StoryEditor

Nekalé praktiky ani nie sú poriadne trestné. Renomovaný právnik prehovoril o korupcii na Slovensku

31.07.2017, 20:00
Pozrite si rozhovor s advokátom spoločnosti Taylor Wessing Radovanom Palom v HNtelevízii.

Prečo ľudia neveria tomu, keď prokuratúra alebo justícia povedia už známy výrok "Skutok sa nestal"?

Renomovaný advokát Radovan Pala zo spoločnosti Taylor Wessing v rozhovore v HNtelevízii hovoril o tom, ako ľudia na Slovensku vnímajú korupcii a ako sa jej dá zabrániť.

Chyby sú vážne

"Keď ide o nedôveru, tak ľudia majú do istej miery pravdu. Nie je možné konštatovať, že naša justícia, prokuratúra či polícia fungujú bezchybne. Tie chyby sú vážne. Ale tiež sa nedá povedať, že je justícia v rozvrate, vytvárať dojem, že nič nefunguje, je nespravodlivé voči celému systému," hovorí Pala.

Podľa neho ľudia veľmi citlivo vnímajú kauzy, ktoré v poslednom čase prenikli do spoločnosti.

"Pri vyšetrovaní káuz často dochádza k zlyhaniu a zrejme bez toho, aby bol naozajstný spoločenský aj politický tlak na to, aby sa niektoré veci vyriešili, tak sa jednoducho nevyriešia. Keď ide o politicky citlivú kauzu, tak tí, čo na tej kauze pracujú, potrebujú mať slobodné ruky, aby ju dotiahli do konca," tvrdí advokát.

Podľa neho skúsenosti z posledných rokov ukazujú, že často dochádza k tomu, že vôla dostať veci až do konca nemá oporu u ľudí v justícii.

"Povie sa, že sa skutok nestal, alebo stal, ale nie je trestným činom." 

Kultúra nevyvodzovania zodpovednosti

Pala pritom v rozhovore tvrdí, že slovenské orgány sú schopné vyšetriť aj komplikované veci.

"Spoločenský tlak vytvára priestor na ľudí vo vedúcich pozíciach prokuratúry a polície, aby sami otvorili dvere k tomu, aby vyšetrovania prebehli dôsledne a aby sa všetko prešetrilo. Často je problém, že sa izolovane riešia prípady, nepozrú sa všetky prepojenia a uspokoja sa a verejnosť sa nedozvie, čo sa vlastne stalo," vysvetľuje Pala.

Podľa neho funguje na Slovensku takzvaná kultúra nevyvodzovania zodpovednosti a zároveň existuje kultúra, že na Slovensku dobre plánovaná korumpujúca praktika nie je dnes ani poriadne trestná.

"Ak sa niekto dlhodobo stýka s ľudmi vo verejných funkciách a donesie im dary, tak sa to berie tak, že sa vytvára dobrá atmosféra a takéto konanie ani nie je trestné."

Podľa advokáta je korupcia dedičtvo ešte spred roka 1989, kedy ľudia nedôverovali systému.

"Ten systém považovali za problém a nastala stratégia prežitia. Doteraz sa nepodarilo presvedčiť štátne moci, aby ľudia dôverovali systému. Dôležité je, aby ľudia naozaj videli, že korumpovať sa neoplatí," tvrdí Pala. 

Viac nájdete vo videu.

01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 04 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 05 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
18. apríl 2024 08:27