StoryEditor

Lízing môžu využívať aj mestá a obce

15.12.2002, 23:00

Univerzálna lízingová spoločnosť Kofis Leasing, a. s., Žilina, do konca novembra tohto roka uzatvorila 1 968 zmlúv v celkovej hodnote vyše 500 mil. Sk. K 30. novembru 2002 vykázala zisk po zdanení vo výške 15 mil. Sk. V rámci Slovenska pôsobí prostredníctvom desiatich obchodných zastúpení a troch pobočiek.
"Patríme medzi stredne veľké univerzálne lízingové spoločnosti, pričom sme najväčšia z mimobratislavských lízingoviek z hľadiska kapitálového vybavenia, ktoré predstavuje 100 mil. Sk, ale aj v objeme uzatvorených obchodov. Poskytujeme služby v oblasti financovania strojov, technologických zariadení a nových i starších áut pre fyzické a právnické osoby. Ako jediná lízingová spoločnosť na Slovensku sa špecializujeme na komunálny lízing pre mestá a obce, ako aj pre príspevkové organizácie a obchodné spoločnosti, ktoré riadia mestské a obecné samosprávy. Naša špecializácia vyplýva z členstva v nadnárodnej skupine Dexia a z úzkej spolupráce s Prvou komunálnou bankou (PKB), a. s., Žilina, ktorá je našou sesterskou spoločnosťou," objasnil obchodnú stratégiu spoločnosti Kofis Leasig jej generálny riaditeľ Peter Kňaze.
Komunálny lízing pomáha mestám a obciam riešiť napríklad otázku odpadu tak, aby spĺňali požiadavky na hospodárnosť a ekológiu. Kofis Leasing je schopný prefinancovať aj technologické časti čistiarní odpadových vôd, modernizáciu kotolní a podobne. V budúcom roku plánuje zaviesť na slovenský trh lízing nehnuteľností, a to najmä v segmente komunálnej klientely.
Spoločnosť vznikla v roku 1996. Rozhodujúci medzník v jej vývoji nastal v roku 2001, keď došlo k zmene akcionárskej štruktúry. Novým a jediným akcionárom spoločnosti sa stala finančná skupina Dexia Kommunalkredit Holding so sídlom vo Viedni, ktorá už v tom čase mala majoritný podiel v PKB (78,4 %). Dexia patrí medzi najväčšie európske bankové domy, zastúpenie má v 25 krajinách sveta, má 25 tis. zamestnancov a jej akcie sú kótované na burzách cenných papierov v Paríži, Bruseli a Luxemburgu. Patrí medzi európskych lídrov v investičnom bankovníctve, vo verejnom a projektovom financovaní a vo financovaní služieb pre miestne samosprávy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 17:16