StoryEditor

Zrušme koncesionárske poplatky!

27.01.2008, 23:00

Minulú stredu sme odštartovali petíciu za zrušenie koncesionárskych poplatkov. Nechceme zrušiť STV a SRo, chceme len zmeniť ich financovanie, a keby rozhodovali iba argumenty našich kritikov, tak vyzbierať 350-tisíc potrebných podpisov nebude najmenší problém.

Ako prvý reagoval minister kultúry a nazval nás populistami. Má to trochu komicko-ironický nádych, keď člen SMER-u nás nazve populistami, ale dajme tomu. Radi budeme populistami, pokiaľ sa podarí zrušiť tento až smiešne absurdný zákon, podľa ktorého za STV bude platiť ten, kto má zástrčku. A ešte aj ten, kto zamestnáva troch ľudí a viac.

Následne uviedol ministrov hovorca, že náš petičný výbor nemá právnu subjektivitu. Gratulujem. Okrem toho, že to nijak nesúvisí s problematikou, zákon 85/1990 o petičnom práve v § 3 ods. 2 priamo určuje, že "Petičný výbor nie je právnickou osobou".

Potom sa prihlásil k slovu Eduard Chmelár, takpovediac výkladná skriňa tej pravej slovenskej ľavice, a narobil si riadnu hanbu. Proti jeho tvrdeniu, že naša iniciatíva je protiústavná, stoja expertízy od dvoch ústavných právnikov (Valko a Procházka), a proti jeho tvrdeniu, že nás financujú najmä firmy exministra Zajaca, stojí obchodný register. Pritom pán Chmelár nie tak dávno na svojom blogu požadoval politicky korektnú diskusiu.

Po ňom prišla pani Krútka, šéfka Slovenského syndikátu novinárov. Že vraj sledujeme "absolútne zdecimovanie verejnoprávnych médií". To veru nie je pravda, my by sme v petícii radi navrhli zároveň financovanie zo štátneho rozpočtu vo výške 0,2 % HDP, ale to ústava v článku 93 ods. 3 nedovoľuje, lebo "predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet". Je na politikoch, aby to upravili.

A ešte je tu strašenie stratou nezávislosti v prípade, že STV a SRo budú financované zo štátneho rozpočtu. To akože má znamenať, že dnes je STV nezávislá, a že napr. prokuratúra (financovaná zo štátneho rozpočtu) je dnes závislá? Potom rýchlo zaveďme poplatok za prokurátora, 120 Sk na mesiac a domácnosť, a sme na najlepšej ceste k dani na hlavu. Koncesionárske poplatky nie sú totiž ničím iným, a preto sú nespravodlivé, nesolidárne a nesociálne.

Richard Sulík je spoluautorom daňovej reformy.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
04. máj 2024 16:00