

17.09.2017, 16:06
Autor:
TASRTASR
Na 140-stranovom dokumente spolupracovalo podľa združenia vyše 50 odborníkov.

Združenie Progresívne Slovensko, ktoré sa chce zmeniť na politické hnutie, dnes v Bratislave predstavilo dlhodobú víziu pre rozvoj Slovenska. Dokument pomenúva trendy, ktoré v nasledujúcich rokoch ovplyvnia krajinu a zároveň identifikuje priority, na ktorých by mal byť postavený plán budúceho rozvoja. Súčasťou je aj 13 cieľov, ktoré chce Progresívne Slovensko realizovať v politike.

"Predkladáme komplexnú predstavu o tom, kam by malo Slovensko kráčať. Toto bude základ našej ponuky pre občanov, ktorú budeme ďalej rozširovať pri diskusiách s ľuďmi po celom Slovensku v nasledujúcom období," povedal predseda Správnej rady Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko.

Dokument v prvej časti pomenúva trendy, ktoré v nasledujúcich rokoch ovplyvnia Slovensko, ako rapídny technologický pokrok či starnutie populácie. Následne v druhej časti identifikuje priority, na ktorých by mal byť postavený plán budúceho rozvoja krajiny. Súčasťou dokumentu je aj 13 merateľných cieľov, ktoré chce Progresívne Slovensko realizovať v politike.

Napríklad chce znížiť podiel dlhodobo nezamestnaných pod priemer EÚ, zlepšiť výsledky slovenských žiakov v PISA testoch, v indexe kvality života OECD sa nachádzať v prvej pätnástke krajín, zvýšiť počet patentov zo Slovenska a účasť slovenských vedeckých tímov na medzinárodných vedeckých projektoch. Rovnako aj znížiť počet predchádzateľných úmrtí minimálne na úroveň Českej republiky a definovať minimálnu sieť zdravotnej starostlivosti.

Progresívne Slovenska chce aj skrátiť čas potrebný na založenie obchodnej spoločnosti na Slovensku, zvýšiť dôveru vo fungovanie polície, zlepšiť pozíciu Slovenska v rebríčkoch vnímania korupcie o minimálne 20 priečok, znížiť priemernú dĺžku súdnych sporov o polovicu či zvýšiť energetickú efektivitu slovenského hospodárstva.

Na 140-stranovom dokumente spolupracovalo podľa združenia vyše 50 odborníkov. Diskutovať o ňom bude aj vyše 200 účastníkov odbornej Ideovej konferencie, ktorá sa začne v hlavnom meste v pondelok (18.9.). "Týmto dokumentom chceme ukázať, že nám nejde len o kritiku, ale najmä o pozitívnu víziu toho, kam by sa krajina mala posunúť," povedala Zora Jaurová, členka Správnej rady Progresívneho Slovenska a jedna zo spoluautorov dokumentu.

Progresívne Slovensko už získalo 10-tisíc podpisov, ktoré sú potrebné pre vznik politického hnutia. Na Ministerstve vnútra SR ich plánuje odovzdať koncom septembra. Prípravný výbor Progresívneho Slovenska tvoria technologický investor Ivan Štefunko, aktivistka Irena Biháriová a podnikateľ Michal Truban.

01 - Modified: 2024-04-19 11:24:02 - Feat.: - Title: Rážov zákon v parlamente zmenili. Strategické investície môžu byť lacnejšie, dvere otvára aj súkromníkom 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu 04 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 05 - Modified: 2024-04-08 16:45:19 - Feat.: - Title: Vláda o rozvrate financií klame a namiesto konsolidácie ponúka chaos, myslí si Kišš z Progresívneho Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 03:45