Štvrť Fuggerei v Augsburgu.Facebook/fuggerei Augsburg/eckhart Matthaeus/Eckhart Matthaeus
StoryEditor

Dokonalé miesto na život? V nemeckej štvrti nezvýšili nájom viac než 500 rokov. Obyvatelia zaplatia ročne menej než euro

Viktória Revajová18.05.2024., 10:00h

V nemeckom meste Augsburg sa nachádza štvrť, v ktorej sa nezvýšil nájom od roku 1521. Obyvatelia platia za bývanie ročne len 88 centov.

Lajkuj Brainee.sk na

Znie to ako sen. V čase, keď ceny prenájmov rastú v každom väčšom meste sa ubytovanie v centre pre mnohých stáva nedostupné. To sa však netýka obyvateľov nemeckej štvrte Fuggerei, v ktorej sa ceny nájmov nezmenili od roku 1521. Pýtaš sa, ako je to možné? Čítaj ďalej a dozvieš sa viac.

image

Zákazníci takmer nikdy nedostanú to, čo si objednali. Reštaurácia chybných objednávok je hitom

Najstarší komplex sociálneho bývania

Zaujímavá nie je len samotná štvrť Fuggerei, ktorá sa nachádza neďaleko historického centra Augsburgu, ale aj príbeh rodiny jej zakladateľa. Fuggerei nechal v roku 1516 postaviť nemecký obchodník Jacob Fugger, ktorý je považovaný za jedného z najbohatších ľudí v modernej histórii.

Rodina Fuggerovcov však nebola zámožná odjakživa. Samotný Jacob bol vnukom sedliaka. Svoje bohatstvo nahromadili obchodovaním s rôznym tovarom, predovšetkým textíliami. Časom však dokázala ovládnuť veľkú časť európskeho hospodárstva, čo bolo zásluhou predovšetkým Jacoba Fuggera, ktorý začal podnikať v bankovníctve.

image

Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove

Nadobudol taký vplyv a bohatstvo, že si vyslúžil prezývku Jacob Bohatý. Vďaka tomu mohol klásť podmienky aj samotným kráľom, a to napriek tomu, že nemal urodzený pôvod. Finančne podporoval rod Habsburgovcov a stál aj za zvolením Karola V. za cisára Svätej ríše rímskej.

Aj napriek veľkému bohatstvu Jacob nezanevrel na hodnoty rodu Fuggerovcov a založil niekoľko dobročinných nadácií. Vrátane tej, ktorá umožnila vznik prvého komplexu sociálneho bývania na svete. 

Bývanie nezíska každý

Výstavba prvej časti Fuggerei bola dokončená v roku 1521 a odvtedy sa v tejto štvrti nezvýšil nájom. Bola to totiž jedna z podmienok jej zakladateľa. Fuggerei vzniklo ako útočisko pre rodiny, jednotlivcov v núdzi a nemajetných robotníkov.

V tom čase ročný nájom predstavoval jeden rýnsky zlatý, dnes táto suma činí 88 centov. Pýtaš sa, ako je možné, že cena nájmu ostala rovnaká viac než pol tisícročie? Jacob Fugger totiž založil charitatívnu organizáciu, ktorá dodnes pokrýva časť nákladov na bývanie.

image

Objavila sa ponuka na prácu snov. Na cestovanie po svete dostaneš 10-tisíc eur, zapojiť sa môže každý Slovák

Okrem ročnej platby sa nájomcovia zaviazali k trom modlitbám denne za zdravie a prosperitu rodiny Fuggerovcov. Prijali tiež podmienku zákazu vychádzania po 22:00. V priebehu rokov sa však toto pravidlo čiastočne uvoľnilo.

Bývanie ale nemôže získať ktokoľvek, je potrebné splniť tri podmienky. Kto chce bývať vo Fuggerei musí byť katolík, chudobný, ale bez dlhov a v Augsburgu musí mať trvalé bydlisko aspoň dva roky.

image

Záhadný portál medzi New Yorkom a Dublinom museli predčasne vypnúť. Ľudia si cez pol sveta ukazovali hákové kríže a prsia

Významní obyvatelia

Za posledných 500 rokov sa vo Fuggerei vystriedalo mnoho obyvateľov. Najvýznamnejším bol zrejme Franz Mozart. Jeho meno ti už pravdepodobne napovedá, že ide o rodinného príbuzného slávneho skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. V tom čase však ešte svet jeho meno nepoznal. Franz bol totiž jeho pradedom. 

Vo Fuggerei v minulosti žila aj Dorothea Braunová, ktorá bola prvou obeťou augsburského honu na čarodejnice. Z čarodejníctva ju obvinila jej vlastná 11-ročná dcéra. V komplexe žila až do svoje predčasnej smrti v roku 1625.

Fuggerei láka aj turistov

Štvrť Fuggerei dokázala prežiť aj ničivé bombardovania počas tridsaťročnej a 2. svetovej vojny. Nielen že bytový komplex zakaždým opravili, ale samotnú štvrť aj rozšírili. 

V súčasnosti má 67 budov so 142 bytmi, v ktorých žije 150 obyvateľov. Väčšina bytov má rozlohu asi 60 metrov štvorcových a má svoj vlastný vchod. Zaujímavosťou je, že pôvodné mechanické dverové zvončeky sa aj napriek zavedeniu elektriny zachovali dodnes.

Unikátny komplex najstaršieho sociálneho bývania na svete je otvorený aj pre turistov. Za osem eur si môžeš prehliadnuť jeho malebné domčeky obrastené rastlinami aj malé múzeum, ktoré zachytáva ako vyzerali byty v minulosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. jún 2024 11:02