StoryEditor

Plavčan sa funkcie nevzdá. Vypýtal si kontrolu Európskej komisie

26.07.2017, 13:06
Autor:
hašhašTASRTASR

Minister školstva Peter Plavčan sa odmieta vzdať svojej funkcie. Kvôli prevereniu výzvy na dlhodobý strategický výsum a vývoj sa obrátil na Európsku komisiu. Schvaľovanie projektov bude až do ukončenia kontroly pozastavený. 

Ako upozornil na tlačovej konferencii, v médiách sa hovorí o dvoch výzvach na čerpanie eurofondov súčasne. "Jedna z nich je uzavretá a prebieha v nej kontrola Najvyššieho kontrolnúho úradu," povedal s tým, že tá druhá ešte nie je uzavretá. 

Odmieta kritiku výberu subjektov, ktoré dostali dotácie. "Nie je pravda, že by mali dostať prostriedky iba univerzity alebo Slovenská akadémia vied," upozorňuje Plavčan. "V prvej výzve bol primárnym žiadateľom podnikateľský sektor, v tejto druhej výzve môžu žiadať jedni aj druhí,“ vysvetlil minister. 

Plavčan výzvu obhajuje s tým, že patríme medzi priemyselných lídrov v európskej únii. "Je potrebné, aby slovensko nebolo výrobnou halou, ale aby vstupovali aj súkromné podnikateľské subjekty k výskumu a vývoju," dodal.

Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA začiatkom týždňa uviedlo, že má pochybnosti o nezávislosti a odbornosti hodnotiteľov eurofondových projektov. Šéf rezortu školstva na túto kritiku povedal, že on nevstupuje do procesu hodnotenia, ani do toho, akým spôsobom boli hodnotitelia vyberaní. „To má na starosti ten, kto zabezpečoval vykonávanie výzvy. Na to bude slúžiť proces môjho preverovania, či boli dodržané všetky kritériá,“ dodal Plavčan.

Médiá ešte 10. júla informovali, že rektori veľkých univerzít a predseda SAV v súvislosti s výzvou na dlhodobý strategický výskum a vývoj napísali ministrovi školstva list, v ktorom ho žiadajú, aby výsledky eurofondovej výzvy anuloval. Plavčan sa s rektormi následne stretol a prisľúbil im, že preverí hodnotenie projektov. Rovnako tak preverí plnenie kritérií subjektmi, ktoré sa do výzvy prihlásili.

01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 05 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 04:22