Prezident Andrej KiskaTASR/AP
StoryEditor

Štátne orgány sa brutálnym spôsobom zneužívajú na diskreditáciu, reaguje opozícia na obvinenia voči Kiskovi

12.09.2017, 14:54
Autor:
TASRTASR

V prípade daňovej kontroly a policajného vyšetrovania firmy prezidenta SR Andreja Kisku ide o snahu o jeho diskreditáciu.

Domnievajú sa to predstavitelia opozície, ktorí to dnes uviedli v rámci tlačovej konferencie v parlamente.

"Samozrejme, je to pokus o diskreditáciu," uviedol poslanec Milan Krajniak (Sme rodina).

"Na začiatku bola letka, teraz máme toto, predpokladám, že prídu ďalšie veci, ktoré by mali možno pánovi prezidentovi naznačiť, že by bolo dobré zvážiť kandidatúru v ďalších voľbách, že by s malým dieťaťom mal mať pokoj, starať sa o rodinu a nezaoberať sa takýmito škandálmi," uviedol Krajniak.

"Brutálnym spôsobom sa zneužívajú štátne orgány"

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že politici sa na Slovensku diskreditujú od čias mečiarizmu. "Bezpochyby je to aj prípad Kisku," povedala.

"Jednoducho tu sa brutálnym spôsobom zneužívajú štátne orgány práve na to, aby sa diskreditovali politici, aby sa vydierali, a to potom slúži ako ekonomickým, tak aj politickým silám," domnieva sa Ďuriš Nicholsonová.

"Ja si otvorene myslím, že sa ho snažia dostať niektoré skupiny mimo hru, aby jednoducho zvážil nejaké ďalšie pôsobenie v politike," uviedol poslanec za SaS Milan Laurenčík. Nezaradený poslanec Jozef Mihál poukázal, že aj finančná polícia, ktorá preverovala prezidentovu firmu, je mocenským nástrojom.

​"Takisto sa dá zneužiť, takže aj to daňové priznanie, aj ten niekoľkostranový papier je vlastne svojím spôsobom možnosť, ako niekoho vydierať, ako niekoho niekam tlačiť a ako ho nútiť robiť rozhodnutia nie z vlastnej hlavy. Je to veľmi smutné, že to sa na našom Slovensku deje," doplnil Mihál.

Viaceré médiá mali dostať do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency, ktorej majiteľmi sú prezident SR Andrej Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane.

Firma tento krok oľutovala

Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin.

Prezident skutočnosti potvrdil. Počas dnešného brífingu v prezidentskom paláci uviedol, že daňový úrad mal iný názor ako firma Kiska Travel Agency (KTAG) na zaúčtovanie položky, podobné prípady sú bežné a on osobne nemá čo skrývať. V pondelok (11.9.) kontaktoval konateľa spoločnosti KTAG, aby mu podal vysvetlenie k tomu, čo sa udialo.

"V apríli v roku 2014 vznikol nárok na odpočet DPH. Tak ako býva zvykom, daňový úrad prišiel na kontrolu. Nestotožnil sa s postupmi účtovania spoločnosti KTAG a s odpočtom DPH nesúhlasil. Na základe toho KTAG okamžite uhradil DPH vo výške 9227 eur, ako aj penále vo výške 15 543 eur," povedal Kiska.

Po ukončení roku podľa neho prebehla kontrola aj na daň z príjmu, kde na základe tých istých faktúr spoločnosť KTAG doplatila daň z príjmu vo výške 27.114 eur a penále 2711 eur.

Podľa Kisku si od januára 2015 príslušné doklady vyžiadal aj vyšetrovateľ. "Avšak 8. augusta minulého roka všetky materiály spoločnosti vrátil s tým, že neexistuje dôvod na pokračovanie vyšetrovania," dodal prezident, ktorý zároveň vyjadril ľútosť nad únikom daňových informácií na verejnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
18. apríl 2024 19:35