StoryEditor

USA a Rusko o irackej rope

11.12.2002, 23:00

Ruské ropné firmy poskytli prvé informácie o americko-ruských rozhovoroch o irackej rope. Podľa týchto zdrojov USA chcú presvedčiť ruské ropné spoločnosti, aby sa odvrátili od Saddáma Hussajna a sľubujú im za to rešpektovanie práv na ťažbu i za nového režimu.
Rozhovory žiadna strana zatiaľ nepotvrdila. S. Hussajn ponúkol ruským ropným spoločnostiam ťažobné práva na viac ako 25 miliárd barelov irackej ropy, čo je do istej miery dôvodom, prečo Moskva váha s podporou amerických plánov na jeho zvrhnutie. Generálny riaditeľ spoločnosti Zarubežnefť Nikolaj Tokarev povedal, že Američania ponúkli ruským spoločnostiam konkrétne stimuly, aby zmenili stranu a podporili irackú opozíciu. Tokarev nešpecifikoval, kto s ponukou prišiel, ale podľa neho si niektoré ruské spoločnosti návrhy pozorne vypočuli. Podľa jeho slov Američania o to požiadali i jeho vlastnú spoločnosť, no Zarubežnefť sa rozhodla všetky takéto rozhovory prerušiť s tým, že americkým zárukám nemožno veriť.
Americké veľvyslanectvo v Moskve podľa svojho hovorcu "nemá vedomosti o žiadnych pokusoch presvedčiť ruské ropné spoločnosti, aby podporili irackú opozíciu výmenou za podporu ruských ropných záujmov v postsaddámovskom Iraku".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 07:36