StoryEditor

WorldCom sa dohodol so SEC

28.11.2002, 23:00

Telekomunikačný koncern WorldCom Inc., ktorý sa postaral o najväčší účtovný škandál v histórii Spojených štátov, sa s Komisiou pre burzy cenných papierov (SEC) dohodol na vyrovnaní a vďaka tomu sa aspoň na čas zbavil hrozby občianskoprávnej žaloby z podvodu s cennými papiermi.
SEC však nepostupovala veľmi prísne, a tak spoločnosť, ktorá nesprávne zaúčtovala deväť miliárd dolárov, zatiaľ nemusí zaplatiť pokutu. Naproti tomu sa WorldCom zaviazal k tomu, že v budúcnosti už neporuší zákony pre sektor obchodovania s cennými papiermi a zabezpečí lepšie vzdelávanie členov vedenia a pracovníkov finančného odboru. Koncern však musel súhlasiť s tým, že súd alebo SEC môže v budúcnosti požadovať občianskoprávne postihy alebo iné primerané sankcie. Možnosť budúceho potrestania je podľa názoru odborníkov najdôležitejším nátlakovým prostriedkom, ktorý zabráni spoločnosti zopakovať chyby z minulosti. WorldCom okrem toho mieni angažovať poradcu, ktorý prekontroluje účinnosť internej kontroly a okrem neho sa rovnakou úlohou bude zaoberať aj súdom poverený nezávislý odborník.
Doterajší prezident koncernu John W. Sidgmore označil vyrovnanie so SEC za najdôležitejší aspekt reštrukturalizačného úsilia, keďže jeho body sú v súlade s opatreniami, ktoré už WorldCom zaviedol. J. W. Sidgmorea vo svojej funkcii zotrvá do 2. decembra, keď ho vystrieda Michael Capellas, bývalý prezident počítačového koncernu Hewlett-Packard.
Sudca Jed Rakoff, ktorý v priebehu budúceho roka rozhodne o výške prípadnej finančnej pokuty, považuje dohodu za model pre riešenie prípadov tohto druhu. Podľa údajov týždenníka Der Spiegel môže táto pokuta dosiahnuť niekoľko sto miliónov dolárov, no zároveň môže úplne odpadnúť, ak sudca dospeje k záveru, že finančný trest je zbytočný. Dohoda so SEC môže WorldComu veľmi pomôcť v úsilí uzavrieť konkurzné konanie, ktoré vyhlásil v júli v dôsledku nesplatených dlhov vo výške 40 miliárd USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 05:41