StoryEditor

Menšinoví akcionári budú vždy v nevýhode

05.12.2002, 23:00

Nový zákon o cenných papieroch a investičných službách a novela Obchodného zákonníka posilnili v tomto roku práva menšinových akcionárov. Stále však existuje systémové riziko znevýhodňujúce minoritných akcionárov. Nespôsobujú ho zmeny trhových podmienok, ale rozdielne postavenie a záujmy manažmentu, akcionárov a obchodníkov s cennými papiermi, ktorí investorom sprostredkúvajú nákup a predaj akcií. Toto riziko môže legislatíva v trhovej ekonomike obmedziť len čiastočne. Na konferencii o právach menšinových akcionárov to uviedol Ján Foltán z Ministerstva financií SR.
Konkrétnym príkladom systémového rizika je konflikt záujmov. Môže vzniknúť medzi manažmentom a akcionármi. Akcionári sledujú predovšetkým zisky, pohľad manažérov je, resp. mal by byť, dlhodobý, strategický, a nie vždy súvisí len so ziskovosťou. Rôzne záujmy majú podľa J. Foltána aj samotní akcionári. Portfóliový investor nesleduje na rozdiel od strategického dlhodobé ciele, ale, napríklad, rast trhovej hodnoty akcií v kratšom časovom horizonte.
Rozdielny prístup k informáciám, a s ním spojené riziko ich zneužitia, je ďalším systémovým problémom, ktorý sa, ako tvrdí J. Foltán, nedá úplne odstrániť legislatívou. Manažment a majoritní akcionári, ktorí manažment volia, majú z pochopiteľných dôvodov oveľa lepší prístup k informáciám ako bežný investor. Tak sa, napríklad, mohlo stať, že rodinný príslušník člena predstavenstva jednej nemenovanej slovenskej firmy nakupoval jej akcie tesne pred tým, ako zahraničný investor získal majoritný balík akcií. Nový zahraničný vlastník musel podľa zákona o cenných papieroch vyhlásiť povinnú ponuku na prevzatie (podľa starého zákona verejný prísľub na odkúpenie akcie). Rodinný príslušník člena predstavenstva vedel, za akú cenu bude zahraničný investor kupovať akcie od minoritných akcionárov. Využil informácie, ku ktorým nemá prístup bežný minoritný akcionár a akcie nakupoval oveľa lacnejšie. Celá transakcia mu vyniesla niekoľko miliónov korún. Príslušné inštitúcie však tento podvod odhalili a v súčasnosti sa prípadom zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.
Jednou z najvýznamnejších zmien, posilňujúcou práva menšinových akcionárov, je, že spoločnosť má pri odchode z burzy podľa nového zákona o cenných papieroch povinnosť odkúpiť akcie od všetkých akcionárov, ktorí na valnom zhromaždení nehlasovali za odchod firmy z burzy. Podľa pôvodného návrhu zákona sa táto povinnosť vzťahovala iba na kótované akcie. Zástupcovia Ochranného združenia minoritných akcionárov však lobingom v parlamente presadili, aby sa táto povinnosť rozšírila na všetky akcie. Tak sa do tejto skupiny dostali aj akcie z kupónovej privatizácie, z ktorých väčšina nie je na kótovanom trhu. Cena pri odkupovaní akcií pri odchode z trhu nesmie byť nižšia ako hodnota čistého obchodného imania pripadajúceho na jednu akciu. Takýmto spôsobom nedávno skupoval akcie Allianz AG, majoritný akcionár Slovenskej poisťovne za hodnotu, ktorá bola o 200 Sk (na jednu akciu) vyššia ako trhová cena. Povinnú ponuku kvôli odchodu z burzy včera v HN zverejnila aj spoločnosť SHP Harmanec.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 22:19