StoryEditor

Tajomstvo čajových lístkov

07.11.2002, 23:00

Dni sú čoraz chladnejšie a my čoraz častejšie siahneme po šálke horúceho nápoja, ktorý nás zohreje aj povzbudí. Čaj, na rozdiel od čiernej kávy, povzbudzuje činnosť mozgu a srdca rovnomerne, takže vôbec nezaťažuje krvný obeh. Navyše, pôsobí pomaly a jeho účinok je oveľa dlhodobejší.

Znalci čaju uprednostňujú zelený čaj pred čajom čiernym. Zelený čaj je bohatší na vitamíny, fluorid, má ozdravujúce účinky, je chutnejší a má originálnu a nezameniteľnú arómu. Čaj obsahuje látky, ktoré zbystria myseľ, zlepšia pozornosť, sústredenie, náladu a zaženú ospalosť.
V čaji sa nachádzajú aj vitamíny, v hojnom množstve vitamín E a K, no aj vitamín B1 - thiamin, ktorý chráni nervovú sústavu. Zelený čaj je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý sa nezničí ani vplyvom vriacej vody. Nachádza sa v ňom dvojnásobné množstvo fluoridu oproti čaju čiernemu. Čaj je účinným pomocníkom pri hnačkách. Čím dlhšie sa extrahuje, tým sa v ňom nahromadí viac trieslovín, ktoré majú dobrý vplyv na črevné a žalúdočné ťažkosti. Zelený čaj má i antibakteriálne a protiplesňové účinky. Pravidelné a výdatné pitie čaju chráni pred zhubným nádorovým ochorením žalúdka, hrubého čreva, ale i konečníka, no zároveň jeho pričasté pitie môže mať aj negatívny vplyv na pľúca a pažerák. Nebezpečné je najmä pitie čaju, ktorý má teplotu 75 stupňov Celzia a viac, inak je konzumácia neškodná.
Na základe výskumov sa dokázalo, že zelený čaj má najlepšie výsledky pri prevencii proti rakovine. Obmedzuje rast nových vlásočníc, od ktorých závisí i rast nových nádorových buniek, pretože tieto vlásočnice im dodávajú potrebné živiny. Ak denne vypijete jeden liter zeleného čaju, znížite riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení až o päťdesiat percent. Ďalšie výskumy na čínskej univerzite Kunmingu potvrdili preukázateľné výsledky, ktoré tvrdia, že zelený čaj má blahodarný vplyv aj na hladinu tuku a cholesterolu v krvi.
Veľmi dôležitá je aj samotná príprava čaju a dĺžka jeho lúhovania. Ak chcete mať čaj s väčším obsahom trieslovín, ktorý vám pomôže pri trávení, uvoľní a upokojí váš organizmus, nechajte vrecúško extrahovať päť minút. Ak chcete čaj s väčším obsahom kofeínu a menším obsahom trieslovín, ktorý vás povzbudí a dodá nové sily, nechajte vrecúško extrahovať dve až tri minúty. Na jednu šálku sa dáva jedna lyžička čajovej zmesi.
Doprajte si každé ráno čas na šálku blahodarného zeleného čaju, ktorý vám dodá nové sily, dobrú náladu a trocha životnej energie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 12:41