StoryEditor

Morálny rozmer globálnej krízy

29.07.2009, 00:00
Autor:
Tibor  IčoTibor Ičo

To, ako sa dnes na verejnosti hodnotia a interpretujú symptómy a dosahy globálnej ekonomickej krízy, je dôsledkom absencie morálky vo svetovom finančnom a politickom systéme. Banky, ktorých krátkozraká úverová politika, motivovaná ziskom, priviedla svet na pokraj hospodárskej katastrofy, sa tvária, akoby s tým, čo sa deje, nemali nič spoločné. Väčšina bankových domov so zadosťučinením sleduje nalievanie štátnych peňazí do svojich trezorov, prezidenti a členovia predstavenstiev finančných inštitúcií si naďalej nechávajú vyplácať mohutné odmeny, akoby žiadna kríza nebola. Tam, kde hrozil požiar, rýchle zasiahli štedré vládne finančné balíky. Napriek tomu sa banky správajú sebavedome a ostražito, nezvyšujú počet úverov, až sa zdá, že hlavnou motiváciou podpory bankám bolo ich zachovanie pri živote. Celá stagnujúca ekonomika v takejto situácii môže vytvárať ilúziu pozitívnych zmien, ale je to len cesta k vyššej inflácii, je to začarovaný kruh, v ktorom sú uväznení najmä malí a strední podnikatelia, nositelia kreatívnych nápadov, pre ktoré úveroví mágovia nemajú pochopenie. Sebectvo jednotlivcov, pre ktorých je úspech za každú cenu oveľa dôležitejší ako spoločenská zodpovednosť, jednoznačne uprednostňuje budúcu katastrofu pred dnešnou obeťou.

Hoci k tomu situácia za uplynulý rok doslova nabáda, prekonané hospodárske systémy sa nemenia, dotknuté strategické inštitúcie zostávajú v zradnom bezpečí. Málokto sa odváži povedať pravdu: že za súčasný stav, ohrozujúci sociálne istoty a bezpečný život stámiliónov ľudí po celom svete, státisícov ľudí na Slovensku, je zodpovedný egoizmus a chamtivosť konkrétnych jednotlivcov. Žiadna nová politika ľudskejšieho, aj environmentálnejšieho charakteru, žiadna občianska spravodlivosť. Rast a zisk zostávajú jedinými meradlami spoločenského prospechu, v ktorom pre väčšinu niet miesta. A tak sa príležitosť pozrieť sa na krízu a budúcnosť ľudstva aj z morálneho hľadiska stráca a mizne v nenávratne. Celkom sa zabúda, že iba súlad daného systému, priestoru, miesta a spôsobu života, ktorý rešpektuje okrem práva aj základné mravné princípy a ľudskú solidaritu, súlad, ktorý nedrancuje prírodné zdroje ani spotrebiteľskú zraniteľnosť, je zárukou nášho bezpečného prežitia.



Tibor Ičo, publicista

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
09. máj 2024 18:58