StoryEditor

Čechom sa zapáčili exotické akcie

19.10.2007, 00:00
Autor:
Jan SochorJan Sochor

Českých investorov lákajú exotické akcie. Turecko, Kazachstan, Čína či Rusko -- to sú krajiny, kde čoraz častejšie investujú i podielové fondy, ktoré dostať u našich západných susedov. Kým na začiatku roku 2006 ponúkal investície do akcií firiem z tzv. krajín BRIC (Brazília, Rusko, India, Čína) iba jeden fond, v súčasnosti ich je už šesť. Do rizikovejších investícií sa púšťajú aj zabehnuté fondy.
"V tuzemsku je momentálne necelá dvadsiatka úzko špecializovaných fondov na rozvíjajúce sa trhy, ako sú Rusko, Čína či Brazília. Je to stále málo, ale pred pár rokmi tu nepôsobil takmer žiadny. Takýmto spôsobom bolo možné v Česku kúpiť viac-menej iba ruské akcie," hovorí fondový analytik David Urbánek zo spoločnosti Moneco.
Turecko a Kazachstan
Do odvážnejších investícií sa púšťajú i zabehnuté veľké akciové fondy, ako napríklad Sporotrend Investičnej spoločnosti Českej sporiteľne. Za takmer štvrtinu peňazí, ktoré mu klienti zverili, nakúpil turecké akcie, 22 percent majetku fondu je v ruských firmách a 11 percent v Kazachstane.
"Turecké akcie sme do fondu zaradili pred tromi rokmi, Kazachstan je tohtoročnou novinku. Stali sa dynamickejšími, ale aj rizikovejšími," povedal pre HN manažér jedného z najväčších českých akciových fondov Jiří Lengál, ktorý spravuje spolu 6,4 miliardy českých korún.
Sporotrend sa ešte pred ôsmimi rokmi zameriaval hlavne na domáce a západoeurópske akcie. Dnes má v domácich cenných papieroch necelé percento svojho majetku.
"Turecko sa v poslednom čase stalo vyhľadávanou investíciou medzi fondmi vďaka nižším úrokovým sadzbám a rastúcej ekonomike. Kazachstan zasa využíva veľké nerastné bohatstvo. Poskytuje istotu, že sa bude dariť akciám miestnych ťažobných firiem," hovorí analytik Dalibor Mátl z firmy Atlantik Asset Management.
Boom zažívajú čínske akcie, ktoré sa od začiatku roka posilnili o 185 percent a každým dňom lámu nové rekordy. Aj preto sa objavilo niekoľko fondov, ktoré lejú peniaze práve na čínsku burzu na čele s najvýnosnejším fondom, ktorý je v tuzemsku dostať, AAF China Equity holandskej banky ABN Amro. Medziročne zarobil klientom 134 percent.
Dopyt Čechov po exotických akciách z rozvíjajúcich sa trhov vypočula i spoločnosť ČP Invest, ktorá v súčasnosti ako jediná česká spoločnosť prevádzkuje fond zameraný výhradne na rozvíjajúce sa trhy a ktorého podielové listy si možno obstarať za koruny. Fond nových ekonomík prešiel veľkými zmenami vlani v auguste. "Pôvodne sme investovali do amerických akcií, po tých však nebol dopyt, a tak sme zmenili zameranie fondu na trhy napríklad Číny, Južnej Kórey či Brazílie," hovorí jeho manažér Milan Tomášek.
Prídu aj pády
No nemusí sa vždy len dariť. Napríklad kazachstanské akcie utrpeli neistotou na svetových trhoch vyvolanou krízou amerických hypoték a od polovice júla spadli asi o desať percent. "Špeciálne zamerané fondy by mali byť iba doplnkom portfólia, riziko straty je značné. To, že sa týmto trhom zatiaľ darí, láka investovať čoraz viac ľudí," hovorí Mátl.
Okrem fondov "frčia" v poslednom čase aj investičné certifikáty -- cenné papiere, ktoré investorom umožňujú staviť si na vývoj celej burzy. Podľa Urbánka ide často o oveľa operatívnejší nástroj. Akciové trhy v takých krajinách, ako je Kazachstan či Rumunsko, sa ešte len začínajú rozvíjať a špecializovaný fond tak nemá dostatok investičných príležitostí.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 01:40