StoryEditor

Jazda v tarantinovskom štýle

10.10.2007, 00:00
Quentin Tarantino a Robert Rodriguez. Dve mená, ktoré netreba priveľmi predstavovať. Dvaja kamaráti, dvaja režiséri. Obaja majú svoj jedinečný rukopis a obrovský počet obdivovateľov. V roku 2007 spojili svoje sily a nakrútili jedinečný projekt Grindhouse.

Jeden po druhom
Pôvodne išlo o jeden film, ktorý sa mal premietať ako celok. V našich kinách však ide v prvom rade o zárobok, a preto u nás film rozdelili na dve polovice. Rodriguezova Planéta teror mala premiéru v septembri a Tarantinova polovica s názvom Auto zabijak vtrhla do našich kín minulý týždeň.
Je prirodzené, že nakrútenie takéhoto projektu nabáda na porovnávanie medzi dvoma režisérmi. Každý z nich má totiž svoj štýl. Avšak vzhľadom na to, že filmy v podstate tvoria jeden celok, porovnávať Planétu teror a Auto zabijak je takmer bezpredmetné. Celkom vylúčené to však nie je.
Krvavá naháňačka
Obidvom režisérom išlo predovšetkým o to, aby sa divák zabával. A to sa im podarilo na výbornú. Rukopis si však každý autor zachoval svojský. Kým totiž Planéta teror bola založená na absolútnej akcii, Tarantinov film Auto zabijak stojí na dialógoch. Koniec koncov, Tarantino bol na ne vždy zaťažený. Práve nimi dokázal postávam vdýchnuť ich vlastnú identitu, vďaka ktorej divák uverí, že môžu existovať kdekoľvek na svete.
Stuntman Mike je kaskadér. Presnejšie povedané, automobilový kaskadér. V časoch, keď neexistovali počítačové triky, patril k tým chlapom, ktorí v rýchlosti 150 km/h nabúrali do betónovej steny. Tie sú však dávno preč, a preto si musel Mike nájsť inú zábavu. Tou sa stalo zabíjanie mladých dievčat pomocou jeho kaskadérskeho auta. A keďže sa Mike vždy dokázal zbaviť zodpovednosti za smrť dotyčných dám, bola jeho zábava dlho bezproblémová. To sa však zmení potom, čo sa zapletie s tou nesprávnou dievčenskou štvoricou. Dve z nich sú totiž rovnako ako on automobilové kaskadérky. Mike veľmi rýchlo pochopí, že tentoraz si vybral skutočne zlé obete. Začína sa preto čistokrvná automobilová naháňačka, ktorú môže prežiť iba víťaz.
Naštartujte auto
Tarantino je stále rovnako dobrý režisér. Auto zabijak potvrdzuje, že jeho štýl je skrátka nenapodobiteľný. Dialógy sú rovnako zábavné ako v jeho prvých filmoch a akcia živočíšna. Výborný ťah bolo predovšetkým obsadenie Kurta Russella do titulnej úlohy Stuntmana Mika. Russell hrá výborne a dokazuje, že rozhodne nepatrí do hereckého dôchodku. Ostatní herci sú viac-menej do počtu a svojou krásou vyniká iba Rosario Dawson, ktorá dostala úlohu maskérky Abernathy. Auto zabijak nie je film plný akcie. Na rozdiel od Rodrigueza totiž Tarantino stavil na slová. Záverečná naháňačka je však pastvou pre oči a zmysly. Výborná kamera a perfektný strih jej dodávajú jedinečnú atmosféru. Meno Quentin Tarantino tak opäť ponúka kvalitnú filmársku prácu a výbornú zábavu. Ak vám neprekáža krv, násilie a vulgarizmy, ktoré k Tarantinovi jednoducho patria, neváhajte, "naštartujte auto" a vyberte sa do kina.

Niečo navyše
- označenie "grindhouse" sa používalo v americkej kinematografii na prelome 60. a 70. rokov pre dvojicu - trojicu "béčkových" filmov, ktoré sa premietali v jednom bloku
- v 90. rokoch "grindhouse" zanikol, oživiť sa ho teraz pokúsili Tarantino a Rodriguez
- v Amerike ich Grindhouse zarobil napriek kampani za tri mesiace len niečo vyše 25 miliónov dolárov, rozpočet bol 67 miliónov dolárov, celosvetový zisk zatiaľ známy nie je

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 04:14