StoryEditor

Boj o Crédit Lyonnais naďalej pokračuje

04.12.2002, 23:00
Francúzska banka Crédit Agricole (Casa) má nového predsedu správnej rady René Carrona, ktorý je rozhodnutý zabrániť tomu, aby BNP Paribas vyhrala boj o Crédit Lyonnais (CL).
  • BNP kúpou podielu v Lyonnais otriasla bankovým sektorom
  • Predchádzajúci predseda správnej rady Marc Bué musel odstúpiť kvôli neúspechu vo veci CL, hoci výkonný riaditeľ Jean Laurent zostáva vo svojej funkcii, pretože R. Carron bude potrebovať jeho podporu. Podľa nového šéfa Casa predsa nie je možné "za 24 hodín sa vzdať toho, o čo bojujete tri roky".
    R. Carron okrem novej funkcie je aj prezidentom Fédération Nationale du Crédit Agricole (FNCA), ktoré združuje viac než 40 regionálnych družstevných bánk a tie v Casa vlastnia 73 %. R. Carron pritom ešte minulý týždeň ešte ako člen správnej rady prejavil bojového ducha, keď prekvapujúci predaj štátneho podielu 10,9 % v CL komentoval slovami: "Prehrali sme jeden set, nie však celý zápas." Ako pre nemecký Handelsblatt povedal nemenovaný predstaviteľ Casa, keby mal R. Carron voľnú ruku, už dávno by CL patrila do ich skupiny. R. Carron sa totiž už raz zaslúžil o úspešnú fúziu dvoch bánk, keď v 90. rokoch spojil družstevnú banku Savojska, ktorej šéfovské kreslo zdedil po otcovi v roku 1992, s bankou Horného Savojska, v tom čase tesne pred bankrotom. Nová inštitúcia bola zisková už po niekoľkých rokoch.
    Ďalším prínosom R. Carrona sú jeho dobré politické vzťahy, predovšetkým s konzervatívnym táborom. Bývalá ľavicová vláda totiž považovala Casa za potenciálneho akvizitéra CL. Vedenie Casa však nesúhlasilo s vládnym konceptom a situáciu neuľahčovalo ani úsilie prezidenta CL Jeana Peyrelevadeho o zachovanie nezávislosti inštitúcie. Po nástupe pravicovej vlády zas družstevnej banke chýbala osoba s prepojením na konzervatívcov. Francúzsky minister financií Francis Mer tak 23. novembra stratil trpezlivosť s vedením Casa a narýchlo predal štátny podiel BNP Paribas. Navyše Casa ponúkala 44 eur za akciu, kým BNP Paribas až 58 eur a medzičasom cez burzy zvýšila svoj podiel na 16 %.
    Nový šéf správnej rady Casa chce preto využiť fakt, že na rozdiel od BNP Paribas patria ku skupine kľúčových akcionárov a so svojím 10,7-percentným podielom je najväčším z nich. V médiách sa medzičasom objavili správy, že Casa rokuje o aliancii s nemeckou poisťovňou Allianz AG, ktorá prostredníctvom svojich dcér AGF a Dresdner Bank vlastní 10,5 % CL a s talianskou Banca Intesa (3,7 %). Banky však tieto správy nepotvrdili a podľa názoru pozorovateľov traja zostávajúci kľúčoví akcionári CL - AXA (5,5 %), Commerzbank (3,7 %) a španielska BBVA (3,8 %) - sú ochotní svoje podiely predať.

    menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
    06. máj 2024 08:47