TA3
StoryEditor

Mečiar v TA3: Nie je čas povedať všetko. Spochybnili by sme politickú stabilitu štátu

07.03.2017, 18:56
Autor:
(pš)(pš)
Prinášame top výroky Mečiara a Bugára, ktoré odzneli v politickej diskusii TA3 o Mečiarových amnestiách.

Večerná diskusia na TA3 Téma dňa, bola venovaná kontroverzným Mečiarovým amnestiám. Peter Bielik diskutoval o tejto téme s predsedom koaličného MOSTu-Híd Bélom Bugárom a bývalým premiérom Vladimírom Mečiarom.  Ten amnestie vyhlásil 3. marca 1998 ako zastupujúci prezident Slovenskej republiky. Ich úlohou bolo amnestovať páchateľov únosu Michala Kováča mladšieho a zmareného referenda z roku 1997. Prinášame top výroky, ktoré odzneli v diskusnej relácii.

Vladimír Mečiar v úvode povedal moderátorovi, že ďakuje šéfovi TA3 za pozvanie do relácie. (TA3 vedie generálna riaditeľka Martina Kyselová pozn. red.) Tu sú jeho výroky:

"Mohol o tom niekto v SIS-ke vedieť. Ale Slovenská informačná služba to neurobila.Ten koho som ja upodozrieval, bohužiaľ už nežije." Myslíte pána Svěchotu? (otázka moderátora) "Myslím pána  Svěchotu, ktorého  som z celej duše nenávidel. Mal som na to osobné dôvody."

"Za prvé som sa postavil a opýtal, či je to pravda. Za druhé, prosím divákov aby ma ospravedlnili, povedal som: A je to v riti. A zasa bude zle! To bola moja prvá veta, ktorú som potom povedal."

"Prvé čo bolo bol šok, že minister vnútra povedal, že pán prezident pri stretnutí s vysokými dôstojníkmi Slovenskej republiky povedal: vedel som kedy sa to stane, vedel som, že sa to stane, že aj kto to urobí. To bol druhý šok. Ako to, že prezident vie, že mu niekto siahne na syna a nezakročí a nechá tomu voľný priebeh? Prezident o všetkom vedel,nepomohol, nezakročil."

"Na tele neboli zistené žiadne známky násilia. Nijakého. To znamená, že to bolo fabulované a vymyslené do konca."

"Viem o jednej nahrávke,ktorú urobil jeden zo spolupáchateľov pána Kováča mladšieho, bolo to v istom bordeli vo Švajčiarsku, kde pán Kováč mladší žiadal istého Chila-Ptáka o zbraň alebo strelca, lebo potrebuje zlikvidovať Mečiara."

"Pokiaľ ide o meno Remiáš. Prosím vás skončite už s touto špinavosťou a nezneužívajte tragédiu života tohto mladého človeka! Pokiaľ išlo o vyšetrovanie v tejto veci: viedla to prokuratúra, viedla to polícia - nikdy si nedovolil do toho zasahovať. Moja iniciatíva bola, aby vyšetrenie prebehlo čo najskôr a čo najlepšie a odhalil sa páchateľ.Ak sa neodhalil páchateľ, tak odhalilo sa určite niečo iné, že generálny prokurátor a špeciálny prokurátor na tlačovke oznámili, že konanie voči štátnym orgánom sa zakazuje, lebo niet dôkazu, že by sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na smrti. Tvrdím to, čo tvrdí generálny prokurátor: neboli to štátne orgány."

"Ak hovoríte, že sa mám ospravedlniť pani Remiášovej. Nechcete sa ospravedlniť manželke pána Duckého? Zavraždený bol za vašej vlády. Choďte sa ospravedlniť!  Alebo príbuzným  Ernesta Valka? Tiež boli zavraždení počas vašej vlády."

"Tvrdím, že Remiášova vražda bola riadne vyšetrená. Lenže vy tragédiu tohto mladého nešťastného človeka zneužívate na svoje politické ciele."

"Nie je čas povedať všetko. Spochybnili by sme politickú stabilitu štátu a systému."

"Ja som taká figúrka, s ktorou sa pohrávajú a kopú ju z jednej strany na druhú. Čo som sa za tie roky naučil."

Béla Bugár, predseda koaličného MOSTu-Híd

"Neviem, či si pamätáte, v akej dobe sme vtedy žili. Neviem či si pamätáte ako sa obchodovalo s informáciami SIS. Normálne sa predávali. Neviem, či si pamätáte ako, fakticky za vašej vlády, sa rozmohli mafiáni. Tí hovorili: nám sa nič nemôže stať, my spolupracujeme so SIS-kou."

"SIS spolupracovala s ľuďmi aj povedzme, že s podsvätím."

"Musím vám (Mečiarovi poz. red.) povedať, že ste sa nezmenili. To je najväčší problém. Na vašom mieste by som sa minimálne ospravedlnil. Viete prečo? Hovoríte také klamstvá!"

"Na vašom mieste, pán Mečiar, nemyslíte si, že by bolo aspoň také zadosťučinenie prísť za pani Remiášovou a povedať: či som vedel alebo nevedel, ale sa ospravedlniť?" Reakcia Mečiara: "Za čo?" "No za to, čo sa stalo. Však jej syn bol zabitý! Expertíza predsa ukázala, že to bol normálny, narafičený výbuch!"

"Celý problém bol v tom, že vy ste s ním mali zlé vzťahy. Mysleli ste si, že pán prezident bude robiť to, čo chcete vy.  Preto boli problémy, lebo tie problémy ste vyvolávali vy a vaša vláda."

"Ja tvrdím, že keby sa zrušili amnestie, možno, že by sme sa dozvedeli oveľa viac napríklad aj o Remiášovej vražde."

"Ešte poviete, že skutok sa nestal a mňa šľak trafí!"

"Prečo nepoviete, že už by bolo amnestie načase zrušiť, nech sa vyšetruje, keď sa nemáte čoho báť?"

"Tu sa nehrá o hlavu pána Fica, ale o to, aby ľudia už konečne vedeli, čo sa stalo, aby sa to dostalo do histórie a aby sa o tom aj mladí mohli učiť, aby sa to už neopakovalo."

01 - Modified: 2022-01-26 12:31:35 - Feat.: - Title: Najväčšie míľniky TA3: Spravodajská televízia má nového vlastníka 02 - Modified: 2022-01-28 11:08:42 - Feat.: - Title: Veľké zmeny v TA3: Kmotrík predal televíziu českému podnikateľovi, do vedenia prichádza nový konateľ z Pravdy 03 - Modified: 2021-12-23 08:45:49 - Feat.: - Title: TA3 zmení majiteľa. Český podnikateľ dostal od regulátora zelenú 04 - Modified: 2021-12-08 12:45:55 - Feat.: - Title: Sťažovateľ Fico: TA3 odmietla odvysielať reprízu relácie Téma dňa, v ktorej som bol hosťom 05 - Modified: 2021-11-12 17:34:16 - Feat.: - Title: TA3 môže zmeniť majiteľa. O televíziu sa uchádza český podnikateľ Michal Voráček
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 14:45